UPDATE Străzi blocate și autobuze din teritoriu. Veteranii din PMAN rămân pe poziții, deja de câteva ore (LIVE)

UPDATE Străzi blocate și autobuze din teritoriu. Veteranii din PMAN rămân pe poziții, deja de câteva ore (LIVE)


Veteranii de război care protestează în fața Guvernului, începând cu ora 9:00 dimineața, pichetează clădirea Executivului. Unul dintre participanții la protest a reușit chiar să spargă sticla ușii Guvernului cu buzduganul. Mai mulți participanți încearcă să forțeze intrarea principală a Guvernului, în timp de strică „Jos trădătorii” și „Jos bandiții”. Un cordon de poliție protejează intrarea în clădirea de stat.

UPDATE 19:40 Chicu: Va fi instituit un departament dedicat veteranilor în cadrul Guvernului. Un grup de veterani ar urma să dețină funcții publice.

UPDATE 19.35 Premierul, Ion Chicu, umează să se întâlnescă din nou cu veteranii mâine, la ora 7:00

UDATE 19:15  Veteranii cer premierului instituirea unui organ executiv în cadrul Guvernului, cu un anumit buget destinat veteranilor. 

UPDATE 18:22 Un grup format din 10 veterani de război urmează să poarte discuții cu premierul, Ion Chicu. 

UPDATE 18:05 Traficul rutier pe stradăzile Pușkin și Bodoni, deblocat. Veteranii promit noi blocaje dacă premierul nu iese la dialog.

Coordonatorii spun că sunt blocate microbuze cu persoane, la Stăuceni. Oamenii ar veni din nordul țării.

UPDATE 17: 40: Are loc ședința Consiliului Național pentru problemele veteranilor (LIVE)

Un fost candidat al Blocului ACUM la prezidențiale și general de război ar fi fost numit consilier al premierului pe problemele veteranilor (VIDEO)

UPDATE 17:14: „Domnul Chicu, pe din dos, s-a urcat în mașină și a plecat. Este confirmare, nu avem cu cine discuta. La ora 17:00 el s-a dus. Umbla toată ziua ba cu unul, ba cu altul”, a spus, din scenă, unul dintre organizatori.

Un alt veteran a declarat, la microfon, că ministrul Apărării ar convica o ședință la Casa Armatei, cu reprezentanții asociațiilor veteranilor. „Îndemnul meu e să nu cedăm, să nu ne lăsăm provocați”, a punctat acesta. 

UPDATE 16:45  Un grup din 10 veterani intenționează să intre la discuții cu premierul. În mulțime s-a iscat un conflict. Veteranii sunt nemulțiumiți de prezența generalului Anton Gamurari, care a participat la depunerea de flori, în dimineața zilei de 2 martie. Veteranii susțin că militarul ar reprezenta interese politice. Generalul a răspuns mulțimii cu un gest indecent. Gamurari s-a întors în clădirea Guvernului.

UPDATE 16:20: Fapta bărbatului care a spart ușa de la Guvern cu un buzdugan, în vizorul poliției

UPDATE 15:55 Protestatarii anunță că vin oameni din teritoriu. „Avem mesaje din teritoriu- vin microbuze din Cahul, Edineț”, spune un veteran.

 Veteranii au propus un set de cerințe care să fie examinate în regim de urgență:

1. Să fie creată o subdiviziune pe lângă Guvern care să soluționeaze problemele veteranilor.

2. Să fie demis ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi

3. Să fie respectată legea cu privire la statutul de veteran. Oamenii cer indemnizații de 500 de lei așa cum primesc veteranii din celelalte războaie.

„Dacă cerințele nu vor fi ascultate vom trece în proteste în masă. Fiți uniți, mai aveți răbdare”, spune un coordonator. Totodată, se anunță că cei din Guvern promit dialog.

„Oamenii trimit soli cu propuneri dubioase să discutăm cu consilier, fără presă. Cerințele sunt față de premier”, punctează veteranii.

UPDATE 15:50 Protestatarii din PMAN sunt hrăniți. Organizatorii afirmă că mâncarea a fost adusă de „oameni de afaceri”.

UPDATE 15:30: Ambulanțele sunt lăsate să circule pe străzile blocate, însă traficul pe str. Bodoni, Pușkin și Ștefan cel Mare rămâne blocat. Numărul participanților s-a diminuat.

FOTO: captură video Privesc.eu

UPDATE 14:30: După bd. Ștefan cel Mare, manifestanții au blocat străzile Bodoni și Pușkin (FOTO)

În PMAN răsună cântece de Ion și Doina Aldea-Teodorovici.

UPDATE 14:15 Manifestanții au blocat și strada Pușkin.

UPDATE 14:00: Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, ieșise în fața protestatarilor, însă a fost huidiuit de manifestanți.

La protest s-au alăturat și cei de la Blocul UNIREA, care au venit cu o serie de pancarte, cu citate ale lui Igor Dodon și Victor Gaiciuc.

UPDATE 13:16: Reprezentanții grupului de veterani merg la dialog cu prim-ministrul Ion Chicu. Oamenii vor să fie însoțiți de presă. Cei din Guvern tărăgănează accesul camerelor de luat vederi.

UPDATE 12:35: „Ne-au dus cu bombonica. Nimeni nu va ieși la noi. Cum procedăm?”, întreabă unul dintre organizatori la megafon. Mulțimea scandează „noi nu cedăm!”.

UPDATE 12:24: „Nu vă lăsați provocați, așteptăm să iasă cineva la noi”, se vorbește la megafon.

UPDATE 12:20: Protestatarii din PMAN au blocat bulevardul Ștefan cel Mare

UPDATE 12:07: O parte dintre protestatari a blocat un troleibuz care se deplasa pe bd. Ștefan cel Mare. Șoferul a deschis ușile unității de transport pentru ca pasagerii să poată coborî. Mulțimea de protestatari reproșează pasagerilor - „nu sunteți cu noi”.

UPDATE 11:54: Un grup de veterani care a reușit să intre în clădirea Guvernului pentru a transmite revendicările s-a reîntors la ceilalți manifestanți. „Tehnocratul ne-a ținut în hala din antreu. Ni s-a spus din cinci în cinci minute că vor veni. A venit unul - Dragancea (n.r. - Vitalie Dragancea, consilierul premierului Chicu) - un consilier ca ne-a întrebat cine suntem, ce facem aici. Noi am ieșit și am venit înapoi. Ce are el să ne întrebe?”, a spus conducătorul grupului.

UPDATE 11:45: Participanții la protest propun înconjurarea clădirii Guvernului pentru ca „trădătorii să nu iasă din țară”. În fața protestatarilor nu a ieșit încă nimeni dintre oficiali.

Potrivit imaginilor live de la fața locului, în PMAN s-ar afla câteva sute de oameni.

FOTO: Ziarul Național

De pe scena din PMAN, mai mulți vorbitori au cerut demisia Guvernului Chicu, a lui Igor Dodon și a actualului Parlament. Veteranii au cerut facilități, sporuri bănești și un departament care să le protejeze interesele.

Iată câteva declarații care au răsunat de pe scenă:

„Dodon e trădător de țară, a pus flori la cazacii ruși în Transnistria. El e trădător de țară, să se ducă la P. 13. El e Iuda”. 

„Cerem respect, onoare și grijă de veterani. În această perioadă grea, când autoritățile sunt străine intereselor naționale și grijilor veteranilor, rog să ne mobilizăm să facem ordine din țară”.

„Noi pentru ce am luptat? Ca ei să-și mărească salariile cu 4.000 de lei? În toate țările, veteranii stau în fruntea societății, suntem sătui de ONG-uri care nu rezolvă nimic pentru noi. Am cerut un departament care să aibă grijă de noi, să ne facem viața mai ușoară”.

„Președintele nostru, care are aparat foto de mii de lei, costum sportiv de mii de euro, ei ne zic că nu au bani. Nouă nu au de unde să ne dea câte 3.000 de lei. Spuneți câți dintre colegii noștri au murit? Care e garanția că noi o să ajungem la 55 de ani sau la 63? Veniți cu noi, vă fură și pe voi”.

„Dodon a plecat la un frate de-al lui, Krasnoselski, și a depus flori la acei cazaci care ne-au ucis pe noi, pe fetele noastre. Ei au devenit eroi, iar noi mercenari și bețivani. Mai este unul – deștept – Ciocoi. Acesta trebuie bătut cu picioarele în pardon și fugărit”.


Amintim că pe 2 martie se împlinesc 28 de ani de la izbucnirea războiului de pe Nistru. Potrivit datelor oficiale, în conflictul armat din 1991-1992 au participat peste 30.000 de persoane. Dintre acestea, 300 de militari şi civili au murit, iar alţi 3.500 au fost răniţi.

Hai să fim prieteni! Hai să #SusținemPresa independentă cu câte un abonament AGORA, de 98 de lei.

Dacă tot ai ajuns aici...

...înseamnă că ți-a plăcut articolul sau te preocupă subiectul. Noi vrem să venim cu cât mai multe articole pe care să le citești până la final. Acum le poți spune direct jurnaliștilor din redacție ce vrei să citești și în ce format.

Noi păstrăm jurnalismul AGORA deschis tuturor. Nu avem în spate oligarhi sau politicieni și nimeni nu-i dictează editorului cum să scrie despre un subiect sau altul. Sprijinul tău ne va ajuta să ne păstrăm această independență. Orice contribuție, oricât de mare sau mică, este extrem de valoroasă pentru noi.

Sprijină AGORA astăzi cu doar 98 de lei. Mulțumim.

Vezi și aceste știri
Ambasadorului Franței în Republica Moldova i-a fost conferit Ordinul de Onoare

Ambasadorului Franței în Republica Moldova i-a fost conferit Ordinul de Onoare

Sindicatele cer Guvernului și Parlamentului să ia măsuri în privința scumpirilor din ultima perioadă

Sindicatele cer Guvernului și Parlamentului să ia măsuri în privința scumpirilor din ultima perioadă

Profil de candidat | Circumscripția Nr. 23 Carbalia. Doi candidați, care au mai fost deputați în Adunarea Populară a Găgăuziei, luptă din nou pentru un loc în organul legislativ

Profil de candidat | Circumscripția Nr. 23 Carbalia. Doi candidați, care au mai fost deputați în Adunarea Populară a Găgăuziei, luptă din nou pentru un loc în organul legislativ

Advertoriale
Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Peste 360 de femei au descoperit lumea digitală și secretele antreprenoriatului cu Women Digital Center (VIDEO)

Laboratorul medical Invitro Diagnostics a ajuns și la Ungheni. Lansare cu servicii promoționale

Laboratorul medical Invitro Diagnostics a ajuns și la Ungheni. Lansare cu servicii promoționale

Concertul solo al Irinei Rimes a fost REPROGRAMAT pentru 24 septembrie. Biletele - valabile, însă în noi condiții

Concertul solo al Irinei Rimes a fost REPROGRAMAT pentru 24 septembrie. Biletele - valabile, însă în noi condiții

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
  Oameni ca tine: Creatorul de zâmbete (VIDEO)
 • Oameni ca tine | Un cuplu de la Ialoveni a pus pe roate o afacere creativă: „În dragoste și în business toate căile sunt bune”
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Tărț la PAS. Analizăm promisiunile noii majorități parlamentare și cât de reale sunt acestea (AUDIO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Viața de deputat, între glamour și birocrație. Discuție cu fostul parlamentar Vadim Pistrinciuc (AUDIO)
 • De la 11, cu Veaceslav Platon despre promisiunile electorale ale lui Veaceslav Valico
Cele mai populare
 • 1
  Ținute create de doi moldoveni au ajuns pe podiumul de la New York Fashion Week: „Inimile noastre sunt pline de inspirație”
 • 2
  Mama donează câte 50.000 de lei pentru fiecare membru de familie. Așa explică fostul director SPPS suma de 940.000 de lei, pe care ANI o consideră avere nejustificată
 • 3
  CNESP are o nouă componență. Gavrilița: 50% dintre membri sunt specialiști și experți în sănătate publică
 • 4
  Canabisul ar putea fi scos de pe lista substanţelor interzise
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.