Sărăcia absolută a crescut cu 40%. Veaceslav Ioniță: „Modelul actual nu e sustenabil”

Foto: Zdg

Sărăcia absolută a crescut cu 40%. Veaceslav Ioniță: „Modelul actual nu e sustenabil”

814.000 de cetățeni ai Republicii Moldova trăiesc în sărăcie absolută, potrivit celor mai recente date ale Biroului Național de Statistică. În doar trei ani, numărul persoanelor afectate a crescut cu 170.000, ceea ce înseamnă o majorare de 40% a ratei sărăciei absolute. Concluziile apar într-o analiză prezentată de expertul în politici economice Veaceslav Ioniță, care avertizează că fenomenul este alimentat de crize economice repetate și de migrația masivă a populației active.

Andrei Verebcean

Economistul Veaceslav Ioniță consideră că această creștere abruptă a numărului de persoane aflate în sărăcie absolută nu este întâmplătoare, ci rezultatul unei „conjuncții periculoase” între crizele economice repetate și migrația accelerată a populației active.

Potrivit expertului, crizele economice din ultimii cinci ani, au adus la:

  • inflație record;
  • scumpiri majore la energie și servicii;
  • stagnarea veniturilor gospodăriilor;
  • erodarea puterii de cumpărare.

Acestea au afectat mai ales categoriile vulnerabile, împingându-le sub pragul sărăciei absolute.

De asemenea, migrația selectivă a populației a lăsat satele fără tineri și fără forță activă, deoarece persoanele apte de muncă și cu potențial economic aleg să plece fie în orașe, fie peste hotare. Potrivit expertului, acest fenomen se manifestă la scară națională.

Aproape 600.000 de persoane sărace trăiesc în mediul rural, iar doar puțin peste 200.000 în orașe. Potrivit lui Ioniță, acest dezechilibru duce la o „segregare economică și demografică” care accentuează decalajele regionale.

Avem o segregare a populației pe două dimensiuni: populația mai bogată și tânără din sate pleacă spre orașe, iar în sate rămân doar cei mai în vârstă și oamenii săraci. Și avem creșterea ratei absolute a sărăciei în sate, în special determinată de migrație. Ca număr, nu a crescut, dar cei cu bani au plecat, cei fără bani au rămas și a crescut rata sărăciei absolute. Exact asta se întâmplă și la nivel de țară.

Autor: Veaceslav Ioniță, expertul în politici economice

În opinia expertului, modelul actual de dezvoltare nu mai este viabil fără intervenții urgente.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, sunt necesare politici publice care să atenueze impactul crizelor asupra celor mai săraci, să reducă migrația tinerilor și să promoveze dezvoltarea rurală și incluziunea socială.

Creșterea sărăciei absolute în Republica Moldova este rezultatul unei conjuncții periculoase între crizele economice repetate și migrația accelerată a populației active.
Modelul actual de dezvoltare nu mai este sustenabil fără intervenții direcționate. 

Autor: Veaceslav Ioniță, expertul în politici economice

„Republica Moldova riscă să devină o societate dezechilibrată, în care cei care au plecat susțin, de la distanță, pe cei care au rămas fără perspective”, avertizează economistul.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.