„Nu pune întrebări” și „du-te, fa, de aișea”. Răspunsurile Lui Voronin pentru presă (FOCUS)

„Nu pune întrebări” și „du-te, fa, de aișea”. Răspunsurile Lui Voronin pentru presă (FOCUS)

„Du-te tu cu întrebările tale mai departe” și „du-te, fa, de aișea”. Sunt o parte dintre replicile comunistului Vladimir Voronin pentru jurnaliști, la întrebările adresate la Complexul Memorial „Eternitate”, după marșul „Memoriei” de 9 mai.

Olga Scripnic

Comunistul Vladimir Voronin, de asemenea, a fost prezent la Complexul Memorial „Eternitate”, alături de inițiatorii marșului „Memorie”, organizat de 9 mai.

El a menționat că sărbătorește „Ziua Victoriei”, dar nu Ziua Europei și că poartă panglica bicoloră, însă aceasta era sub geacă.

În același timp, el s-a arătat deranjat de întrebările jurnaliștilor, folosind replici agresive.

„Du-te tu cu întrebările tale mai departe”, „nu pune întrebări, ai 40 de ani și tot pui întrebări”, „du-te fa de aișea”, sunt câteva dintre afirmațiile acestuia.

Există decizia Curții Constituționale care spune că dacă panglica este folosită în semn de recunoștință față de memorie a victoriei, atunci aceasta poate fi purtată. Decizia Curții Constituționale este definitivă, de aceea de fiecare dată când port această lentă nu sunt sancționat.

Autor: Diana Caraman, deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor

Amintim că în 2022 simbolurile asociate războiului au fost interzise în R. Moldova, iar printre acestea și panglica bicoloră. În urma marșului din 9 mai mai multe persoane au fost amendate pentru că au purtat panglica numită „Sf. Gheorghe”. 

Un an mai târziu decizia a fost contestată de deputații socialiști la Curtea Constituțională.

În 2023, magistrații au confirmat că interdicția nu încalcă drepturile constituționale, dar au precizat că, pentru sancțiuni, trebuie să se constate că aceste simboluri au fost utilizate „în scopul glorificării agresiunii militare”.

Citește și: LIVETEXT// 9 mai la Chișinău: Este organizat marșul „Memoriei” și continuă pregătirile pentru Ziua Europei

CONTEXT. Amintim că, anterior, șapte organizații neguvernamentale de media au solicitat autorităților Republicii Moldova „revizuirea și consolidarea cadrului legal privind protecția jurnaliștilor”. Apelul este făcut în contextul escaladării atacurilor împotriva reprezentanților presei.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.