Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)

Nota de plată a lui Alexandru Luchianov. Despre profitul vinăriei Et Cetera, bani pierduți, dezvoltare personală și cum e să faci business cu fratele (VIDEO)

Vinificatorii sunt eroii țării noastre. Ei cultivă dragostea pentru pământ, devotamentul pentru țară și munca împletită armonios cu un fir de creație. Întodeauna am fost curioasă să aflu de câtă pasiune, răbdare și inspirație e nevoie pentru a câștiga toate luptele, cu natura, politicile statului și vinul. Cel din urmă se vrea cucerit, ca mai apoi să lucreze pentru tine.  Et Cetera e una din cele mai frumoase vinării din R. Moldova și în ciuda faptului că e la aproape 140 de kilometri distanță de Chișinău, oaspeții nu lipsesc niciodată.  Cu emoții mari și multe întrebări la care nu găseam răspuns, am pornit spre Et Cetera, acolo unde eram așteptați de Alexandru Luchianov, fondatorul vinăriei.

 

Sinceritatea și deschiderea lui Alexandru de a oferi timpul și cunoștințele lui acumulate pe parcursul a zeci de ani în domeniul afacerilor ne-a surprins foarte mult. 

Mai jos găsești câteva declarații ale antreprenorului, însă te îndemnăm să urmărești interviul integral. Nu uita, ia tot ce e mai bun. 

Despre începuturi

„Mi-a ajuns bani doar să cumpăr pământ și să pregătesc terenurile pentru recoltare. Atât, zero. Primăvara, când era timpul să plantăm, bani nu sunt, butași nu sunt. A fost un stres enorm de mare. Am deschis ușile la toate băncile și m-au refuzat”. 

Relația cu banii, pierderi financiare

„Cel mai rău e atunci când omul începe să se streseze că a pierdut banii. Banii sunt bani. Nu trebuie să se gândească că a pierdut tot. Nu e corect! Banii vin și se duc. Am pierdut și noi. Care a fost cea mai mare sumă de bani pierdută? Jumătate de milion de euro”. 

Greșeli și provocări

„Din greșeli înveți sau nu?Ce am făcut aici, școala pe care o am eu, sunt greșelile mele. Acum în orice domeniu,  dacă vrei să faci ceva, atunci ia o pauză să înveți.Dacă te gândești să faci sau nu, atunci sigur nu o să realizezi. Acum e mult mai costisitor să faci o greșeală decât înainte. E mai dificil să faci o afacere, e mai greu să generezi bani. Din cauza lipsei de cunoștințe am schimbat tot. Vă dați seama,  sunt bani mari”.

Idei de afaceri de la Alexandru Luchianov

„Supermarketurile sunt pline cu produse de import. Avem pământ bun, avem condiții. Îți cauți un loc și fugi din oraș. El niciodată nu o să îți ofere ce vrei tu. Cumpără o bucată de pământ într-un sat, pe un deal, și începe să faci acolo ceva. Atâta timp cât faci ceea ce îți place și vezi că se dezvoltă zi de zi, atunci te umpli de lucruri frumoase”.

Primii bani câștigați

„Eram copii și ne duceam la Odesa și vindeam piersici, prune, tot ce găseam. Era un stil de viață. Noi acum ne complicăm. Copilul are 14 ani și el nu poate ieși din casă să meargă undeva. Nu e chiar așa. Eu aveam 10 ani și mă duceam singur și vindeam. Noi exagerăm în foarte multe lucruri”

Sfaturi și dezvoltare personală

„Eu de multe ori spun că Moldova este o țară mică, ușor de controlat. Sunt sigur că dacă fiecare și-ar face curățenie în jurul casei, ar fi o țară foarte frumoasăNu spun bogat, dar curat. La noi lipsește simțul estetic al vieții. Având la dispoziție toate resursele, atât digitale, cât și pe hârtie, poți face orice școală singur și poți ajunge unde vrei și îți dă mai mult decât o școală superioară. Eu vă garantez. Nu o spun pur și simplu. Am în spate matematica, dar ceea ce ține de vinificație am învățat singur. Totul e posibil, dacă este dorință și atitudine față de ceea ce vrei să faci. Sfatul meu e să nu fugă toată lumea după studii superioare. Poți deveni ce vrei,  doar dorință să fie”.

Vezi și cum reușește să aibă o relație de parteneriat în afaceri cu fratele lui, Igor Luchianov, dar și care e profitul vinăriei Et Cetera. 

Îți oferim un altfel de interviu cu omul de afaceri, fondatorul vinăriei Et Cetera, Alexandru Luchianov. 

Nota de plată - Like și share pe rețelele noastre și pe canalul de youtube Agora.  

Acest proiect este susținut de Campania Națională de Educație Financiară „Află totul despre bani!”, derulată sub egida Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supraveghere a Pieței din Republica Moldova, în parteneriat cu Camera de Comerț Americană din Republica Moldova și sprijinul OCN Iute Credit.

 

02.05 Ideea de a fonda vinăria „Et Cetera”

04.16 Primii bani investiți

05.16 Relația de parteneriat în afaceri dintre frații Luchianov

07.09 Situațiile de criză și cea mai mare sumă de bani pierdută

08.32 Cele mai mari greșeli

10.53 Implicarea întregii familii în afacere, identificarea motivației

12.23 Profitul unei vinării în primii ani de activitate

13.08 Vânzările, producerea vinurilor Et Cetera

           Cum a fost anul vitivinicol 2019?

15.52 Posibilități, idei de a începe prima afacere

17.31  Primii bani câștigați

18.26 Dezvoltarea inspirației, sfaturi și principii 

21.31  Cărți recomandate

 

Vezi și aceste știri
„Nota de Plată”, un nou proiect video AGORA. Te provocăm să înveți de la cei mai buni (PROMO)

„Nota de Plată”, un nou proiect video AGORA. Te provocăm să înveți de la cei mai buni (PROMO)

Statul va oferi câte 16.000 de lei fiecărui angajat al statului, infectat cu COVID-19

Statul va oferi câte 16.000 de lei fiecărui angajat al statului, infectat cu COVID-19

Prințesa Spaniei Maria Teresa a murit, din cauza infecției cu coronavirus

Prințesa Spaniei Maria Teresa a murit, din cauza infecției cu coronavirus

Advertoriale
Teatrul Național „Mihai Eminescu”, distins cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”

Teatrul Național „Mihai Eminescu”, distins cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”

Domeniul guvernării electronice, la un click distanță. LID Moldova lansează proiectul ”5e-Gov Webinars for Moldova”

Domeniul guvernării electronice, la un click distanță. LID Moldova lansează proiectul ”5e-Gov Webinars for Moldova”

Consultanță pentru companiile mici și mijlocii, într-un proiect amplu AIM, de susținere a afacerilor pe timp de criză

Consultanță pentru companiile mici și mijlocii, într-un proiect amplu AIM, de susținere a afacerilor pe timp de criză

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Nu „mușcă” și nu e despre căsătoriile gay. Explicăm simplu ce e Convenția de la Istanbul (AUDIO)
  Podcastul „Bilet în Parlament”: Nu „mușcă” și nu e despre căsătoriile gay. Explicăm simplu ce e Convenția de la Istanbul (AUDIO)
 • PlayGround și Smart Home: Cât costă și cât durează să-ți instalezi un astfel de sistem acasă
 • Nota de Plată a designerei Olga Blanc. Despre bani, dezvoltare personală, bărbatul care o susține și succesul brandului O'Blanc (VIDEO)
 • PlayGround cu Ion Sturza: Lovitura de la Cluj, cifrele Elefant.ro și pronosticuri despre imobiliare
 • PlayGround cu Alexandru Baltag: 100 de stații electrice până la sfârșitul lui 2020
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Un nou val de aplauze pentru eroii în halate albe! Moldovenii au creat un unison de aplauze în...
 • Costi Burlacu a lansat o piesă dedicată medicilor – eroilor din prima linie (Video)
Cele mai populare
 • 1
  Ministra Sănătății, fotografiată fără mănuși și mască, la magazin. Chicu: Atacuri mârșave de la oameni mârșavi
 • 2
  Viziere gratuite pentru medicii antrenați în lupta cu COVID-19. Un grup de tineri din R. Moldova a dezvoltă aici ideea venită din România
 • 3
  Regele Thailandei s-a izolat alături de 20 de femei. A închiriat un hotel întreg pentru haremul său
 • 4
  Nepotul doctoriței decedate din cauza COVID-19: A fost înmormântată la marginea cimitirului, unde îi îngropau pe sinucigași
Autentificare