Dezechilibru între transportul feroviar de mărfuri și cel rutier. Veaceslav Ioniță: „Moldova a intrat într-o capcană”

Foto simbol: Bizlaw

Dezechilibru între transportul feroviar de mărfuri și cel rutier. Veaceslav Ioniță: „Moldova a intrat într-o capcană”

Transportul de mărfuri înregistrează o ușoară scădere, fapt care generează disconfort în rândul agenților economici. Potrivit expertului în economie Veaceslav Ioniță, scăderea este cauzată de reducerea exporturilor. Expertul prognozează o revigorare a transportului de mărfuri până la sfârșitul anului 2025. De asemenea, Ioniță atrage atenția asupra unui impas în care a ajuns Republica Moldova, din cauza dezechilibrului dintre transportul feroviar și cel rutier. Astfel, relansarea transportului feroviar ar putea duce la o reducere considerabilă a celui rutier, a explicat expertul în cadrul unei analize.

Andrei Verebcean

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, exportul serviciilor de transport mărfuri depinde direct de nivelul general al exporturilor. Astfel, o prăbușire spectaculoasă a transportului de mărfuri a fost înregistrată în anul 2020, când, potrivit expertului, s-a înregistrat o recoltă foarte slabă, ceea ce a dus la scăderea exporturilor.

În prezent, exporturile Republicii Moldova sunt în scădere de 26 de luni consecutiv, ceea ce înseamnă că transportatorii moldoveni au mai puțin de lucru.

„Republica Moldova are exporturi – transportatorii noștri au de lucru. Republica Moldova nu are exporturi – transportatorii noștri nu au de lucru”, a declarat Ioniță.

Totuși, expertul prognozează o stabilizare a situației sau chiar o ușoară creștere a transportului extern de mărfuri până la sfârșitul anului.

...

Exportul serviciilor de transport mărfuri

Foto: Veaceslav Ioniță, expert economic

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, Republica Moldova a ajuns la 40,6% din volumul total de transport înregistrat în anul 1986. Totuși, în ultimii ani, volumul de transport a crescut constant, atingând maxime istorice după 1995.

Din punct de vedere al evoluției volumului transportat, Republica Moldova, inclusiv raioanele din stânga Nistrului, a ajuns în 2024 la un volum estimat de aproximativ 8 miliarde tone-kilometru, o cifră semnificativ mai mică decât vârful din 1986, când se înregistrau 19,2 miliarde tone-kilometru. De asemenea, dacă în 1986 se transportau anual 142 de milioane de tone, astăzi se estimează un total de aproximativ 60 de milioane de tone, inclusiv din raioanele din stânga Nistrului - de aproape trei ori mai puțin.

Potrivit lui Ioniță, din punct de vedere al cifrelor, situația este stabilă. Totuși, transportatorii de mărfuri resimt un disconfort cauzat de un volum foarte mare de mijloace auto aflate în circulație.

O transformare majoră în structura transportului a fost abandonarea progresivă a transportului feroviar. Dacă înainte de 1990, 90% din mărfuri erau transportate pe calea ferată, în prezent peste 93% sunt transportate cu camioane. Infrastructura feroviară a fost neglijată, iar unele segmente au devenit aproape inaccesibile, ceea ce a dus la o presiune crescută asupra drumurilor, la costuri mai mari de întreținere și la un nivel sporit de poluare.

Republica Moldova are o rețea de cale ferată destul de bună, dar pe anumite segmente – spre exemplu, spre Cahul – există un segment micuț care trebuie recuperat, reabilitat. Din cauza că nu este reabilitat, practic este blocată calea ferată. Și astăzi, deși avem cale ferată, noi transportăm totul cu transportul auto, distrugem drumurile și, de fapt, nici nu mai spun de poluare.

Autor: Veaceslav Ioniță, expert economic

În paralel cu declinul transportului feroviar, parcul auto destinat transportului de mărfuri a crescut semnificativ – de la aproximativ 81.000 de unități în 2005, la 225.000 în 2025. Însă, în timp ce numărul vehiculelor a crescut, volumul de marfă transportată a scăzut, ceea ce a dus la o reducere a intensității de utilizare per vehicul. Acest dezechilibru reprezintă principala sursă de nemulțumire pentru transportatori.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, dacă statul va reabilita calea ferată, așa cum intenționează Ministerul Infrastructurii, o parte din volumul de transport s-ar putea reorienta către acest sector, afectând și mai mult operatorii rutieri care au investit masiv în mijloace de transport auto. În lipsa unei strategii coerente, Republica Moldova riscă să rămână prinsă între două sisteme dezechilibrate: o cale ferată modernizată doar parțial și un parc auto suprasaturat.

Noi ne-am schimbat paradigma de transport, și acum, dacă statul, prin politicile sale – și din câte înțeleg, asta vrea să facă Ministerul Infrastructurii – intenționează să reabiliteze calea ferată ca să devină un instrument important în activitatea economică, în transportul de mărfuri, atunci ne confruntăm cu câteva probleme. Prima problemă ține de faptul că Republica Moldova și-a creat un parc auto pur și simplu incredibil de mare.

Autor: Veaceslav Ioniță, expert economic

Potrivit expertului economic, dezechilibrul actual nu permite creșterea volumului de transport feroviar fără a afecta operatorii din sectorul rutier.

Mă tem să-mi imaginez ce va fi dacă, la noi, calea ferată își va dubla sau își va tripla volumul de mărfuri transportate – și să nu uităm că o triplare a volumului transportat înseamnă, de fapt, foarte puțin din capacitatea reală pe care o are calea ferată. De ce? Republica Moldova a intrat într-o capcană pe care ne-am creat-o singuri: am lăsat calea ferată timp de 20 de ani să meargă cum merge. Ea și-a pierdut rolul său de transport, iar între timp noi am procurat capacități enorme de transport auto. 

Autor: Veaceslav Ioniță, expert economic

Potrivit lui Ioniță, dezvoltarea sistemului feroviar este necesară pentru a evita supraîncărcarea infrastructurii rutiere, însă această tranziție poate duce la o reducere semnificativă a volumului de mărfuri transportate pe cale rutieră.

„Rămâne, însă, o întrebare: ce facem cu zecile de mii de unități de transport pe care le-am procurat?”, a declarat Ioniță.

Vezi și: Ioniță: În ultimele 12 luni, peste 3.800 de străini au imigrat în Moldova. Din ce state provin aceștia (INFOGRAFIC)

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.