„Legea este lege”. Persoanele care vor purta simbolurile interzise de 9 mai vor fi amendate

poză simbol

„Legea este lege”. Persoanele care vor purta simbolurile interzise de 9 mai vor fi amendate

Persoanele care vor purta panglica bicoloră sau alte simboluri care promovează războiul vor fi sancționate. „Legea este lege și trebuie respectată”, a declarat ministra Afacerilor Interne, Daniella Misail-Nichitin, la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Olga Scripnic

Persoanele care vor purta insigne și simboluri interzise de lege la evenimentele publice din 9 mai vor fi amendate. Printre acestea se numără panglica bicoloră numită „Sfântul Gheorghe”, dar și literele „Z” și „V”.

Simbolurile care promovează războiul sunt interzise. Îndemn toți cetățenii să respecte legislația în vigoare, pentru că Poliția va acționa în conformitate cu prevederile Codului contravențional, dacă va fi cazul.

Toate semnele care promovează războiul sunt sancționate de lege și anul acesta.

Autor: Daniella Misail-Nichitin, ministra Afacerilor Interne

Amenzile pentru astfel de încălcări variază între 4.500 și 30.000 de lei. 

Deși legea este în vigoare din 2022, iar la evenimentele din anii precedenți mai mulți politicieni au purtat panglica bicoloră, aceștia au reușit să scape de amenzi.

Citește și: Cum cei care au purtat panglica bicoloră au scăpat de pedeapsă

Ce spune legea

În 2022 au fost operate modificări la Legea 54 din 2003 cu privire la contracararea activității extremiste. Astfel, a fost interzisă etalarea, confecționarea și deținerea în vederea difuzării publice a atributelor fasciste, atributelor sau simbolurilor național socialiste naziste, atributelor ori simbolurilor unor organizații extremiste și altele.

Autorii proiectului au explicat că prin noțiunea de atribute și simboluri se subînțelege elemente ca drapele, benzi, panglici colorate așa ca panglica bicoloră negru cu portocaliu, embleme, elemente grafice, litere precum „Z ”, folosită de armata rusă în Ucraina, sau cifre și combinații ale acestora, insigne, uniforme, sloganuri, forme de salut, precum și însemne utilizate de participanții la agresiunile militare, crime de război și crime împotriva umanității.

La fel, au fost operate modificări la Codul Contravențional. Prin urmare, cetățenii care încalcă legea ce interzice afișarea simbolurilor folosite în agresiunea Federației Ruse în Ucraina riscă amenzi de la 4.500 la 9.000 de leisau 30-60 de ore în folosul comunității.

Pentru persoanele cu funcție de răspundere, amenda este de la 9.000 la 18.000 de lei. Iar persoanele juridice riscă amendă de la 18.000 la 30.000 de lei.

CONTEXT. În 9 mai, în centrul capitalei, Partidul Socialiștilor din R. Moldova și blocul „Victorie” vor participa la un marș. Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că vor marca aniversarea de 80 de ani a „victoriei armatei sovietice”. 

Concomitent,  în Piața Marii Adunări Naționale va fi organizat Orășelul European.

Amintim că,  în 2023, deputații în Parlament au aprobat un proiect prin care au stabilit că, la 8 mai, este marcată „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”, iar la 9 mai este celebrată Ziua Europei.

Citește și: 9 mai, la Chișinău. Între Marșul Memoriei, protestele antirăzboi și manifestațiile pro-UE

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.