România: Scădere a valorii leului după victoria lui Simion în turul I. BNR a cheltuit două miliarde de euro pentru a preveni o criză

România: Scădere a valorii leului după victoria lui Simion în turul I. BNR a cheltuit două miliarde de euro pentru a preveni o criză

Victoria lui George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale din România a provocat o reacție imediată pe piața valutară, investitorii și populația grăbindu-se să schimbe leii în euro din teama unor schimbări economice și geopolitice majore. Pentru a stabiliza cursul leului, Banca Națională a României (BNR) a intervenit luni cu o sumă uriașă: două miliarde de euro, potrivit unor surse oficiale citate de G4Media.

Marcela Vovc

Presiunea pe leu a fost vizibilă încă din dimineața zilei de 5 mai și s-a accentuat spre după-amiază, în condițiile în care ieșirile de capital au crescut semnificativ, în timp ce intrările s-au diminuat.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a confirmat presiunea pe curs și a explicat că instituția va acționa pentru a atrage lichiditatea din piață și a ajusta dobânzile, în încercarea de a stabiliza situația.

În ultima perioadă a apărut o schimbare importantă pe piața valutară. Intrările de capital au scăzut, iar ieșirile au crescut semnificativ. În consecință, pentru a tempera aceste mișcări trebuie atrasă lichiditatea din piață și dobânzile să crească. BNR va căuta un optim pentru această situație.

Autor: Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR

O depreciere semnificativă a leului ar însemna scăderea puterii de cumpărare a românilor, creșterea prețurilor la bunuri și servicii, dar și a ratelor bancare în euro. Reacția pieței este similară cu cea din 2024, când Călin Georgescu a câștigat primul tur al prezidențialelor, provocând o panică valutară.

Temerile investitorilor sunt alimentate de mesajele lui George Simion, care a promis măsuri populiste și s-a declarat împotriva unor politici ale Uniunii Europene. Mai mult, Simion a anunțat că îl va desemna ca premier pe Călin Georgescu, care a susținut în campanie idei radicale, precum naționalizarea terenurilor agricole și ieșirea României din NATO. Aceste poziții au amplificat incertitudinea și instabilitatea economică percepută.

CONTEXT: Amintim că, după centralizarea a 100% din voturi, potrivit rezultatelor preliminare de la alegerile prezidențiale din România, primul loc în clasament este ocupat de candidatul AUR, George Simion. Pe locul al doilea s-a poziționat Nicușor Dan. Astfel, aceștia sunt cei doi pretendenți la Cotroceni care intră în al doilea tur.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.