Analiză: Transportul auto și feroviar este în declin în R. Moldova, iar cel aerian - pe un trend ascendent

poză simbol

Analiză: Transportul auto și feroviar este în declin în R. Moldova, iar cel aerian - pe un trend ascendent

În primele trei luni din 2025, activitatea transportului auto a scăzut cu 1,4%, iar a transportului feroviar – cu 2,8%. De cealaltă parte, activitatea transportului aerian a avut o creștere de 5,7%. Sunt câteva dintre concluziile expertului economic IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniță.

Olga Scripnic

Potrivit expertului economic, activitatea transportului auto în R. Moldova este într-o scădere „pronunțată” din 2024. În primul trimestru din acest an, comparativ cu valoarea anuală din 2024, activitatea transportului auto de pasageri a crescut cu 0,3%, iar cea a transportului auto de mărfuri a scăzut cu 2,3%.

Ramura transportului feroviar are cea mai proastă activitate, cu tendință clară negativă și pe viitor. În primele trei luni ale anului curent, față de 2024, transportul feroviar de pasageri a scăzut cu 6,3%, iar transportul feroviar de mărfuri – cu 2,7%.

Autor: Veaceslav Ioniță, expert economic IDIS „Viitorul”

Conform expertului economic, singura ramură de transport care înregistrează creștere, în prezent, este cea aeriană.

Transportul de pasageri a înregistrat o ușoară creștere. O creștere mai puternică a avut-o transportului aerian. Transportul feroviar continuă să scadă, din cauza reducerii volumului de mărfuri transportate. Aceasta arată o ușoară încetinire a activității economice a ramurii de transport

Autor: Veaceslav Ioniță, expert economic IDIS „Viitorul”

Potrivit lui Ioniță, în prezent, activitatea transportului de mărfuri este una „nesustenabilă”, a transportului auto – „neutră”, a transportului feroviar – „deplorabilă”, iar a transportului aerian – „bună”.

S-a schimbat paradigma de transport a mărfurilor. Dacă anterior, 90% erau transportate pe calea ferată și doar 10% cu transportul auto, în prezent, peste 90% din marfă este realizată cu transportul auto.

Autor: Veaceslav Ioniță, expert economic IDIS „Viitorul”

Referitor la transportul de mărfuri pe calea ferată, analistul economic a menționat că recordul a fost atins în 1990 – 46,5 milioane de tone. În primul trimestrul din 2025, în valoare anuală, a ajuns la 2,36 milioane de tone.

CONTEXT. Amintim că numărul de pasageri ai Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) a crescut cu 56%, față de aceeași perioadă din 2024. Astfel, AIC a înregistrat cea mai dinamică creștere a traficului, în primul trimestru din 2025, dintre aeroporturile de mărime medie din Europa de Est

Citește și: Aeroportul Internațional Chișinău, în topul celor mai performante din estul Europei, după traficul de pasageri 

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.