„Sunt informații false”. Reacția Ministerului Apărării la zvonurile despre „pregătiri de război”

Foto simbol: Ministerul Apărării

„Sunt informații false”. Reacția Ministerului Apărării la zvonurile despre „pregătiri de război”

În Republica Moldova se desfășoară o campanie de dezinformare, menită să creeze panică în rândul populației, prin răspândirea unor informații false despre așa-zisa „militarizare” a țării și „pregătirea de război”. Cel puțin asta afirmă Ministerul Apărării, într-un comunicat oficial. Instituția îndeamnă cetățenii să verifice informațiile din surse oficiale.

Andrei Verebcean

Potrivit Ministerului Apărării, scopul campaniei de dezinformare este de a răspândi frică, de a crea panică în rândul populației și de a slăbi încrederea cetățenilor în instituțiile statului.

Promotorii campaniei de dezinformare denaturează orice acțiune în care este implicată Armata Națională, încercând să amplifice frica generată de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Pentru a-și face mesajele mai credibile, acești promotori ai dezinformării folosesc și distorsionează orice context – fie el o vizită oficială, o decizie bugetară, un exercițiu sau antrenament militar planificat, deplasări de tehnică militară sau o colaborare internațională ș.a. – prezentându-le în mod fals ca dovezi ale unei presupuse pregătiri de război.

Autor: Centrul Mass-media Militară

Campania de dezinformare se desfășoară în contextul unui an electoral, cu utilizarea rețelelor sociale precum TikTok și Telegram, precizează Ministerul Apărării.

Mai mult, unii utilizatori ai rețelelor precum TikTok , Telegram  își asumă rolul fals de „apărători ai interesului public”, pretinzând că vor să protejeze cetățenii, dar de fapt urmăresc să manipuleze opinia publică, mai ales în contextul electoral al anului 2025.

Autor: Centrul Mass-media Militară

În acest context, instituția îndeamnă cetățenii să verifice informațiile din surse oficiale și să nu se lase influențați de manipulări care pun în pericol siguranța și stabilitatea societății.

CONTEXT: Pe parcursul lunii iunie, tehnica militară a Armatei Naționale va fi deplasată între centrele de instruire din Chișinău și Cahul. Deplasările tehnicii militare fac parte din programul obișnuit de instruire al Armatei și nu au legătură cu situația de securitate din regiune, informează Ministerul Apărării.

Anterior, mai multe surse online au distribuit un fake news care susținea că ministrul Anatolie Nosatîi ar fi avut o întâlnire secretă la Kiev, în care s-ar fi luat decizia de a trimite soldați pe frontul din Ucraina.

„Nu există nicio înțelegere dintre R. Moldova și Ucraina privind trimiterea de trupe pe frontul din țara vecină”, a precizat Ministerul Apărării.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.