Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a criticat activitatea Procuraturii de până în prezent și le-a spus procurilor că trebuie „să se rupă definitiv de trecut, însă să nu uite lecțiile”. Acesta a venit cu un discurs critic la Adunarea Generală a Procurorilor.
„Am revenit în sistem după 12 ani de absență. Cu regret, am găsit o altă Procuratură, parcă ruptă de la realitate, în care dreptul omului a mai încetat să fie valoare, unde zilnic urmăream festivalul arestărilor în masă, unde se inițiau dosare la comandă și se interceptau toți laolaltă”, și-a început discursul procurorul general.
Ulterior, Alexandr Stoianoglo a prezentat mai mult capitole din seria „cum nu trebuie de lucrat”.
„Cum distrugem business-ul”
„Am putea aduce multe exemple. Unul dintre cele mai grăitoare e lupta cu colectorii și exportatorii de nuci. Exportul miezului de nucă devenise afacere atrăgătoare. Erau mulțumiți toți – cetățenii, statul. Ce am făcut noi, procurorii: am pornit zeci de dosare, am audiat neîntemeiat mii de oameni, am sistat activitatea tuturor agenților respectivi, am contribuit la monopolizarea acestei piețe, am pus sechestru pe zeci de mii de tone de nuci, care au putrezit”, a spus Stoianoglo.
„Cum am urmărit ilegal cetățenii”
„Au fost urmăriți practic toți: activiști, avocați, oameni de afaceri, jurnaliști, simpli cetățeni. Nu știm cifra exactă a persoanelor reținute de PA și PCCOCS. APCE a recunoscut că în RM sunt dosare politice. Cine anume urmărea penal aceste persoane? Anume Procuratura, care era utilizată ca bâtă împotriva persoanelor incomode. Pe multe dosare, procurorii au admis abateri grave și trebuie investigați sub aspect penal. Sunt cazuri care arată gradul de degradare instituțională. În Procuratură nu vor mai fi dosare la comanda nici a unui grup de interese economice sau politice”, a menționat acesta.
Procurorul general i-a îndemnat pe procurori „să înceteze să se ocupe de soluționarea intereselor persoanelor cointeresate”. În caz contrar, aceștia vor fi trași la răspundere.
Climatul moral psihologic
Alexandr Stoianoglo a mai declarat că „intrigile și grupările nu își au locul în activitatea Procuraturii”.
„Această problemă există și o resimt în fiecare zi. În decembrie, toate deciziile ajungeau în presă, în spațiul public sunt lansate informații denigratoare în adresa instituției. Acest lucru se întâmplă cu un anumit scop”, a menționat el.
Lupta împotriva corupției
Șeful PG a menționat câteva reguli de care trebuie să se conducă procurorii: „1. Procuratura nu este locul unde poți face business; 2. Monitorizarea modului de viață; 3. Responsabilitatea pentru starea corupției este pusă în sarcina procurorului șef”.
„Procurorii businessmani trebuie să-și caute de lucru în altă parte. Cine crede că poate câștiga mai mult, să se regăsească în alt domeniu”, a adăugat acesta.
Etica procurorilor
„Profesia de procuror limitează acțiunile noastre cotidiene. Unde ați fi, ce ați face, vă rog să nu uitați că sunteți procurori. Asta ne obligă să fim model de comportament. E urât când procurorii se pomenesc în centrul unor conflicte. La finele anului trecut, am fost martorii unui scandal cu implicarea unor angajați ai Procuraturii. Nu știu de unde s-a luat tendința petrecerilor corporative. Suntem și noi oameni, avem tradiții, familii, dar comportamentul nepotrivit nu va aduce plus imaginii dvs sau a instituției”, a explicat Alexandr Stoianoglo.
Neimplicarea în activitatea politică
„Spre regret, mulți din procurori au uitat de acest principiu. Aflăm în arealul mediatic despre întâlnirile procurorilor cu deputați, prime persoane în stat. Vă declar franc: în organele procuraturii nu vor mai fi numiri și avansări pe criterii politice. Unicul criteriu va fi este meritocrația. Dialogul cu sfera politică îl poartă doar conducerea PG. Toate întrevederile cu partenerii de dezvoltare vor avea loc strict cu subdiviziunile responsabile. Procuratura nu e o asociație obștească. Fiecare procuror trebuie să-și cunoască locul în acest sistem”, a spus el.
Intimidarea magistraților
„La finele anului trecut, am fost sesizați de un grup de magistrați cu privire la presiunile exercitate de procurori. Verificările au confirmat faptele sesizate. Astfel, pe parcursul anului 2019, PA a înregistrat 62 de procese penale cu privire la pretinse fapte prejudiciabile comise de judecători. 55 dintre ele au fost pornite în a doua jumătate a anului trecut. O parte pot fi calificate ca mijloc represiv pentru judecătorii care nu adoptă încheierea așteptată. De exemplu, respingerea demersului procurorului cu privire la aplicarea arestui preventiv era calificată ca încheiere ilegală”, a menționat șeful PG.
Acesta a solicitat procurorilor să nu mai admită astfel de cazuri. „Procuratura și sistemul judecătoresc trebuie să colaboreze, însă într-un câmp legal. Nu înseamnă că magistrații pot face orice. Despre toate abaterile judecătorilor trebuie informată PG, care va decide asupra următoarei reacționări”, a adăugat el.
Pe final de discurs, Alexandr Stoianoglo a spus că procurorii trebuie să învețe lecții din trecutul, astfel încât să nu se repete greșelile.
„Lecția numărul 1: Neimplicarea în procese politice. Lecția nr. 2: Activitatea Procuraturii trebuie să decurgă în strică conformitate cu legea; Lecția nr. 3: Urmărirea penală trebuie desfășurată în lumina prioritizării drepturilor fundamentale ale omului. Să ne rupem definitiv de trecut, dar să nu uităm lecțiile. A venit timpul să construim o altă Procuratură, în slujba oamenilor”, a concluzionat procurorul general.
Vezi și aceste știri
Advertoriale

Aridon Group – 30 de ani de succes, realizări, clienți fideli și echipă dedicată (VIDEO)

Preotul Petru Ciobanu – printre primii absolvenți ai meseriei de cultivator-procesator de bacifere ai Școlii Profesionale Nisporeni
