Noi detalii despre coiful de la Coțofenești: tezaurul nu a fost topit, ci ascuns

Foto: Știri pe surse

Noi detalii despre coiful de la Coțofenești: tezaurul nu a fost topit, ci ascuns

Tezaurul dacic furat de la Muzeul Drents din Olanda ar fi fost ascuns de către infractori. Cel puțin asta au aflat polițiștii sub acoperire, care s-au dat drept colecționari și le-au propus acestora aproape jumătate de milion de euro pentru comoara dacică furată, inclusiv celebrul coif de la Coțofenești. Conform informațiilor obținute de anchetatori, artefactele din aur nu ar fi fost încă topite. Asta deși locul în care se află tezaurul rămâne necunoscut, scrie NL Times.

Andrei Verebcean

Polițiști sub acoperire din Olanda au intrat în contact cu unul dintre suspecți, care fusese surprins de camerele de supraveghere într-un magazin de materiale de construcții din Assen, în timp ce cumpăra baroasele folosite la spargerea vitrinelor muzeului din Drents. Inițial, polițiștii l-au abordat pe fratele suspectului.

Aceștia s-au dat drept colecționari interesați să achiziționeze opere de artă furate. I-au oferit fratelui 500 de euro și un telefon mobil pentru a i-l înmâna suspectului.

Agenții i-au oferit suspectului 5.000 de euro, iar acesta le-a spus că obiectele furate există în continuare, însă nu știe unde se află, deoarece nu a reușit să ia legătura cu principalii suspecți. Cei doi se află în continuare în arest, în regim restrictiv, și nu au voie să comunice decât cu avocații lor.

Polițiștii i-au propus suspectului 400.000 de euro în schimbul comorilor, dar acesta a declarat că suma este prea mică. La mijlocul lunii aprilie, suspectul a întrerupt brusc orice contact. Poliția l-a arestat pe 23 aprilie.

Autoritățile olandeze au publicat numele complete și fotografiile neblurate ale celor doi suspecți principali după arestarea acestora, întrucât au refuzat să spună unde se află comorile. Totuși, obiectele de patrimoniu rămân în continuare dispărute.

CONTEXT: În urma jafului de la muzeul Drents, din localitatea olandeză Assen, au fost furate mai multe exponate provenite din antichitatea geto-dacă, cel mai prețios dintre acestea fiind de nelipsit în manualele de istorie din Republica Moldova și România. Este vorba despre un coif de aur ce datează din secolul IV î. Hr. și a fost găsit în anii 20 ai secolului trecut în localitatea Coțofenești din România. Pe lângă celebrul coif, s-au furat și alte artefacte, iar modul în care au fost sustrase exponatele pare a fi preluat din filmele de acțiune.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.