Protestul organizat de PSRM are loc în contextul numirii recente a cinci judecători la Curtea Constituțională, despre care reprezentanții formațiunii afirmă că ar fi afiliați politic și controlați de partidul de la guvernare. Manifestanții au scandat „Jos dictatura!”, „CC – filiala PAS!”, „Vrem justiție independentă!” .
De la microfon, deputatul socialist Bogdan Țîrdea a acuzat Curtea Constituțională că ar fi devenit „un instrument politic al guvernării”, afirmând că numirea noilor judecători s-a făcut fără concurs și fără consultări cu alte fracțiuni parlamentare.
Important este ca această manifestație a noastră să fie auzită de așa-numiții parteneri de dezvoltare și de ambasadele statelor străine. Ei trebuie să stea de vorbă cu opoziția parlamentară, nu cu o conducere care încalcă grosolan legislația și Constituția.
Autor: Dumitru Pulbere, președinte al Consiliului Institutului de Justiție Constituțională.
Protestatarii au cerut organizarea unui concurs deschis și transparent, consultarea tuturor fracțiunilor parlamentare și respectarea criteriilor de integritate și profesionalism, inclusiv Vettingul internațional.
De cealaltă parte, precizăm că președintele Parlamentului a dat răspuns la aceste acuzații înainte de ședința plenară din 26 iunie.
Este un proces transparent și mergem conform legii și recomandărilor partenerilor internaționali. Au fost discuții în Parlament. Au participat partidele și societatea civilă. Candidații sunt persoane cunoscute. De aceea totul este într-un cadru legal.
Autor: Igor Grosu, președintele Parlamentului.
CONTEXT. Amintim că mandatele de șase ani pentru cinci magistrați ai Curții Constituționale expiră pe 16 august 2025. Este vorba de Domnica Manole, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan.
Judecătoarea constituțională Viorica Puică este singura care rămâne în funcție, deoarece a fost numită de CSM în noiembrie 2023.
Vezi și: Curtea Constituțională rămâne fără judecători. Ce urmează
Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.
CSM și-a suplinit fotoliile vacante. La 24 iunie, prin concurs, Ion Malanciuc a fost desemnat în funcția de judecător la Curtea Constituțională.
De altă parte, Domnica Manole și Sergiu Litvinenco au fost numiți în funcțiile de judecători ai Curții Constituționale din partea Guvernului.
Liuba Șova și Nicolae Roșca preiau câte un nou mandat la Curtea Constituțională. Aceștia au fost numiți în funcție pentru următorii șase ani, prin decizia Parlamentului din 26 iunie.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.