Moldova se alătură inițiativei internaționale pentru judecarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei

Foto: Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Moldova se alătură inițiativei internaționale pentru judecarea agresiunii ruse împotriva Ucrainei

Republica Moldova s-a alăturat oficial eforturilor internaționale de creare a unui Tribunal Penal Special care să judece crima de agresiune comisă de Rusia împotriva Ucrainei. Decizia a fost reconfirmată joi, la Lviv, în cadrul unei reuniuni ministeriale organizate de coaliția de state care sprijină acest demers, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Andrei Verebcean

Tribunalul Penal Special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei va funcționa ca o instanță internațională independentă, separată de Curtea Penală Internațională, care nu are competență completă pentru investigarea crimei de agresiune. Noul tribunal urmează să completeze mecanismele existente de justiție internațională, vizând direct conducerea politică și militară a Federației Ruse, acuzată de declanșarea războiului împotriva Ucrainei.

Republica Moldova a fost reprezentată la eveniment de vicepremierul și ministrul de externe, Mihai Popșoi. Acesta a subliniat sprijinul ferm al Republicii Moldova pentru noul tribunal.

Această agresiune nu este doar un atac asupra Ucrainei, ci o lovitură împotriva întregului sistem internațional care protejează siguranța și drepturile tuturor statelor. Istoria ne va judeca după fapte. Tocmai de aceea, trebuie să acționăm acum.

Autor: Mihai Popșoi, ministrul de Externe al Republicii Moldova

La reuniunea de la Lviv, la care au participat oficiali europeni, prim-ministrul ucrainean Denis Șmîhal și miniștri de externe din mai multe state, a fost adoptată o declarație politică comună. Aceasta exprimă angajamentul comun de a-i aduce în fața justiției pe cei responsabili de crima de agresiune, considerată sursa tuturor celorlalte atrocități comise în Ucraina.

Moldova a participat activ, timp de peste doi ani, la grupul de lucru care a elaborat bazele juridice ale tribunalului. Următoarea etapă va avea loc pe 14 mai, la Luxemburg, unde Ucraina va transmite oficial documentele de instituire Consiliului Europei. Acestea vor fi apoi analizate de Comitetul de Miniștri, în vederea lansării procedurii oficiale de creare a instanței.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.