În iunie 2025, veniturile Rusiei din vânzările de petrol și gaze au atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani și jumătate. În raport cu aceeași lună a anului 2024, acestea au scăzut cu 33,7%, până la 494,8 miliarde de ruble (5,3 miliarde de euro), se arată în raportul publicat joi, 3 iulie, de Ministerul rus de Finanțe. Față de luna mai, reducerea este de 3,5%.
Scăderea veniturilor este pusă pe seama prețurilor mai mici la petrol și a întăririi rublei. În prima jumătate a acestui an, veniturile din afacerile cu energie au scăzut cu aproape 17%, ajungând la 4,47 trilioane de ruble.
Veniturile Rusiei din vânzarea resurselor energetice se reduc în contextul unei creșteri accentuate a cheltuielilor pentru războiul împotriva Ucrainei, potrivit agenției Reuters, citată de DW.
Guvernul rus a majorat cheltuielile militare pentru acest an la 6,3% din PIB – cel mai ridicat nivel de la sfârșitul Războiului Rece. Acestea reprezintă, astfel, 32% din totalul cheltuielilor bugetare planificate pentru 2025.
Anterior, Ministerul rus de Finanțe și-a revizuit în scădere prognoza privind veniturile din vânzarea petrolului și gazelor pentru acest an, de la 10,94 trilioane de ruble la 8,32 trilioane. În 2024, indicatorul a fost de 11,13 trilioane de ruble. Veniturile din petrol și gaze rămân cea mai importantă sursă de alimentare a bugetului de stat al Rusiei, reprezentând aproximativ un sfert din totalul încasărilor bugetare.
CONTEXT: Începând cu 1 iulie, în Federația Rusă intră în vigoare noi tarife pentru serviciile comunale. Gazul se va scumpi cu 10,3%, iar energia electrică – cu 12,6%, în timp ce majorarea medie la nivel național va fi de 11,9%.
Anterior s-a anunțat că gigantul rus Gazprom intenționează să majoreze tarifele la gazele naturale pentru consumatorii din Federația Rusă. Aceasta în contextul în care războiul declanșat în Ucraina i-a determinat pe cumpărătorii europeni să refuze livrările, iar vânzările au scăzut semnificativ. Gazprom constată că are nevoie de resurse pentru investiții.
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a declarat că Rusia ar putea reduce cheltuielile militare, în contextul în care în prezent alocă 13,5 trilioane de ruble pentru apărare, ceea ce reprezintă 6,3% din PIB.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.