După prima conferință interguvernamentală din iunie 2024, screeningul acquis-ului UE decurge fără probleme. În funcție de îndeplinirea tuturor condițiilor de către Moldova, Comisia este pregătită să deschidă negocierile pe clustere, începând cu cel privind fundamentele, cât mai curând posibil în anul 2025.
Autor: Guillaume Mercier, purtător de cuvânt pentru Extindere, Parteneriate Internaționale și Mediterana
Comisia a transmis Consiliului primul raport de screening pentru Clusterul 1 – Fundamente la 16 ianuarie 2025. Între timp, se așteaptă deschiderea negocierilor pe Clusterul 1, odată ce Moldova va îndeplini criteriile de deschidere. Screeningul pentru capitolele 2 (piața internă) și 6 (politici externe) a fost finalizat, iar screeningul Clusterului 3 este în curs de desfășurare și se va încheia la sfârșitul lunii mai, a spus Mercier pentru AGORA.
Reuniunile bilaterale de screening sunt în desfășurare și vor continua până la sfârșitul anului 2025. Acesta este procesul prin care UE evaluează gradul de aliniere a legislației Moldovei la acquis-ul comunitar. Moldova este foarte bine pregătită și angajată în cadrul acestor reuniuni.
Autor: Guillaume Mercier, purtător de cuvânt pentru Extindere, Parteneriate Internaționale și Mediterana
Cât despre o eventuală separare a procesului de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova, Mercier declară că decizia aparține Consiliului.
Decuplarea parcursului de aderare al Ucrainei și Moldovei depinde exclusiv de modul în care statele membre decid să continue procesul în cadrul Consiliului. Din partea noastră, angajamentul de a oferi sprijin tehnic, politic și financiar atât Moldovei, cât și Ucrainei, pe calea aderării la UE rămâne deplin. Comisia se implică activ în pregătiri și propune deschiderea Clusterului 1 pentru ambele țări, odată ce toate criteriile vor fi îndeplinite. În ceea ce privește deschiderea negocierilor pe Clusterul 1, decizia aparține Consiliului, iar aceasta se ia prin unanimitate.
Autor: Guillaume Mercier, purtător de cuvânt pentru Extindere, Parteneriate Internaționale și Mediterana
În același timp, Mercier a subliniat că extinderea este și va rămâne o prioritate a Comisiei Europene.
Extinderea este și va rămâne o prioritate a acestei Comisii. Uniunea Europeană a deschis negocierile de aderare cu Republica Moldova în iunie 2024. De atunci, poporul moldovean a susținut, printr-un referendum, propunerea de a introduce aderarea la UE în Constituția Republicii Moldova. Viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană. În anul 2024, Moldova a continuat să avanseze pe calea reformelor necesare pentru integrarea europeană, în ciuda unor circumstanțe dificile, marcate de interferențe externe agresive. Acest lucru a fost subliniat în cel mai recent raport al Comisiei privind extinderea.
Autor: Guillaume Mercier, purtător de cuvânt pentru Extindere, Parteneriate Internaționale și Mediterana
CONTEXT: Comisara europeană pentru extindere, Marta Kos, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că Uniunea Europeană nu exclude separarea parcursurilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei, în condițiile în care Ungaria continuă să blocheze dialogul cu Kievul.
„Discutăm deja cu statele membre despre ce e de făcut, pentru că niciun stat membru nu se opune deschiderii primului cluster (de capitole de aderare) cu Moldova”, a spus Kos, menționând opoziția Ungariei față de aderarea Ucrainei.
Ulterior, Kievul a venit cu o reacție. Viceprim-ministra pentru integrare europeană și euroatlantică a Ucrainei, Olha Stefanișina, s-a arătat deranjată că asemenea discuții au loc în timp ce aceasta se afla la Budapesta, califincându-le drept „neconstructive”. Ștefanișina a declarat că Ucraina este determinată să găsească soluții pentru a debloca procesul de negociere cu Ungaria.
Mai târziu, Comisia Europeană și-a reafirmat sprijinul deplin pentru parcursul european al Republicii Moldova și al Ucrainei, subliniind că o eventuală decizie privind separarea proceselor de aderare ale celor două țări revine exclusiv statelor membre ale UE.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.