Consiliul Superior al Magistraturii acuză autoritățile că atentează la independența sistemului judecătoresc. Asta după ce premierul a solicitat instituirea unui mecanism prin care magistrații să achite prejudiciile stabilite de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO).
„Declarațiile demnitarilor publici difuzate în spațiul public cu privire la răspunderea materială a judecătorilor și a întregului sistem judecătoresc, pentru condamnările la CtEDO și măsurile care urmează a fi întreprinse în raport cu acești judecători, contravin atât prevederilor legale, cât și recomandărilor instituțiilor de drept internaționale. Comisia de la Veneția susține lipsa răspunderii judecătorilor pentru hotărârile pronunțate. Aceeași viziune este expusă și de Grupul de state ale Consiliului Europei împotriva corupției, care optează pentru imunitatea fără răspundere pentru judecători, când exercită activități judiciare, această imunitate constituind o condiție prealabilă pentru independența judecătorilor”, a menționat CSM într-un comunicat.
„Procesul de luare a deciziilor de către judecători trebuie, pe de o parte, asociată cu un nivel înalt de răspundere a judecătorilor dar, pe de altă parte, judecătorii nu trebuie pedepsiți pentru opiniile lor juridice exprimate în deciziile judecătorești. Procedând în așa mod, ar provoca un efect de descurajarea în privința procesului de luare a deciziilor de către judecător și ar submina independența judiciarului”, a continuat instituția.
Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii a îndemnat autoritățile să înceteze „acțiunile care denigrează imaginea justiției şi atentează la independența sistemului judecătoresc”.
Instituția a făcut referire și la alte inițiative anunțate în spațiul public, precum majorarea salariilor și pensiilor pentru magistrați.
„Veniturile judecătorilor reflectă rolul pe care ei îl îndeplinesc într-o societate democratică, prin raportare la responsabilitățile şi restricțiile impuse acestora de-a lungul întregii cariere, cât şi la importanța activității desfășurate pentru echilibrul puterilor în stat şi respectarea drepturilor şi libertăților tuturor cetățenilor. Iar suprimarea pensiilor speciale ale magistraților, în virtutea unor principii greșit înțelese şi interpretate, nu dovedește decât o intenție clară, de încălcare gravă a garanțiilor, pe care statul este obligat să le asigure pentru protejarea statutului judecătorului”, a menționat CSM.
Amintim că premierul Ion Chicu a declarat că nota de plată oferită de CtEDO pentru Guvernul Republicii Moldova în cazul „Gemeni”, în sumă de 70 de milioane de lei, va fi achitată din contul finanțării alocate pentru 2020 sistemului judecătoresc.
Iar președintele Igor Dodon a propus să fie confiscate averile judecătorilor responsabili de condamnarea Republicii Moldova la CtEDO.
Ulterior, Ministerul Justiției a anunțat că a sesizat Procuratura Generală, ca „să inițieze proceduri sau să adopte hotărâri în legătură cu încălcările constatate” în cazul „Gemeni”.
Vezi și aceste știri

Fostul președinte al Curții Constituționale critică decizia lui Chicu de a reduce finanțarea pentru sistemul judecătoresc cu 70 de milioane de lei

Ministerul Justiției solicită Procuraturii Generale să ia hotărâri în privința încălcărilor din dosarul „Gemeni”

Finanțarea pentru sistemul judecătoresc, redusă cu 70 de milioane de lei. Banii vor merge la reclamanții din cazul „Gemenii”
Advertoriale

Lansarea proiectului „Clean technology innovation programme for SMEs and start-ups in the Republic of Moldova (GCIP Moldova)”

Maib continuă să primească plata pentru serviciile Orange și Moldcell cu 0 lei comision la terminalele de autoservire maib
