*Acest material este sponsorizat

Cum pot lucra eficient agricultura și tehnologiile? Detalii s-au discutat la AgTech - primul eveniment din țară dedicat digitalizării agriculturii

Cum pot lucra eficient agricultura și tehnologiile? Detalii s-au discutat la AgTech - primul eveniment din țară dedicat digitalizării agriculturii

AgTech - primul eveniment din Republica Moldova dedicat digitalizării agriculturii s-a desfășurat recent la Chișinău. Peste o sută de participanți, printre care agricultori, experți, reprezentanți ai instituțiilor de profil, dar și tineri gata să implementeze tehnologiile digitale în agricultură au interacționat timp de câteva ore în cadrul platformei AgTech, organizate de portalul Agrobiznes la Tekwill. 

„Tehnologiile digitale sunt viitorul agriculturii, iar încercările de a le ignora stagnează dezvoltarea sectorului. Avem exemple de succes la acest capitol - fermieri din Republica Moldova care au automatizat activitatea întreprinderii, astfel crescând esențial profitabilitatea. Ne bucurăm de popularitatea evenimentului, inclusiv de faptul că numărul participanților a fost dublu față de cel planificat inițial, iar numărul persoanelor ce și-au dorit să participe la eveniment a fost de peste 3 ori mai mare. Aceste rezultate confirmă - digitalizarea este viitorul agriculturii din Republica Moldova. Ne propunem și în continuare să organizăm evenimente tematice, ce vor ajuta fermierii să facă față provocărilor din sector”, a relatat Sergiu Jaman, fondatorul Agrobiznes.

Avem toate premizele necesare pentru aceasta

Internetul obiectelor (IoT), robotica, inteligența artificială și volumele mari de date demult nu mai țin de viitor, ci sunt aplicate de fermieri din întreaga lume și contribuie esențial la eficientizarea proceselor.

Scott Hocklander, șeful Misiunii USAID în Moldova, susține că Republica Moldova are toate premisele necesare pentru a implementa cu succes tehnologiile digitale în agricultură. Astfel, Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională a fost partenerul evenimentului AgTech. 

„Evenimentul AgTech organizat de Agrobiznes este o platformă uimitoare concentrată pe agricultură, menită să asigure dezvoltarea produselor cu valoare adăugată, care, de altfel, reprezintă una din prioritățile USAID. Tehnologiile se dezvoltă într-un ritm incredibil, inclusiv în Republica Moldova, și pentru ca țara să continue să fie competitivă regional, dar și la scară globală, trebuie să poată implementa ultimele inovații și tehnologii în agricultură”, a menționat Scott Hocklander.

Digitalizarea – O nouă etapă în evoluţia agriculturii

Digitalizarea agriculturii îmbunătățește condițiile de lucru pentru fermieri, reduce impactul negativ al agriculturii asupra mediului, dar și asigură o rentabilitate mult mai sporită a întreprinderii.

Pentru unii fermieri din Republica Moldova, utilizarea tehnologiilor digitale a devenit o activitate de rutină, pentru alții, pare a fi ceva rupt de viitor. AgTech - Digitalizarea agriculturii în Moldova a reunit cele mai bune companii din țară ce furnizează aceste tehnologii și fermieri ce le implementează cu succes.

„Am majorat eficiența, am facilitat planificarea, lucrările, dar și vânzările și am reușit să îmbunătățim esențial procesul de lucru - toate acestea au fost posibile datorită digitalizării. În cadrul întreprinderii, procesele sunt gestionate datorită platformei Cropio, stației meteo, dronelor și sistemului de autoghidare. Totodată, monitorizăm consumul de combustibil, starea solului și toate procesele ce ar putea avea impact asupra producerii. Digitalizarea este un instrument perfect, trebuie doar să nu-ți fie frică să-l utilizezi”, a explicat Maxim Vrabie, producător. 

Zeci de tineri pasionați de tehnologii, dar și cu scopuri bine definite, nu au ratat șansa de a participa în cadrul AgTech. Fie din dorința de a face digitalizarea o parte integră a afacerii în care sunt implicați sau poate chiar pentru a dezvolta noi produse, aceștia au ajuns a fi cei mai activi participanți ai evenimentului. 

„AgTech reprezintă o oportunitate enormă de a face cunoștință cu experți din sector, ceea ce este foarte important pentru mine. Plus, digitalizarea agriculturii este tema tezei de licență pe care urmează să o susțin. Fiind pasionat de tehnologii, îmi doresc cât mai mulți fermieri să opteze pentru acestea. Evenimentul a fost de-a dreptul minunat, iar pentru noi, tinerii, participarea în cadrul acestora este o oportunitate enormă”, a spus Vasile Dubceac, student.  

Ce oferă digitalizarea agriculturii?

8% din fermierii din SUA prelucrează 65% din pământul arabil, iar în Europa 5% din fermieri prelucrează mai mult de jumătate din terenuri. Acest lucru le reușește datorită automatizării. Digitalizarea face posibilă măsurarea de la distanță a stării solului, o mai bună gestionare a apei, monitorizarea culturilor și a întregii ferme având la îndemână telefoane, tablete, senzori pe teren, drone și sateliți.

Pe lângă toate acestea, digitalizarea poate îmbunătăți condițiile de lucru pentru fermieri și reduce impactul negativ al agriculturii asupra mediului. Totodată, fluxurile de date agricole îmbunătățite pe întreg lanțul agroalimentar generează foarte multe avantaje pentru cei implicați, inclusiv pentru fermieri și pentru părțile interesate din sectorul distribuției și al comerțului cu amănuntul.

Despre Agrobiznes

Agrobiznes s-a lansat pe piața media din Republica Moldova în decembrie 2012. Fiind un proiect unic și având o politică editorială echilibrată, a reușit în scurt timp să cucerească inimile publicului, devenind sursa principală de informații pentru establishmentul agricol din țara noastră. În paginile site-ului Agrobiznes sunt publicate zilnic, 24/7, zeci de știri, interviuri, idei de afaceri, istorii de succes, sfaturi utile și informații de ultimă oră din

P.

Vezi și aceste știri
Germania a anunțat lockdown la nivel național pentru persoanele nevaccinate

Germania a anunțat lockdown la nivel național pentru persoanele nevaccinate

Cinci persoane au decedat, iar alte 17 au fost rănite în accidente rutiere, în ultimele 72 de ore

Cinci persoane au decedat, iar alte 17 au fost rănite în accidente rutiere, în ultimele 72 de ore

Un bărbat cu dublă cetățenie, bănuit de spălarea a 30 de mln de lei. Cum erau legalizați banii

Un bărbat cu dublă cetățenie, bănuit de spălarea a 30 de mln de lei. Cum erau legalizați banii

Advertoriale
Teleport taxi: „Conducem în siguranță, utilizăm mașini sigure și oferim confort pasagerilor”

Teleport taxi: „Conducem în siguranță, utilizăm mașini sigure și oferim confort pasagerilor”

Medpark a lansat o carte de sănătate pentru copii, în colaborare cu autoarea Ionela Hadârcă (VIDEO)

Medpark a lansat o carte de sănătate pentru copii, în colaborare cu autoarea Ionela Hadârcă (VIDEO)

ATENŢIE! Escrocherie în numele Linella pe Facebook şi WhatsApp

ATENŢIE! Escrocherie în numele Linella pe Facebook şi WhatsApp

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
  Copiii știu mai bine: Soluții noi pentru probleme vechi sau ce ne facem cu rănile căpătate la terenul de joacă (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Gadgeturile noastre de toate zilele (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Viața de după căsătorie sau „iubirea asta nu ți-i trali-vali” (VIDEO)
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
Cele mai populare
 • 1
  Renato Usatîi face haz pe seama Marinei Tauber, după ce membrii CEC au solicitat scoterea ei din cursa electorală (FOTO)
 • 2
  PAS ia partea CEC-ului, PSRM îi dă dreptate Marinei Tauber. Cum s-au împărțit părerile
 • 3
  UPDATE: CSP a respins cererea de suspendare a procedurii de evaluare a performanțelor lui Stoianoglo
 • 4
  Ședința de judecată în care urmează să se decidă dacă Marina Tauber va ieși din cursa electorală se amână pentru mâine. Tauber atacă decizia CEC la Curtea de Apel (UPDATE)
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.