Pasul unu: Cine este eligibil?
Orice cetățean al R. Moldova care are drept de vot și a împlinit cel puțin 18 ani până în ziua alegerilor poate candida pentru un loc în Parlament. Însă legea stabilește și câteva excepții.
Cine nu are voie să candideze?
- Militarii în termen.
- Persoanele care au fost condamnate definitiv la închisoare, precum și cele care antecedente penale nestinse pentru infracțiuni comise cu intenție.
- Persoanele private de dreptul de a ocupa funcții publice sau funcții de demnitate publică prin hotărâre judecătorească definitivă ori printr-un act de constatare definitiv.
Semnături, liste de subscripție și grup de inițiativă
Este considerat candidat independent, potrivit legii, cel care își propune singur candidatura pentru o funcție publică, nu este susținut de un partid politic sau de un bloc electoral.
În plus, cu 70 de zile înainte de ziua alegerilor, nu trebuie să fi fost membru al vreunui partid și nici să fi declarat public că sprijină un partid.
Candidații care vor să participe la alegerile parlamentare drept independenți, trebuie să depună personal documentele necesare la Comisia Electorală Centrală (CEC).
Persoanele care vor să fie înregistrate în cursa electorală drept candidați independenți trebuie să prezinte liste de subscripție cu semnăturile a cel puțin 2.000 și cel mult 2.500 de susținători cu drept de vot.
În cazul candidatelor femei, pragul minim este redus la 1.000 de semnături.
Dacă, după verificare, se constată că nu au fost prezentate suficiente semnături sau că unele au fost invalidate, iar totalul rămâne sub limita minimă prevăzută, CEC refuză înregistrarea candidatului.
Pentru a colecta semnăturile necesare, candidatul independent poate crea un grup de inițiativă.
Acesta se formează în urma unei adunări a cetățenilor cu drept de vot. În cadrul adunării se decide susținerea candidatului, se desemnează conducătorul grupului și se aprobă lista membrilor, cu datele de identificare ale fiecăruia.
Candidatul trebuie să fie prezent la adunare și poate fi ales conducător al grupului.
Înaintea începerii adunării, se face înregistrarea participanților. Se întocmește o listă cu numele, prenumele, anul nașterii, domiciliul și semnătura fiecăruia.
După adunare, lista membrilor grupului, inclusiv conducătorul, este depusă la CEC de către candidat.
Comisia are la dispoziție cel mult trei zile pentru a adopta o hotărâre privind înregistrarea grupului și pentru a elibera legitimații membrilor acestuia.
Procedura completă privind înregistrarea grupului de inițiativă este stabilită într-un regulament emis de CEC.
Câte voturi trebuie pentru fotoliul de deputat?
Pentru a accede în Parlament, candidatul independent trebue să obțină minim 2% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel național.
Dacă participarea la parlamentarele din toamnă va semăna cu prezența din turul doi al prezidențialelor din 2024, este posibil să estimăm nivelul minim de voturi necesar pentru fiecare candidat.
Așadar, un candidat independent ar avea nevoie de circa 33 de mii de voturi pentru a deveni deputat.
Retragerea din cursă
Un candidat independent poate decide să se retragă din alegeri. Acest lucru este posibil doar dacă retragerea are loc cu cel puțin 10 zile înainte de ziua votului.
Pentru a face acest pas, candidatul trebuie să depună personal o cerere la CEC.
După ce cererea este înregistrată, CEC are la dispoziție cel mult trei zile pentru a adopta o hotărâre privind retragerea oficială din cursă.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.