Deși comunitatea LGBT, cu accesoriile sale colorate, a constituit nucleul marșului, Pride-ul din acest an s-a transformat într-o celebrare a drepturilor omului și a solidarității. Marșul a devenit un simbol al luptei împotriva autoritarismului lui Orban, cu numeroase mesaje ironice și critici la adresa premierului.
Printre participanți s-a numărat și europarlamentarul finlandez Li Andersson, care a considerat că Orban folosește argumente privind valorile familiale ca pretext pentru a interzice marșul.
„Este important să subliniem că motivul pentru care suntem aici nu este doar Mândria - este vorba despre drepturile fundamentale ale tuturor”, a spus ea.
Budapesta Pride
Sursa: BBC
Precizăm că interdicția privind desfășurarea Pride-ului din acest an s-a bazat pe o nouă lege, adoptată de marea majoritate deținută în parlament de partidul Fidesz al lui Orban, care subordonează libertatea de întrunire unei legi privind protecția copilului din 2021. Legea echivala homosexualitatea cu pedofilia și, prin urmare, interzicea reprezentarea sau promovarea homosexualității în locuri unde copiii ar putea să o vadă.
Interdicția aceasta a fost contestată de primarul Budapestei, Gergely Karácsony, care a găzduit evenimentul pe străzile capitalei. Edilul a declarat într-un discurs în fața mulții:„nu există putere care să ne oprească”.
Poliția a avut o prezență discretă, dar au fost folosite camere și tehnologie de recunoaștere facială pentru supraveghere, iar participanții riscă amenzi.
Presa pro-guvernamentală a condamnat evenimentul, iar oficialii Fidesz îl acuză de „promovarea perversității”. Decizia finală privind legalitatea marșului va fi luată de instanțe.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.