Acordul prevede acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensiei de dizabilitate, cauzată de o afecțiune generală, pensiei și indemnizației de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau de o boală profesională și pensiei de urmaș, conform principiului proporționalității.
Astfel, cetățenii moldoveni care au lucrat atât în Moldova, cât și în străinătate vor putea cumula perioadele de muncă, pentru a-și obține pensia și alte prestații sociale. Chiar dacă nu au suficient stagiu de cotizare în țară, aceștia pot beneficia de drepturile sociale pe baza totalizării activităților realizate în Elveția.
În cadrul ședinței Executivului, ministrul Muncii, Alexei Buzu, a subliniat că acordul va permite moldovenilor să primească prestațiile sociale în țara pentru care optează, fără să achite comisioane sau costuri suplimentare.
Executivul a aprobat și o hotărâre cu privire la aprobarea aranjamentelor administrative, în vederea implementării prevederilor acordului.
CONTEXT. La 2 iunie, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu și ambasadorul Stephan Cueni au semnat Acordul bilateral în domeniul securității sociale între R. Moldova și Confederația Elvețiană, negociat în perioada 2022-2024.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.