280 de fermieri din Moldova au primit șase tone de semințe de sorg pentru a combate efectele secetei

280 de fermieri din Moldova au primit șase tone de semințe de sorg pentru a combate efectele secetei

280 de fermieri din 21 de raioane ale R. Moldova au primit, în perioada 2–5 mai, un total de șase tone de semințe de sorg, în cadrul unui proiect de sprijin derulat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Fermierii provin din raioanele Cahul, Comrat, Basarabeasca, Ștefan Vodă, Căușeni, Hîncești, Leova, Cimișlia, Criuleni, Orhei, Rezina, Telenești, Călărași, Sîngerei, Ungheni, Șoldănești, Florești, Drochia, Fălești, Glodeni și Rîșcani, iar valoarea totală a semințelor distribuite în această etapă se ridică la aproximativ 3,5 milioane de lei.

Marcela Vovc

Potrivit autorităților, proiectul are scopul de a spori reziliența agricultorilor în fața condițiilor climatice dificile, în contextul în care căldura extremă înregistrată în luna iulie a anului trecut precum și severitatea secetelor anterioare  au avut un impact negativ asupra agriculturii naționale, provocând pierderi de recolte și afectând mijloacele de trai ale fermierilor.

Printre primele localități în care au fost distribuite semințele se numără orașul Hîncești, unde s-au adunat fermieri din Hîncești, Leova și Cimișlia. La eveniment au participat oficiali din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Ambasadei Japoniei și Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Se așteaptă ca proiectul să aibă un impact semnificativ asupra rezilienței agricultorilor din Republica Moldova. Sorgul este o cultură rezistentă la secetă, care poate asigura atât hrană pentru animale cu valoare nutritivă ridicată, cât și o sursă de venit pentru fermieri. Prin diversificarea culturilor și adoptarea practicilor agricole inteligente din punct de vedere climatic, fermierii vor fi mai bine pregătiți să facă față provocărilor climatice viitoare.

Autor: Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare

Proiectul, cu o valoare totală de 560 de mii de dolari, se va derula până în martie 2026 și are ca obiectiv sprijinirea a peste 1.000 de fermieri din sectorul vegetal și zootehnic în adoptarea practicilor agricole inteligente climatic. Sorgul, cultură adaptată condițiilor de secetă, este văzut ca o soluție viabilă pentru furaje de calitate și venituri suplimentare în mediul rural.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.