Ucraina se retrage din Convenția privind interzicerea minelor antipersonal

Foto simbol: Human Rights Watch

Ucraina se retrage din Convenția privind interzicerea minelor antipersonal

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret privind retragerea țării din Convenția de la Ottawa pentru interzicerea utilizării minelor antipersonal. Decizia vine după ce măsuri similare au fost luate anterior de Estonia, Letonia, Lituania, Finlanda și Polonia, toate fiind țări care se învecinează cu Federația Rusă, scrie DW.

Andrei Verebcean

Decretul privind retragerea Ucrainei din Convenția de la Ottawa a fost publicat pe site-ul administrației prezidențiale duminică, 29 iunie. Acesta pune în aplicare o decizie a Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, adoptată în aceeași zi.

Secretarul comisiei pentru securitate națională din Rada Supremă, Roman Kostenko, a scris pe Facebook că următorul pas este examinarea documentului în parlament.

Este un pas pe care realitatea războiului îl cerea de mult. Rusia nu este parte la convenție și folosește pe scară largă mine antipersonal împotriva militarilor și civililor noștri. Nu ne putem permite să fim constrânși de niște limitări, când inamicul nu este.

Autor: Roman Kostenko, Secretarul comisiei pentru securitate națională din Rada Supremă a Ucrainei

Ministerul de Externe al Ucrainei a comentat că, de la ratificarea Convenției de la Ottawa în 2005, Ucraina „a respectat cu bună-credință toate prevederile acesteia”. Totuși, Rusia utilizează pe scară largă acest tip de armament în războiul actual.

Subliniem că, în momentul semnării și ratificării Convenției de către statul nostru, astfel de circumstanțe nu existau și nu puteau fi prevăzute. Prin urmare, Ucraina s-a trezit într-o situație inegală și nedreaptă, care îi limitează dreptul la autoapărare, conform articolului 51 din Carta ONU.

Autor: Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei

Instituția a adăugat că retragerea din convenție reprezintă „o decizie politică dificilă, dar necesară”.

„Este vorba despre supraviețuirea și păstrarea Ucrainei ca stat suveran, independent și liber”, precizează Ministerul ucrainean de Externe.

Convenția de la Ottawa privind interzicerea folosirii, stocării, producerii și transferului minelor antipersonal și distrugerea acestora a fost adoptată la o conferință diplomatică la Oslo în septembrie 1997 și deschisă pentru semnare în decembrie, în Ottawa. A intrat în vigoare la 1 martie 1999. Peste 160 de state și teritorii au semnat convenția, inclusiv Ucraina. Totuși, Rusia, SUA și China nu sunt părți ale tratatului.

La 27 iunie, Estonia, Letonia și Lituania au notificat ONU despre decizia de retragere din convenție. La 19 iunie, parlamentul Finlandei a aprobat o decizie similară. Polonia la fel a anunțat retragerea. Toate aceste state invocă proximitatea geografică față de Rusia și creșterea amenințării din partea acesteia după izbucnirea războiului din Ucraina.

Conform tratatului, decizia de retragere din Convenția de la Ottawa intră în vigoare la șase luni după notificarea oficială adresată ONU.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.