Boala Lyme, consecință a mușcăturii de căpușă: 12 cazuri confirmate de la început de an

Foto simbol: Santiago Urquijo

Boala Lyme, consecință a mușcăturii de căpușă: 12 cazuri confirmate de la început de an

În Republica Moldova au fost confirmate 12 cazuri de boala Lyme, infecție transmisă prin mușcătură de căpușă. Îmbolnăvirile au fost înregistrate de la începutul anului, confirmă Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) într-o solicitare pentru AGORA. Jumătate dintre cazuri s-au întâmplat în capitală. 

Redactia Agora

Anul 2025: 12 cazuri de boala Lyme, confirmate în aproape cinci luni


Din totalul cazurilor de îmbolnăvire înregistrate în cele cinci luni din 2025, cele mai multe au fost confirmate în municipiul Chișinău - șase cazuri de infecție cu Lyme, informează ANSP. 

Alte cazuri au fost raportate în raionul Strășeni - două cazuri. Iar câte un caz a fost înregistrat în raioanele Ialoveni, Orhei, Edineț și Ceadîr-Lunga, spun specialiștii din sănătate publică.

În același timp, ANSP constată că indicatorii sunt în scădere față de aceeași perioadă din 2024 când au fost înregistrate 25 de cazuri de îmbolnăvire după mușcături de căpușe.

Chișinău: Trei cazuri pozitive de infecție într-o săptămână

Din totalul celor șase cazuri de infecție în capitală, în 2025, trei îmbolnăviri cu Lyme au fost înregistrate în săptămâna 5-11 mai. Despre aceasta a comunicat șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială, Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței Primăriei Chișinău din 12 mai.

Bolocan a atras atenția despre locurile cu risc sporit de populație a căpușelor. Acesta a îndemnat populația să aleagă plimbările în locurile prelucrate cu insecticid de serviciile specializate. 

„Spațiile verzi prelucrează vegetația împotriva căpușelor, dar este vorba doar de zonele amenajate. Din păcate, populația îi place să se retragă în unele zone mai discrete și mai puțin amenajate, unde lucrătorii de la spații verzi, evident, nu pot ajunge cu acea dezinsecție împotriva căpușelor”, spune șeful adjunct al Direcției generale asistență medicală și socială Vladimir Bolocan.

Măsuri de prevenție: Reguli de urmat în natură

În contextul riscului sporit de expunere la mușcătură de căpușă în sezonul de primăvară, ANSP vine cu următoarele recomandări pentru populație.

Înainte de a merge în zone cu iarbă înaltă, păduri sau parcuri, este recomandată utilizarea substanțelor repelente cum ar fi spray-uri special concepute pentru a ține căpușele la distanță. 

Totodată, este important ca îmbrăcămintea să acopere cât mai bine corpul, mânecile și pantalonii să fie lungi. 

În plus, este preferabil ca hainele și încălțămintea să fie în culori deschise, pentru a observa ușor prezența acestor insecte. 

Papucii sau sandalele nu sunt o alegere sigură în zonele cu vegetație abundentă, spun specialiștii. Atunci când mergeți în drumeții, este de dorit să rămâneți pe cărările marcate, evitând contactul cu plantele de pe margini. În cazul în care se optează pentru dormit în aer liber, se recomandă folosirea plasturilor anti-insecte în jurul patului și a foliilor de protecție pentru a crea o barieră sigură împotriva mușcăturilor. 

În cele din urmă, o atenție sporită trebuie acordată inspectării pielii. Un control amănunțit, efectuat periodic, poate duce la depistarea prealabilă a unei căpușe și l-a îndepărtarea ei până ca aceasta să provoace daune, atenționează ANSP. 

La întoarcerea din natură, este esențială respectarea unui set de măsuri care pot preveni complicațiile cauzate de mușcătura de căpușă. Mai exact, odată cu revenirea acasă, hainele și lenjeria de corp trebuie verificate cu atenție pentru a observa eventualele căpușe rămase atașate. 

Totodată, se impune o inspectare atentă a corpului, în fața oglinzii, iar în cazul copiilor, o atenție sporită trebuie acordată zonelor sensibile, cum sunt subrațul, regiunea inghinală, genunchii, abdomenul, gâtul și scalpul. Părul trebuie pieptănat cu un pieptene des, iar animalele de companie, trebuie și ele verificate cu grijă.

 Igiena personală completă, printr-un duș imediat și spălarea hainelor, contribuie la reducerea riscului de infestare, adaugă specialiștii.

Identificarea precoce a unei căpușe este importantă , întrucât riscul de transmitere a bolilor, precum boala Lyme, crește pe măsură ce aceasta rămâne mai mult timp atașată de obicei între 24 și 72 de ore. De aceea, intervenția rapidă și corectă este un pas decisiv în prevenirea complicațiilor.

Recomandări: Pași de urmat în caz de mușcătură de căpușă

În cazul în care nu se poate apela la serviciul medical, căpușă poate fi înlăturată acasă, cu o mare grijă. Este important ca căpușă să fie extrasă în întregime. 

Înainte de procedură, spălați bine mâinile cu apă și săpun. Se pregătește o pensetă fină, cu vârf înclinat, alături de o soluție antiseptică tinctură de iod 3-5%, sau alcool etilic de 70%.Cu penseta se apucă căpușa cât mai aproape de capul acesteia. Printr-o mișcare uniformă, fără a răsuci, se extrage din piele. După extragere, zona afectată se spală cu apă și săpun, apoi se dezinfectează cu soluția pregătită.

Este important de reținut ca nu se recomandă folosirea căldurii, diferite substanțe sau aplicarea uleiurilor pentru a desprinde căpușa. 

Totodată, nu este necesară analiza în laborator a căpușei extrase, întrucât nu toate sunt purtătoare ale bacteriei care provoacă boala Lyme. În schimb, monitorizarea atentă a stării de sănătate este esențială. Dacă în zilele următoare apar simptome precum eritem migrator (înroșirea pielii), febră, slăbiciune, dureri musculare sau articulare și umflarea ganglionilor limfatici, este recomandat un consult medical cât mai rapid.

Autoare: Beatrice Tertea, stagiară AGORA

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.