Marcel Ciolacu a anunțat oficial că demisionează din fruntea Guvernului ca urmare a deciziei PSD de a rupe coaliția de guvernare. De asemenea, președintele PSD a precizat că partidul a decis să nu susțină niciun candidat în turul doi al alegerilor prezidențiale.
Liderii PSD au stabilit că vor relua săptămâna viitoare discuția despre schimbarea conducerii partidului.
Președintele interimar al PNL, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, la finalul ședinței Biroului Politic, că liberalii nu vor renunța la guvernare, pentru că atât miniștrii, cât și parlamentarii „au jurat că vor servi interesele românilor”. El a confirmat și că partidul îl va susține pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale.
Ce urmează?
Marcel Ciolacu urmează să îi prezinte demisia președintelui interimar al României, Ilie Bolojan. Demisia devine irevocabilă din momentul în care președintele ia act de depunerea ei, dar nu mai târziu de 15 zile de la data depunerii. Președintele României ia act de demisia prim-ministrului printr-un decret prezidențial.
Preşedintele României va desemna, prin decret prezidențial, un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile premierului, până la formarea noului Guvern. Acesta va îndeplini atribuțiile prim-ministrului până la formarea unui nou Guvern.
Perioada de interimat poate dura cel mult 45 de zile, timp în care trebuie format un nou Guvern. Guvernul interimar poate emite doar acte privind administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Guvern.
Principalele acte normative care reglementează procedurile în cazul demisiei prim-ministrului României sunt Constituția României și OUG 57 privind Codul Administrativ.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.