Guvernul și Parlamentul au forțat procesul de numire a noilor judecători cu câteva luni înainte de expirarea mandatului actualei componențe a CC și cu doar câteva săptămâni înainte de încheierea mandatului actualului Parlament. Această grabă nejustificată contravine normelor constituționale și principiilor democratice.
Autor: Gaik Vartanean, deputat neafiliat
Deputatul susține că a formulat împreună cu juriștii Blocului Alternativa o solicitare la CC prin care cer controlul constituționalității asupra a patru hotărâri. E vorba de numirile aprobate de Parlament — Nicolae Roșca și Liubei Șova. Dar și două numiri aporbate de Guvern - Domnica Manole și Sergiu Litvinenco.
Vartanean consideră că judecătorii la Curtea Constituțională ar fi fost numiți cu încălcări ale legii, înainte de expirarea mandatelor precedente.
Vom insista ca aceste patru hotărâri să fie suspendate și anulate, iar procedura de numire a judecătorilor la Curtea Constituțională să fie realizată de viitorul Parlament și viitorul Guvern, care vor avea mandat deplin după alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025.
Autor: Gaik Vartanean, deputat neafiliat
CONTEXT. Amintim că la 9 iunie, deputata Olesea Stamate a prezentat un proiect de lege prin care propune instituirea unui mecanism prin care autoritățile responsabile de numirea judecătorilor constituționali (Parlament, Guvern, CSM) să desfășoare un proces de selecție public al magistraților.
Mai cu seamă, acesta ar trebui să includă analiza dosarelor și un interviu, iar decizia cu privire la selectarea candidaților să fie însoțită de o motivație.
Vezi detalii aici: Stamate propune modificări pentru numirea judecătorilor de la CC: „Să fie selectați transparent și pe bază de merit”
Precizăm că mandatele de șase ani pentru cinci magistrați ai Curții Constituționale expiră pe 16 august 2025. Este vorba de Domnica Manole, Nicolae Roșca, Liuba Șova, Vladimir Țurcan și Serghei Țurcan.
Judecătoarea constituțională Viorica Puică este singura care rămâne în funcție, deoarece a fost numită de CSM în noiembrie 2023.
Vezi și: Curtea Constituțională rămâne fără judecători. Ce urmează
Potrivit legislației, Curtea Constituţională este formată din șase judecători, numiţi pentru un mandat de șase ani. Doi magistrați sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.
Recent, CSM și-a suplinit fotoliile vacante. La 24 iunie, prin concurs, Ion Malanciuc a fost desemnat în funcția de judecător la Curtea Constituțională.
De altă parte, Domnica Manole și Sergiu Litvinenco au fost numiți în funcțiile de judecători ai Curții Constituționale din partea Guvernului.
Iar Liuba Șova și Nicolae Roșca preiau câte un nou mandat la Curtea Constituțională, fiind numiți în funcție pentru următorii șase ani, prin decizia Parlamentului din 26 iunie.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.