În contextul alegerilor prezidențiale din România, premierul R. Moldova, Dorin Recean, a transmis un mesaj de mobilizare către românii din țara noastră, amintind despre obiectivul de țară - integrarea europeană .
Din nou, e nevoie de unitatea noastră. Să ne aducem contribuția la protejarea viitorului european al cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului, mai ales că o Românie democratică și puternică înseamnă și un avocat ferm al Chișinăului în toate capitalele europene.
Autor: Dorin Recean, premierul Republicii Moldova
La alegerile prezidențiale din toamnă, peste 80 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova cu cetățenie română au ieșit la vot în Chișinău, Ialoveni, Ungheni, Călărași și în toate raioanele țării pentru a susține o cale europeană și liberă pentru România, a mai precizat Recean.
Șeful Guvernului a publicat o imagine de la urnele de vot unde a mers la 3 mai, în cea de-a doua zi de scrutin prezidențial în diaspora română.
Amintim că ieri, 2 mai, și președinta Maia Sandu a lansat un mesaj în care a îndemnat electoratul să iasă la vot.
Democrația înseamnă să ai un cuvânt de spus. Fiecare vot contează. Fiecare alegere poate determina direcția pe care o va urma România. Vă îndemn să participăm la vot. Pentru o Românie democratică și europeană, partenerul nostru de încredere și de suflet.
Autor: Maia Sandu, președinta R. Moldova
Amintim că primul tur al alegerilor prezidențiale din România a început la 2 mai. Secțiile de vot din diaspora au fost deschise, iar cetățenii români au la dispoziție trei zile pentru a-l alege pe cel care va conduce România în următorii cinci ani.
Menționăm că, cetățenii români din R. Moldova vor putea vota la 64 de secții, pe teritoriul țării noastre. În regiunea Nord vor fi 18 secții, în Centru - 38, iar în Sud - opt.
Reamintim că până la ora 9:00, aproximativ 15 mii de persoane cu cetățenie română aflați în Moldova au votat la alegerile prezidențiale din România.
Totuși, numărul voturilor sunt în continuă creștere. Astfel, la ora 12:00 datele arată că, aproape 20 de mii de persoane cu cetățenie română au votat în Moldova. Ceea ce înseamnă că în decurs de trei ore s-au înregistrat aproape plus 5.000 de voturi.
Analizând datele după criteriul de gen, observăm în continuare o prezență mai ridicată în rândul femeilor, acestea fiind 10.000 la număr, comparativ cu bărbații - 9.828 la număr.
De asemenea, cei mai activi alegători se remarcă a fi cei din categoria de vârstă 45 și 64 de ani.
Hartă: Votul în străinătate, date pentru ora 12
Autoritatea Electorală Permanentă
Citește și: Unde pot vota cetățenii români din R. Moldova
Pe buletinul de vot pentru primul tur figurează 11 candidați, în următoarea ordine:
- George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)
- George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală România Înainte)
- Elena Valerica Lasconi (candidat USR – sprijin retras)
- Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
- Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)
- Victor Viorel Ponta (candidat independent)
- Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
- Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
- John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
- Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
- Nicușor-Daniel Dan (candidat independent)
Citește și: Alegeri prezidențiale România: Când votează diaspora și ordinea candidaților pe buletinul de vot
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.