Fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a ținut să își exprime indignarea față de ultimele decizii luate de premierul, Ion Chicu, privind achitarea penalității de 70 de milioane de lei pusă de CEDO pentru Guvernul R. Moldova, în cazul „Gemeni”, din contul bugetului destinat sistemului judecătoresc. Potrivit lui Tănase, în acest mod vor avea de suferit cetățenii și funcționarii din instanțe care și așa primesc salarii mizere.
„Premierul bate șaua să priceapă iapa... Domnia sa, nu poate să nu cunoască că justiția este un „serviciu” pe care statul îl furnizează cetățenilor și pe care îl finanțează din impozitele cetățenilor. Prin urmare, reducerea finanțării justiției cu 70 de milioane de lei, înseamnă de fapt sancționarea cetățenilor din impozitele cărora justiția este finanțată. Pentru o ilegalitate (anume ilegalitate și nu eroare judiciară), comisa de persoane foarte ușor identificabile, vor fi sancționați în final tot cetățenii, care vor primi servicii mai proaste cu 70 milioane lei”, a scris fostul președinte al Curții Constituționale pe pagina sa de facebook.
Alexandru Tănase consideră că decizia lui Ion Chicu nu va rezolva problema ilegalităților din sistemul judecătoresc, ci va reduce și mai mult din calitatea serviciilor oferite cetățenilor.
„Prin decizia de reducere a finanțării justiției, de fapt vor fi sancționați judecătorii onești care nu au admis niciodată asemenea ilegalități. Vor fi sancționați grefierii, referenții, consultații din instanțe care sunt plătiți mai prost ca vânzătorii de la piețele din Chișinău, iar volumul de lucru al cărora este într-o permanentă creștere. Vor fi sancționați avocații care vor beneficia de condiții de lucru mai proaste. În schimb, cei care au adoptat ilegal decizia de revizuire, curajoasa decizie a premierului nu-i afectează în nici un fel. Mai mult ca atât, pe ei îi doare fix în cot de reducerea finanțării sistemului judecătoresc cu 70 milioane lei”, a ținut să menționeze Tănase.
Precizăm că premierul, Ion Chicu, a declarat că nota de plată oferită de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru Guvernul Republicii Moldova în cazul „Gemenii”, în sumă de 70 de milioane de lei, va fi achitată din contul finanțării alocate pentru 2020 sistemului judecătoresc. Chicu i-a cerut ministrului Finanțelor să vină cu rectificări la legea bugetului pentru acest an.
„Acești indivizi (completul de judecători - n.r.) au revizuit, în 2005, o încheiere finală a Curții Supreme de Justiție din 2004. Acum, Guvernul trebuie să găsească 70 de milioane de de lei din bugetul anului 2020 și să-i achite. Trebuie să taie cheltuielile prioritare, cum ar putea fi alimentația copiilor, salariile profesorilor, pentru a plăti pentru ilegalitatea unor judecători. Nu putem să nu plătim, dar să nu vă așteptați că vom tăia din ceea ce se cuvine copiilor. Va fi redusă finanțarea pentru sistemul judecătoresc în anul 2020 cu 70 de milioane de lei. Din altă parte bani pentru deciziile ilegale ale judecătorilor nu vom aloca”, a declarat Ion Chicu.
Mai mult, premierul a cerut ministrului Justiției să sesizeze Procuratura Generală pentru inițierea urmării penale în privința judecătorilor care au luat decizii care au prejudiciat statul. „Nu doar pe numele acestor cinci judecători, ci pe toate cazurile pentru care RM a plătit. Până la 15 martie să veniți cu mecanismul legal. Pentru asta nu ne trebuie reforma justiției, consultări largi cu societatea civilă, ne trebuie doar voință”, a spus prim-ministrul.
Totodată, cazurile pierdute la CtEDO ar urma să fie publicate pe site-ul Ministerului Justiției, cu numele magistraților care au luat deciziile respective și cu sumele achitate de Guvernul Republicii Moldova în calitate de despăgubiri.
De asemenea, Ion Chicu cerut Autorității Naționale de Integritate (ANI) să verifice integritatea și eventualele conflicte de interese ale judecătorilor pentru deciziile cărora țara noastră a fost condamnată la CtEDO.
Amintim că, printr-o decizie a CtEDO pronunțată la 18 februarie, Guvernul R. Moldova este obligat să achite 1,5 milioane de euro reclamanților în cazul clădirii „Gemenii”. Termenul achitării despăgubirilor, ca venit ratat, este data de 18 mai 2020.