COMUNICAT DE PRESĂ - ”Moldova Zahăr” - ”Sudzucker Moldova”

ICS ”Moldova Zahăr” a luat act de comunicatul de presă al companiei ”Sudzucker Moldova”, din octombrie 2019, privind sistarea activității Fabricii de zahăr din Fălești.

În acest comunicat, distribuit în mass-media, “Sudzucker Moldova” îşi argumentează decizia de suspendare a activităţii unității de producere din Fălești prin prezenţa masivă pe piața internă a zahărului de contrabandă și scăderea drastică a prețurilor pe piața externă.

În acest context, considerăm necesar să informăm opinia publică și conducerea Republicii Moldova, că anume comercializarea zahărului de contrabandă și importul masiv şi ilegal, în ultimii ani, a zahărului, fără achitarea taxelor în bugetul ţării, într-adevăr afectează grav dezvoltarea industriei autohtone producătoare de zahăr și o aruncă la limita existenţei.

Analiza evoluțiilor pe piața moldovenească indică faptul, că stocurile de zahăr existente în prezent şi zahărul introdus ilegal în Republica Moldova influențează tot mai grav și activitatea ”Moldova Zahăr”. În acest context, ne solidarizăm cu apelul ”Sudzucker Moldova” și solicităm, la rândul nostru, organelor abilitate ale statului să intensifice contracararea contrabandei cu zahăr în scopul protejării producătorului local şi creării condiţiilor loiale de dezvoltare a producției autohtone.

În același timp, constatăm cu stupoare intenţia conducerii ”Sudzucker Moldova” de a impune opiniei publice ideea, că nu doar evoluțiile de pe piața internă şi externă au influențat decizia ”Sudzucker Moldova” de a sista activitatea Fabricii de zahăr din Fălești, dar și ”concurența neloială” din partea ”Moldova Zahăr”.

Calificăm aceste acuzații drept nefondate și considerăm că la baza deciziei ”Sudzucker Moldova” nu stau acțiunile noastre, ci consecinţele propriilor acțiuni neloiale sau inacțiuni condamnabile.

Dorim să menţionăm, că ”Moldova Zahăr” activează pe piața din Moldova în aceleași condiții ca şi ”Sudzucker Moldova”, cu singura diferență, însă, că noi nu deținem o poziție dominantă pe piaţă și nu am întreprins niciodată acțiuni care ar fi dus la sistarea activității ”Sudzucker Moldova”. Dimpotrivă, amintim opiniei publice, în această ordine de idei, despre acțiunile anticoncurențiale ale ”Sudzucker Moldova” cu privire la înregistrarea mărcii comerciale a fondatorului ”Moldova Zahăr” și acțiunile continue, întreprinse prin intermediul Consiliului Concurenței, pentru a ne priva de denumirea de firmă ”Moldova Zahăr”, obținută legal.

În prezent, la fel de afectată de evoluțiile negative de pe piața internă şi externă, ”Moldova Zahăr” depune toate eforturile pentru dezvoltarea în continuare a capacităților de producere, investind continuu în utilaj performant și tehnologii moderne.

Considerăm că, în cazul în care eforturile administraţiei ”Sudzucker Moldova” ar fi fost canalizate spre dezvoltarea propriei afaceri şi a unităţilor de producere, dar nu spre scoaterea de pe piață a ”Moldova Zahăr”, atunci Fabrica de zahăr din Fălești urma un curs firesc de dezvoltare și nu se ajungea în situaţia închiderii acesteia.

Ţinând cont de faptul, că anterior ”Sudzucker Moldova” a sistat activitatea altor două fabrici de zahăr și există riscul renunțării la unul dintre activele sale, reiterăm importanța păstrării tuturor fabricilor de zahăr existente în Republica Moldova, pentru o dezvoltare continuă a industriei zahărului în ţara noastră.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Institutul pentru Studiul Războiului: Ucraina paralizează Rusia în prima linie și continuă să facă progrese în trei regiuni simultan

Traficul rutier, suspendat pe un tronson al străzii 31 august 1989. Vor fi executate lucrări de reabilitare

Adunarea Generală a ONU se va întruni într-o sesiune de urgență. Vor discuta despre anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene

Advertoriale
Orange aniversează în acest an 12 ani de la lansarea programului „Ne Pasă” - pentru susținerea voluntariatului

Château Purcari - Cea mai bună vinărie a anului din Republica Moldova!

Fiecare al treilea vizitator al sărbătorii Ziua Națională a Vinului a interacționat cu ediția specială AnimAliens Wines - Carla's Dreams

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
    DESCIFRAT| (IN)Siguranța din mijlocul protestelor sau șirul neregulilor din Orășelul Schimbărilor. Invitați: Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu și directorul executiv API, Petru Macovei
  • DESCIFRAT| Distribuirea lemnelor de foc sau drumul celor 5 metri ster: De la lista întocmită de primării, la stocurile care se golesc (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Cristina Tocari, tânăra care a revenit din Franța pentru a transforma plasticul în bijuterii (VIDEO)
  • DESCIFRAT| Meniul preșcolarilor, între posibilități și necesități (VIDEO)
  • Moldova, I am back! | Nicolai Croitoru: „Pot să mă mândresc că echipa mea e formată practic în proporție de 80% din persoane revenite de peste hotare”(VIDEO)
Cele mai populare
  • 1
    Viceprimarul capitalei Fadei Nagacevschi pleacă din funcție: „Revin în avocatură”
  • 2
    Partidul Șor a organizat un flashmob împotriva lui Spînu: Ei cu milioane, dar noi murim de foame (LIVE)
  • 3
    Cu frica de iarnă și lemnele la dos. Cum se pregătesc să întâmpine frigul doi vârstnici din Hîncești (VIDEO)
  • 4
    Negocierile dintre Ucraina și Putin, imposibile: Volodimir Zelenski a semnat decretul
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.