UPDATE Străzi blocate și autobuze din teritoriu. Veteranii din PMAN rămân pe poziții, deja de câteva ore (LIVE)

UPDATE Străzi blocate și autobuze din teritoriu. Veteranii din PMAN rămân pe poziții, deja de câteva ore (LIVE)

Veteranii de război care protestează în fața Guvernului, începând cu ora 9:00 dimineața, pichetează clădirea Executivului. Unul dintre participanții la protest a reușit chiar să spargă sticla ușii Guvernului cu buzduganul. Mai mulți participanți încearcă să forțeze intrarea principală a Guvernului, în timp de strică „Jos trădătorii” și „Jos bandiții”. Un cordon de poliție protejează intrarea în clădirea de stat.

UPDATE 19:40 Chicu: Va fi instituit un departament dedicat veteranilor în cadrul Guvernului. Un grup de veterani ar urma să dețină funcții publice.

UPDATE 19.35 Premierul, Ion Chicu, umează să se întâlnescă din nou cu veteranii mâine, la ora 7:00

UDATE 19:15  Veteranii cer premierului instituirea unui organ executiv în cadrul Guvernului, cu un anumit buget destinat veteranilor. 

UPDATE 18:22 Un grup format din 10 veterani de război urmează să poarte discuții cu premierul, Ion Chicu. 

UPDATE 18:05 Traficul rutier pe stradăzile Pușkin și Bodoni, deblocat. Veteranii promit noi blocaje dacă premierul nu iese la dialog.

Coordonatorii spun că sunt blocate microbuze cu persoane, la Stăuceni. Oamenii ar veni din nordul țării.

UPDATE 17: 40: Are loc ședința Consiliului Național pentru problemele veteranilor (LIVE)

Un fost candidat al Blocului ACUM la prezidențiale și general de război ar fi fost numit consilier al premierului pe problemele veteranilor (VIDEO)

UPDATE 17:14: „Domnul Chicu, pe din dos, s-a urcat în mașină și a plecat. Este confirmare, nu avem cu cine discuta. La ora 17:00 el s-a dus. Umbla toată ziua ba cu unul, ba cu altul”, a spus, din scenă, unul dintre organizatori.

Un alt veteran a declarat, la microfon, că ministrul Apărării ar convica o ședință la Casa Armatei, cu reprezentanții asociațiilor veteranilor. „Îndemnul meu e să nu cedăm, să nu ne lăsăm provocați”, a punctat acesta. 

UPDATE 16:45  Un grup din 10 veterani intenționează să intre la discuții cu premierul. În mulțime s-a iscat un conflict. Veteranii sunt nemulțiumiți de prezența generalului Anton Gamurari, care a participat la depunerea de flori, în dimineața zilei de 2 martie. Veteranii susțin că militarul ar reprezenta interese politice. Generalul a răspuns mulțimii cu un gest indecent. Gamurari s-a întors în clădirea Guvernului.

UPDATE 16:20: Fapta bărbatului care a spart ușa de la Guvern cu un buzdugan, în vizorul poliției

UPDATE 15:55 Protestatarii anunță că vin oameni din teritoriu. „Avem mesaje din teritoriu- vin microbuze din Cahul, Edineț”, spune un veteran.

 Veteranii au propus un set de cerințe care să fie examinate în regim de urgență:

1. Să fie creată o subdiviziune pe lângă Guvern care să soluționeaze problemele veteranilor.

2. Să fie demis ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi

3. Să fie respectată legea cu privire la statutul de veteran. Oamenii cer indemnizații de 500 de lei așa cum primesc veteranii din celelalte războaie.

„Dacă cerințele nu vor fi ascultate vom trece în proteste în masă. Fiți uniți, mai aveți răbdare”, spune un coordonator. Totodată, se anunță că cei din Guvern promit dialog.

„Oamenii trimit soli cu propuneri dubioase să discutăm cu consilier, fără presă. Cerințele sunt față de premier”, punctează veteranii.

UPDATE 15:50 Protestatarii din PMAN sunt hrăniți. Organizatorii afirmă că mâncarea a fost adusă de „oameni de afaceri”.

UPDATE 15:30: Ambulanțele sunt lăsate să circule pe străzile blocate, însă traficul pe str. Bodoni, Pușkin și Ștefan cel Mare rămâne blocat. Numărul participanților s-a diminuat.

FOTO: captură video Privesc.eu

UPDATE 14:30: După bd. Ștefan cel Mare, manifestanții au blocat străzile Bodoni și Pușkin (FOTO)

În PMAN răsună cântece de Ion și Doina Aldea-Teodorovici.

UPDATE 14:15 Manifestanții au blocat și strada Pușkin.

UPDATE 14:00: Ministrul Apărării, Victor Gaiciuc, ieșise în fața protestatarilor, însă a fost huidiuit de manifestanți.

La protest s-au alăturat și cei de la Blocul UNIREA, care au venit cu o serie de pancarte, cu citate ale lui Igor Dodon și Victor Gaiciuc.

UPDATE 13:16: Reprezentanții grupului de veterani merg la dialog cu prim-ministrul Ion Chicu. Oamenii vor să fie însoțiți de presă. Cei din Guvern tărăgănează accesul camerelor de luat vederi.

UPDATE 12:35: „Ne-au dus cu bombonica. Nimeni nu va ieși la noi. Cum procedăm?”, întreabă unul dintre organizatori la megafon. Mulțimea scandează „noi nu cedăm!”.

UPDATE 12:24: „Nu vă lăsați provocați, așteptăm să iasă cineva la noi”, se vorbește la megafon.

UPDATE 12:20: Protestatarii din PMAN au blocat bulevardul Ștefan cel Mare

UPDATE 12:07: O parte dintre protestatari a blocat un troleibuz care se deplasa pe bd. Ștefan cel Mare. Șoferul a deschis ușile unității de transport pentru ca pasagerii să poată coborî. Mulțimea de protestatari reproșează pasagerilor - „nu sunteți cu noi”.

UPDATE 11:54: Un grup de veterani care a reușit să intre în clădirea Guvernului pentru a transmite revendicările s-a reîntors la ceilalți manifestanți. „Tehnocratul ne-a ținut în hala din antreu. Ni s-a spus din cinci în cinci minute că vor veni. A venit unul - Dragancea (n.r. - Vitalie Dragancea, consilierul premierului Chicu) - un consilier ca ne-a întrebat cine suntem, ce facem aici. Noi am ieșit și am venit înapoi. Ce are el să ne întrebe?”, a spus conducătorul grupului.

UPDATE 11:45: Participanții la protest propun înconjurarea clădirii Guvernului pentru ca „trădătorii să nu iasă din țară”. În fața protestatarilor nu a ieșit încă nimeni dintre oficiali.

Potrivit imaginilor live de la fața locului, în PMAN s-ar afla câteva sute de oameni.

FOTO: Ziarul Național

De pe scena din PMAN, mai mulți vorbitori au cerut demisia Guvernului Chicu, a lui Igor Dodon și a actualului Parlament. Veteranii au cerut facilități, sporuri bănești și un departament care să le protejeze interesele.

Iată câteva declarații care au răsunat de pe scenă:

„Dodon e trădător de țară, a pus flori la cazacii ruși în Transnistria. El e trădător de țară, să se ducă la P. 13. El e Iuda”. 

„Cerem respect, onoare și grijă de veterani. În această perioadă grea, când autoritățile sunt străine intereselor naționale și grijilor veteranilor, rog să ne mobilizăm să facem ordine din țară”.

„Noi pentru ce am luptat? Ca ei să-și mărească salariile cu 4.000 de lei? În toate țările, veteranii stau în fruntea societății, suntem sătui de ONG-uri care nu rezolvă nimic pentru noi. Am cerut un departament care să aibă grijă de noi, să ne facem viața mai ușoară”.

„Președintele nostru, care are aparat foto de mii de lei, costum sportiv de mii de euro, ei ne zic că nu au bani. Nouă nu au de unde să ne dea câte 3.000 de lei. Spuneți câți dintre colegii noștri au murit? Care e garanția că noi o să ajungem la 55 de ani sau la 63? Veniți cu noi, vă fură și pe voi”.

„Dodon a plecat la un frate de-al lui, Krasnoselski, și a depus flori la acei cazaci care ne-au ucis pe noi, pe fetele noastre. Ei au devenit eroi, iar noi mercenari și bețivani. Mai este unul – deștept – Ciocoi. Acesta trebuie bătut cu picioarele în pardon și fugărit”.


Amintim că pe 2 martie se împlinesc 28 de ani de la izbucnirea războiului de pe Nistru. Potrivit datelor oficiale, în conflictul armat din 1991-1992 au participat peste 30.000 de persoane. Dintre acestea, 300 de militari şi civili au murit, iar alţi 3.500 au fost răniţi.

Vezi și aceste știri
Renato Usatîi promite o recompensă de 20.000 de euro pentru cel care îl va găsi pe copilul de la Hâncești, dispărut fără urmă

Renato Usatîi promite o recompensă de 20.000 de euro pentru cel care îl va găsi pe copilul de la Hâncești, dispărut fără urmă

Băiețelul de la Hâncești nu a fost scos din țară. Poliția de Frontieră verifică toate mașinile care ajung la hotar

Băiețelul de la Hâncești nu a fost scos din țară. Poliția de Frontieră verifică toate mașinile care ajung la hotar

NASA trimite oameni în spațiu cu o navă SpaceX. Iată cum arată noile costume proiectate de Elon Musk (LIVE)

NASA trimite oameni în spațiu cu o navă SpaceX. Iată cum arată noile costume proiectate de Elon Musk (LIVE)

Advertoriale
Afacerea unui tânăr de la Drochia a adus progresul și informația în nordul țării. Grație ei, copiii au învățat acum de la distanță

Afacerea unui tânăr de la Drochia a adus progresul și informația în nordul țării. Grație ei, copiii au învățat acum de la distanță

Studenții pasionați de IT și originari din regiunea Bălți vor putea primi burse în proiectul Tekwill

Studenții pasionați de IT și originari din regiunea Bălți vor putea primi burse în proiectul Tekwill

Petrom Moldova pune umăr la umăr și ajută personalul medical

Petrom Moldova pune umăr la umăr și ajută personalul medical

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
  Marius Solcan - Business la 23 ani, investitorul din avion, cocktail barul Marlene | NOTA DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Vrei să pleci (din partid), dar nu mă, nu mă iei. Cum își justificau transfugii migrările
 • Radu Lazăr - Endava, succesul în carieră, atitudinea față de crize, provocări și oportunități în IT, management | NOTA DE PLATĂ
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Ne uităm peste gard la vecini, sau ce fac alte state în lupta cu COVID-19
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Ce folosești mai întâi: serumul sau crema? Iată un plan de aplicare a produselor de îngrijire
 • Intoxicațiile alimentare – tratament și prevenție! Discutăm cu medic internist Corneliu...
Cele mai populare
 • 1
  Un medic de la Spitalul „Sfânta Treime”, găsit fără suflare. Doctorul era după serviciul de noapte
 • 2
  Numărul de cazuri noi de COVID-19, în creștere! Autoritățile anunță alte 232 de infectări, iar un alt bolnav a decedat
 • 3
  Stoianoglo, despre ilegalități depistate: Cedarea averii în închisoare sau transportarea deținutului la bancă pentru transferuri de bani
 • 4
  Mai multe universități din țară vor fuziona. Ministerul Educației: Se vor eficientiza cheltuielile și va crește calitatea studiilor
Autentificare
Creează cont