Veteranii au relatat că au văzut cum militarii din cadrul Serviciul Aerian Special (Special Air Service - SAS) ar fi ucis oameni neînarmați și prizonieri aflați în cătușe, inclusiv copii.
„Au pus cătușe pe mâinile unui băiat și l-au împușcat. Era evident că era doar un copil, care nici măcar nu ajunsese la vârsta la care ar fi putut participa în vreo luptă”, a declarat un fost soldat SAS care a participat la operațiunile din Afganistan.
Veteranii susțin că asasinarea prizonierilor devenise „rutină”. Victimele ar fi împușcate, apoi li s-ar fi plantat arme pentru a părea că au opus rezistență.
O altă unitate de elită a armatei britanice, participantă la operațiunile din Afganistan și Irak, a fost Serviciul Special de Ambarcațiuni (SBS). Aceasta la fel a ajuns sub suspiciunea comiterii crimelor de război.
Un veteran al SBS a declarat că unii militari aveau o „mentalitate de turmă”. El a descris comportamentul acestora în timpul operațiunilor drept „barbar”.
„Am văzut cum cei mai liniștiți dintre ei se transformau, manifestau trăsături psihopatice evidente. Acționau în afara legii și simțeau că nu vor fi pedepsiți”, a declarat veteranul.
Sub protecția anonimatului, foști membri ai forțelor speciale britanice au declarat pentru BBC că în Afganistan și Irak, regulile războiului erau încălcate constant și intenționat. Militarii SAS și SBS acționau după propriile reguli, ignorând complet normele internaționale.
„Dacă o țintă apărea pe listă a doua sau a treia oară, mergeam cu intenția clară de a o ucide. Nu mai exista nicio tentativă de capturare”, a povestit un veteran SAS. El se referă la persoane care fuseseră anterior reținute, interogate și apoi eliberate.
Un alt veteran, care a servit tot în SAS, a afirmat că printre militarii britanici detașați în Afganistan erau „mulți asasini psihopați”.
„În timpul unor operațiuni, detașamentul intra în clădiri de tip pensiune și îi ucidea pe toți cei aflați acolo. Intrau și îi împușcau pe toți cei care dormeau. Uciderea unor oameni adormiți nu poate fi justificată”, a povestit unul dintre martori.
Mai mult, potrivit informațiilor obținute de BBC, unii militari ar fi menținut un „scor” al persoanelor ucise.
Declarațiile arată că aceste practici ar fi durat mai bine de un deceniu, deși ancheta publică aflată în desfășurare în Marea Britanie acoperă doar perioada 2010–2013. BBC a obținut și informații potrivit cărora fostul premier britanic David Cameron ar fi fost informat în repetate rânduri despre posibilele crime comise de trupele speciale.
Conform mărturiilor, ofițerii Comandamentului Forțelor Speciale ar fi știut despre crimele comise de subalternii lor, iar rapoartele despre misiuni ar fi fost falsificate pentru a acoperi crimele comise de militarii forțelor speciale.
Ministerul Apărării britanic a declarat că susține ancheta publică în curs, dar nu comentează acuzațiile aflate sub investigație.
Spre deosebire de alte țări, precum SUA și Franța, în Marea Britanie nu există un control parlamentar asupra unităților de elită ale Forțelor Armate. Responsabilitatea pentru acțiunile acestora revine prim-ministrului, ministrului apărării și comandantului forțelor speciale, notează BBC.
CONTEXT: Războiul din Afganistan a avut loc între 2001 și 2021, iar cel din Irak între 2003 și 2011. Ambele conflicte au fost purtate de o coaliție largă condusă de SUA, din care făcea parte și Marea Britanie, sub egida NATO.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.