Contestațiile depuse în cadrul procedurilor de achiziții publice vor fi supuse unei taxe de stat în valoare de 0,5% din valoarea estimată a procedurii, au decis parlamentarii.
Agenții economici vor avea la dispoziție trei zile de la depunerea contestației pentru achitarea acestei taxe. În caz contrar, contestația va fi restituită fără examinare.
De altă parte, dacă contestația va fi admisă de autoritatea competentă cum ar fi Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, fie în întregime, fie doar o parte din argumentele aduse de agentul economic, acesta va primi înapoi întreaga taxă de stat pe care a plătit-o.
Argumentul autorilor pentru inițiativa legislativă ține de volumul mare de contestații care a ajuns la peste 1.240 în anul 2024. Faptul ar genera întârzieri. În nota de fundamentare, autorul spune că multe dintre sesizări nu vizează apărarea unui drept încălcat, ci tergiversarea procedurilor.
Pentru lectura a doua, inițiativa legislativă a fost comasată cu un alt proiect, propus de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, care prevede introducerea garanției bunei intenții – un mecanism menit să prevină abuzurile prin depunerea de contestații nefondate.
CONTEXT. Datele arată că din totalul contestațiilor depuse în 2024, 59 au fost tardive, 30 – neconforme, 36 – lipsite de interes, iar 76 au fost restituite fără examinare, fiind în afara competenței Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.
Noua reglementare urmează să intre în vigoare la o lună de la publicarea în Monitorul Oficial.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.