Potrivit datelor oficiale, rata sărăciei absolute a crescut de la 24,5% în 2021 la 33,6% în 2024. În mediul rural, rata a ajuns la 42%. Ministrul afirmă însă că aceste cifre nu reflectă complet realitatea, deoarece nu includ compensațiile acordate pentru facturi, medicamente sau alte forme de sprijin social, care au redus direct cheltuielile gospodăriilor.
Aceste forme de sprijin, deși reale și cu impact direct asupra nivelului de trai, nu se regăsesc în metodologia utilizată, care se bazează strict pe cheltuielile gospodăriilor, fără a ține cont de veniturile nete sau de economia indirectă generată de intervențiile guvernului, a subliniat Buzu.
Biroul Național de Statistică stabilește pragul sărăciei, apoi raportează cheltuielile gospodăriilor la acest prag. Însă ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, în special în mandatul acestui guvern, este că am oferit compensații directe – la facturi, la medicamente, am extins accesul la servicii. Aceste intervenții au redus cheltuielile familiilor, iar când cheltuielile scad, aparent, sărăcia crește, potrivit metodei actuale de calcul.
Autor: Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale
În cadrul emisiunii, ministrul a oferit și un exemplu: „Dacă doi copii dintr-o familie săracă beneficiază de alimentație gratuită în școală, în septembrie, familia nu mai are acele cheltuieli. Conform metodei BNS, cheltuielile fiind mai mici, se presupune că veniturile sunt insuficiente, deci familia intră în zona de sărăcie, deși, în realitate, nivelul de trai s-a îmbunătățit”.
Aceste compensații au redus cheltuielile gospodăriilor, iar dacă statistica ia în considerare doar cheltuielile și nu veniturile reale sau sprijinul indirect, apare un paradox: rata sărăciei crește.
Autor: Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale
Buzu a mai precizat că în 2024, veniturile familiilor aflate în sărăcie au fost cu 27% mai mari decât cheltuielile acestora, ceea ce indică un nivel potențial de economisire. În plus, el a menționat că BNS a publicat și date privind „sărăcia multidimensională”, care oferă o imagine mai completă și indică un nivel mai scăzut al sărăciei decât cel calculat prin metodele tradiționale.
Ministrul a adăugat că, deși autoritățile nu neagă existența sărăciei în țara noastră, „cifrele trebuie interpretate corect, în context și în baza unei metodologii care să reflecte realitatea completă a nivelului de trai”.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.