Microbuzele din Chișinău vor fi scoase din circulație. Cel puțin asta anunță administratorii întreprinderilor de transport public privat. Ei spun că activitatea va fi sistată în semn de protest, întrucât sunt nemulțumiți de modul în care sunt tratați de conducerea primăriei comparativ cu șoferii de troleibuze și autobuze.
„Condamnăm cinismul manifestat de Primăria Chișinău față de reglementarea tarifară a transportului public și avertizăm că multe sectoare a capitalei pot rămâne fără servicii de transport public. După două adresări către Primărie și DGTPCC precum și după prezentarea calculelor, nicio persoană din conducerea de vârf a Primăriei nu a manifestat dorința de a discuta cu noi problemele din transport, inclusiv chestiunea tarifului”, se arată în mesajul publicat de transportatorii de microbuze.
Potrivit lor, în anul 2006, Consiliul Municipal a stabilit tarifele pentru troleibuze, autobuze și microbuze. În următorul an, administrația municipală a aprobat subvenționarea Parcului Urban de Autobuze (PUA) și Regia Transport Electric (RTEC) pentru compensarea diferenței dintre tarif și sinecost, în sumă totală de 110 milioane de lei. Pe parcursul anilor această sumă a crescut, iar pentru 2020, consilierii din Primărie au aprobat subvenționarea acestor întreprinderi mnicipale în sumă de 446,5 milioane de lei. În schimb, în această perioadă, pentru transportul cu microbuze nu a fost aprobată nicio subvenționare, iar tariful de 3 lei a fost unica sursă de venit.
„Din calculul nostru reiese că tariful pentru microbuze trebuie să fie de 9,81 lei. Dacă transportatorii privați ar activa în aceleași condiții ca și transportatorii cu capital municipal, atunci, din calculele prezentate reiese că tariful pentru microbuze ar trebui să fie nu mai mare de 6,5 lei. În toate rapoartele municipalității, precum și în acele rapoarte prezentate Primăriei de diferiți consultanți este indicat faptul că sinecostul transportării cu autobuzul este mai mic decât transportarea cu microbuzul. După calculul nostru sinecostul transportării cu autobuzul constituie 60 la sută din sinecostul transportării cu microbuzul. Aceasta înseamnă că costul biletului cu autobuzul trebuie să fie de 3,9 lei, iar în cazul în care 3 lei achită călătorul, atunci subvenționarea nu poate depăși 0,9 lei per călătorie. Acum mărimea subvenției pentru călătoria cu autobuzul depășește 7 lei per călătorie”, se mai arată în declarația comună a transportatorilor de microbuze.
Amintim că primarul general, Ion Ceban, a declarat recent că tarifele de călătorie cu microbuzele de rută, din capitală, nu se vor majora. Ceban afirmă că microbuzele arată deplorabil, au o securitate foarte scăzută, iar șoferii „cer majorări fără a oferi ceva în schimb”. Întrebat ce va fi dacă șoferii vor ieși la grevă, iar oamenii vor rămâne fără transport, Ceban a răspuns: „Ne vom descurca”.
Vezi și aceste știri

Unii șoferi de microbuze din Chișinău cer majorare de tarif pentru o călătorie, alții spun că renunță la activitate

Circa 700 de microbuze s-au retras de pe rutele din Chișinău, în ultimii cinci ani. Altele își pot sista activitatea în orice moment

Microbuzele ar putea dispărea din capitală, nu și taxatorii din troleibuze. Problemele din sistemul de transporturi, discutate la ON&OFF the Record (VIDEO)
Advertoriale

Microinvest susține agricultorii din Moldova cu CREDITE AGRO de până la 7 000 000 lei

Scopul și valorile reînnoite ale maib prezentate întregii echipe
