Sistem judecătoresc anticorupție: Când va începe să lucreze și cum vor funcționa  noile structuri

Foto: Ziarul de Iași/ Colaj: AGORA

Sistem judecătoresc anticorupție: Când va începe să lucreze și cum vor funcționa noile structuri

Sistem judecătoresc anticorupție. Este schimbarea care urmează să se întâmple în justiția din R. Moldova. Un proiect de lege, în acest sens, a fost votat, în a doua lectură, de către parlamentari. Ca să fie pusă în aplicare, însă, inițiativa legislativă trebuie să treacă, încă o dată, de votul plenar. Ce înseamnă, totuși, acest „sistem anticorupție”, îți explicăm în acest articol.


Capitolina Turculeț

Colegiu specializat anticorupție al Judecătoriei Chișinău și complete specializate ale Curții de Apel Centru. Acestea sunt structurile care vor constitui „sistemul judecătoresc anticorupție”.

Colegiul anticorupție al Judecătoriei Chișinău

Colegiul anticorupție va judeca, în primă instanță, cauzele penale ce vizează fapte de corupție comise de persoane numite în funcție de Parlament, președintele R. Moldova sau Guvern.

Același colegiu va judeca și cauzele ce vizează funcționari publici de conducere de nivel înalt: angajați ai Centrului Național Anticorupție, directorii adjuncți ai Serviciului Fiscal de Stat, Serviciului Vamal, Agenției Achiziții Publice, etc.

În competența Colegiului vor fi și cauzele penale în care suma de bani sau alte beneficii solicitate, promise, primite sau oferite depășesc 500 de mii de lei, ori dacă prejudiciul cauzat prin infracțiune este mai mare de cinci milioane de lei.

Totodată, Colegiul va verifica legalitatea actelor emise de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), ce atestă diferențe mari între veniturile obținute și cheltuielile făcute, comparativ cu averea acumulată de funcționari.

Colegiul va avea un sediu separat, iar în cadrul structurii vor lucra 15 magistrați.

Dintre aceștia, trei vor fi de judecători de instrucție, pe o perioadă de trei ani. Această funcție nu va putea fi reînoită de două ori consecutiv.

Colegiul specializat va fi condus de unul dintre vicepreședinții Judecătoriei Chișinău.

Complete specializate la CA Centru

În cadrul Curții de Apel Centru vor fi create două complete specializate anticorupție. Fiecare complet va avea trei magistrați.

Acestea vor judeca apelurile și recursurile împotriva hotărârilor judecătorești pronunțate în prima instanță de Colegiul anticorupție și de către judecătorii de instrucție din cadrul colegiului respectiv.

Mandatul magistraților

Persoanele care vor să activeze în Colegiul anticorupție de la Judecătoria Chișinău trebuie să aibă o vechime de cel puțin trei an în funcția de magistrat. În cazul persoanelor care vor să facă parte din completele specializate ale Curții de Apel Centru, este necesară experiență de cel puțin patru ani.

Judecătorii vor fi selectați, prin concurs public, pe un termen de șase ani.

După expirarea termenului, competențele judecătorului încetează, cu excepția cazului în care acesta are în examinare dosare penale sau alte cauze care necesită finalizare.

Când le expiră mandatul, judecătorii pot rămâne să activeze în aceeași instanță, iar, cu consimțământul lor, pot fi numiți în altă funcție de judecător în cadrul unei instanțe de același nivel sau grad.

Pază de stat, locuință sau indemnizație pentru chirie

Proiectul de lege votat de parlamentari în a doua lectură prevede și o listă de garanții pentru magistrații care vor activa în „sistemul anticorupție”.

Aceștia și membrii familiilor lor, vor beneficia, „dacă este necesar” de paza de stat.

Magistrații care nu au loc de trai în Chișinău, vor primi spațiu locativ de serviciu, pe durata activității în cadrul JA sau a Colegiului CA.

În cazul în care aceștia nu vor fi asigurați cu spațiu locativ, vor primi o indemnizație lunară neimpozabilă pentru chirie și transport.

La fel, potrivit proiectului de lege, sediile în care vor activa judecătorii vor fi dotate cu sisteme, instalații și echipamente de securitate, pentru asigurarea protecției personalului, a judecătorilor, păstrarea documentelor și prevenirea accesului ilegal.

Când va începe să lucreze „sistemul anticorupție”?

În primul rând este nevoie ca legea să fie votată de Legislativ și în a treia lectură.

Ulterior, va fi publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare după o lună.

Colegiul anticorupție își va începe activitatea la data la care în cadrul acestuia, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, vor fi transferați cel puțin trei judecători.

La fel va fi și în cazul completelor specializate anticorupție de la Curtea de Apel Centru.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.