Premieră: CSJ validează integritatea judecătorului Ion Chirtoacă, deși acesta a picat de două ori evaluarea Vetting

Foto: Moldova 1

Premieră: CSJ validează integritatea judecătorului Ion Chirtoacă, deși acesta a picat de două ori evaluarea Vetting

Magistratul Ion Chirtoacă, candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) din rândul judecătorilor, a promovat evaluarea externă, deși a picat de două ori pre-vettingul. Pentru prima dată de la modificarea legii în septembrie 2024, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis contestația unui judecător respins în urma reevaluării și a decis promovarea acestuia fără să ceară o reevaluare. CSJ a apreciat că există circumstanțe care înlătură dubiile menționate de Comisia de evaluare, scrie Ziarul de Gardă.

Redactia Agora

Completul special al CSJ, condus de judecătorul Ion Malanciuc care a fost numit recent la Curtea Constituțională, a admis contestația depusă de Chirtoacă și a anulat decizia Comisiei Pre-Vetting din 21 mai 2024, care îl respinsese în urma reevaluării.

CSJ a considerat că dubiile Comisiei privind integritatea financiară și etică a candidatului sunt nefondate, în special în contextul modificării legii ce permite Curții să constate direct promovarea evaluării.

Amintim că în 2024, Comisia Pre-vetting a decis că Chirtoaca nu întrunește criteriile de integritate financiară și etică întrucât „s-au constatat dubii serioase cu privire la respectarea de către candidat a criteriilor de integritate etică și financiară”.

Mai exact, comisia susține că Ion Chirtoacă nu a declarat, în perioada 2012–2015, un cont bancar în care a primit 74.660 euro de la părinți aflați peste hotare, sumă ce depășea veniturile oficiale ale acestora. Acesta a fost vizată și obținerea unui apartament la preț preferențial, în timp ce deja deținea un alt apartament. Comisia a apreciat că explicațiile și probele prezentate de candidat au fost incomplete, contradictorii și au subminat încrederea în integritatea acestuia.

La rândul lor, judecătorii de la CSJ au acceptat justificările candidatului, inclusiv declarațiile părinților și ale altor martori, conform cărora veniturile neoficiale ale părinților săi sunt „un fapt social notoriu” în contextul migrației. Instanța a considerat că diferențele constatate de Comisie nu pot fundamenta „dubii serioase” și că Chirtoacă a dat dovadă de bună credință după numirea sa ca judecător în 2016.

CONTEXT. Chirtoacă a fost numit judecător în 2016, iar în 2022 i-a fost respinsă inițial numirea pe viață de către președinta Maia Sandu, apoi a fost acceptat în 2024. În februarie 2025 a fost numit de CSM membru în Consiliul Institutului Național al Justiției.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.