Fondurile vor fi utilizate în trei domenii principale:
- Stimularea competitivității sectorului privat: se va crea un cadru de concurență loială, se va îmbunătăți legislația privind insolvența pentru a permite restructurarea firmelor aflate în dificultate și se va facilita atragerea de investiții prin îmbunătățirea mediului de afaceri.
- Îmbunătățirea capacității de inserție profesională a tinerilor: se va introduce învățământul dual în universități, combinând instruirea teoretică cu experiența practică în parteneriat cu sectorul privat.
- Consolidarea cadrului normativ pentru persoanele strămutate: se va oferi un statut juridic pe termen lung, condiții de viață stabile și acces continuu la resurse și servicii de sprijin pentru a asigura integrarea acestora pe piața muncii.
Această operațiune face parte dintr-un pachet mai amplu de asistență financiară, care include sprijin din partea Fondului Monetar Internațional (FMI), al Uniunii Europene (UE) și al Băncii Mondiale. Operațiunea va beneficia de granturi în valoare de 7,7 milioane de dolari din partea programului Moldova – Creștere, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare (M-GROW) și de un grant de opt milioane de dolari din Facilitatea de finanțare concesională globală (GCFF) pentru a sprijini eforturile de răspuns la criza refugiaților ale autorităților.
Până acum, R. Moldova a primit 67,22 milioane de dolari sub formă de granturi nerambursabile prin Facilitatea de Finanțare Concesională Globală (GCFF). Aceste fonduri au fost folosite pentru a reduce costurile unor împrumuturi de aproape 558 de milioane de dolari acordate de Banca Mondială, dar și pentru a ajuta comunitățile care găzduiesc refugiați, pentru sprijinirea educației, reacția rapidă în situații de urgență și pentru a susține politici mai bune legate de refugiați, dezvoltarea capacităților și creșterea economică.
CONTEXT: De la momentul aderării Republicii Moldova la Banca Mondială în 1992, peste 2,3 miliarde de dolari au fost alocați pentru mai mult de 70 de operațiuni în țară. Domeniile actuale de sprijin includ sectorul energetic, reforma cadrului de reglementare și dezvoltarea afacerilor, înregistrarea și evaluarea terenurilor, educația, drumurile, sănătatea și sectoarele sociale, agricultura, apa și canalizarea.
Angajamentele actuale ale Corporației Financiare Internaționale (IFC) și ale Agenției Multilaterale de Garantare a Investițiilor (MIGA), membre ale Grupului Banca Mondială, includ proiecte în sectorul financiar, consultanță în sectoarele public și privat și asigurări contra riscurilor.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.