Stoianoglo, cu discurs critic în fața procurorilor: „Să ne rupem definitiv de trecut, dar să nu uităm lecțiile”

Stoianoglo, cu discurs critic în fața procurorilor: „Să ne rupem definitiv de trecut, dar să nu uităm lecțiile”

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a criticat activitatea Procuraturii de până în prezent și le-a spus procurilor că trebuie „să se rupă definitiv de trecut, însă să nu uite lecțiile”. Acesta a venit cu un discurs critic la Adunarea Generală a Procurorilor.

 

„Am revenit în sistem după 12 ani de absență. Cu regret, am găsit o altă Procuratură, parcă ruptă de la realitate, în care dreptul omului a mai încetat să fie valoare, unde zilnic urmăream festivalul arestărilor în masă, unde se inițiau dosare la comandă și se interceptau toți laolaltă”, și-a început discursul procurorul general.

Ulterior, Alexandr Stoianoglo a prezentat mai mult capitole din seria „cum nu trebuie de lucrat”.

Vezi și: O discuție în Piața Centrală, de Ziua Vinului, l-a determinat pe Alexandru Stoianoglo să devină procuror general

„Cum distrugem business-ul”

„Am putea aduce multe exemple. Unul dintre cele mai grăitoare e lupta cu colectorii și exportatorii de nuci. Exportul miezului de nucă devenise afacere atrăgătoare. Erau mulțumiți toți – cetățenii, statul. Ce am făcut noi, procurorii: am pornit zeci de dosare, am audiat neîntemeiat mii de oameni, am sistat activitatea tuturor agenților respectivi, am contribuit la monopolizarea acestei piețe, am pus sechestru pe zeci de mii de tone de nuci, care au putrezit”, a spus Stoianoglo.

„Cum am urmărit ilegal cetățenii”

„Au fost urmăriți practic toți: activiști, avocați, oameni de afaceri, jurnaliști, simpli cetățeni. Nu știm cifra exactă a persoanelor reținute de PA și PCCOCS. APCE a recunoscut că în RM sunt dosare politice. Cine anume urmărea penal aceste persoane? Anume Procuratura, care era utilizată ca bâtă împotriva persoanelor incomode. Pe multe dosare, procurorii au admis abateri grave și trebuie investigați sub aspect penal. Sunt cazuri care arată gradul de degradare instituțională. În Procuratură nu vor mai fi dosare la comanda nici a unui grup de interese economice sau politice”, a menționat acesta.

Vezi și: Cazurile Petic, Lucinschi, Usatîi. Cine sunt oamenii vizați în cele 38 de dosare politice care vor fi revizuite de Procuratura Generală

Procurorul general i-a îndemnat pe procurori „să înceteze să se ocupe de soluționarea intereselor persoanelor cointeresate”. În caz contrar, aceștia vor fi trași la răspundere.

Climatul moral psihologic

Alexandr Stoianoglo a mai declarat că „intrigile și grupările nu își au locul în activitatea Procuraturii”.

„Această problemă există și o resimt în fiecare zi. În decembrie, toate deciziile ajungeau în presă, în spațiul public sunt lansate informații denigratoare în adresa instituției. Acest lucru se întâmplă cu un anumit scop”, a menționat el.

Lupta împotriva corupției 

Șeful PG a menționat câteva reguli de care trebuie să se conducă procurorii: „1. Procuratura nu este locul unde poți face business; 2. Monitorizarea modului de viață; 3. Responsabilitatea pentru starea corupției este pusă în sarcina procurorului șef”.

„Procurorii businessmani trebuie să-și caute de lucru în altă parte. Cine crede că poate câștiga mai mult, să se regăsească în alt domeniu”, a adăugat acesta. 

Etica procurorilor

„Profesia de procuror limitează acțiunile noastre cotidiene. Unde ați fi, ce ați face, vă rog să nu uitați că sunteți procurori. Asta ne obligă să fim model de comportament. E urât când procurorii se pomenesc în centrul unor conflicte. La finele anului trecut, am fost martorii unui scandal cu implicarea unor angajați ai Procuraturii. Nu știu de unde s-a luat tendința petrecerilor corporative. Suntem și noi oameni, avem tradiții, familii, dar comportamentul nepotrivit nu va aduce plus imaginii dvs sau a instituției”, a explicat Alexandr Stoianoglo.

Neimplicarea în activitatea politică

„Spre regret, mulți din procurori au uitat de acest principiu. Aflăm în arealul mediatic despre întâlnirile procurorilor cu deputați, prime persoane în stat. Vă declar franc: în organele procuraturii nu vor mai fi numiri și avansări pe criterii politice. Unicul criteriu va fi este meritocrația. Dialogul cu sfera politică îl poartă doar conducerea PG. Toate întrevederile cu partenerii de dezvoltare vor avea loc strict cu subdiviziunile responsabile. Procuratura nu e o asociație obștească. Fiecare procuror trebuie să-și cunoască locul în acest sistem”, a spus el.

Vezi și: Morari s-a întâlnit cu Dodon la Președinție și la Condrița în timp ce era șef al Procuraturii Anticorupție. „Atunci am înțeles de la el că Stoianoglo va fi procuror general”

Intimidarea magistraților 

„La finele anului trecut, am fost sesizați de un grup de magistrați cu privire la presiunile exercitate de procurori. Verificările au confirmat faptele sesizate. Astfel, pe parcursul anului 2019, PA a înregistrat 62 de procese penale cu privire la pretinse fapte prejudiciabile comise de judecători. 55 dintre ele au fost pornite în a doua jumătate a anului trecut. O parte pot fi calificate ca mijloc represiv pentru judecătorii care nu adoptă încheierea așteptată. De exemplu, respingerea demersului procurorului cu privire la aplicarea arestui preventiv era calificată ca încheiere ilegală”, a menționat șeful PG.

Vezi și: Procuratura Generală le dă dreptate magistraților care au acuzat unii procurori de presiuni: E o formă voalată de imixtiune în justiție

Acesta a solicitat procurorilor să nu mai admită astfel de cazuri. „Procuratura și sistemul judecătoresc trebuie să colaboreze, însă într-un câmp legal. Nu înseamnă că magistrații pot face orice. Despre toate abaterile judecătorilor trebuie informată PG, care va decide asupra următoarei reacționări”, a adăugat el.

Pe final de discurs, Alexandr Stoianoglo a spus că procurorii trebuie să învețe lecții din trecutul, astfel încât să nu se repete greșelile.

„Lecția numărul 1: Neimplicarea în procese politice. Lecția nr. 2: Activitatea Procuraturii trebuie să decurgă în strică conformitate cu legea; Lecția nr. 3: Urmărirea penală trebuie desfășurată în lumina prioritizării drepturilor fundamentale ale omului. Să ne rupem definitiv de trecut,  dar să nu uităm lecțiile. A venit timpul să construim o altă Procuratură, în slujba oamenilor”, a concluzionat procurorul general.

Vezi și aceste știri
Stoianoglo: Nu exclud că dosarul în privința lui Platon ar putea fi rejudecat

Stoianoglo: Nu exclud că dosarul în privința lui Platon ar putea fi rejudecat

O discuție în Piața Centrală, de Ziua Vinului, l-a determinat pe Alexandru Stoianoglo să devină procuror general

O discuție în Piața Centrală, de Ziua Vinului, l-a determinat pe Alexandru Stoianoglo să devină procuror general

Stoianoglo: Morari l-ar fi protejat pe Plahotniuc. Dosarul, trimis în judecată

Stoianoglo: Morari l-ar fi protejat pe Plahotniuc. Dosarul, trimis în judecată

Advertoriale
#StaiAcasă și ai mai mult timp pentru tine? Ce trebuie să conțină îngrijirea complexă a corpului pe timp de carantină

#StaiAcasă și ai mai mult timp pentru tine? Ce trebuie să conțină îngrijirea complexă a corpului pe timp de carantină

Este piața imobiliară din Moldova imună la COVID-19? Cum gestionează profesioniștii situația. Interviu

Este piața imobiliară din Moldova imună la COVID-19? Cum gestionează profesioniștii situația. Interviu

Scrisoare deschisă din partea familiei Moldcell

Scrisoare deschisă din partea familiei Moldcell

DONEAZĂ
Descarcă aplicația AGORA
EMISIUNI
 • Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
  Ruslan Cojocaru - Viziunea față de crize, educație financiară, Tucano Coffee, Oliva Verde și NOTA lui DE PLATĂ (VIDEO)
 • Podcastul „Bilet în Parlament”: Nu „mușcă” și nu e despre căsătoriile gay. Explicăm simplu ce e Convenția de la Istanbul (AUDIO)
 • PlayGround și Smart Home: Cât costă și cât durează să-ți instalezi un astfel de sistem acasă
 • Nota de Plată a designerei Olga Blanc. Despre bani, dezvoltare personală, bărbatul care o susține și succesul brandului O'Blanc (VIDEO)
 • PlayGround cu Ion Sturza: Lovitura de la Cluj, cifrele Elefant.ro și pronosticuri despre imobiliare
ȘTIRI DE PE EA.MD
 • Astăzi, la ora 19:00, #AplaudămEroii în halate albe!
 • #ScrisoaredePaști cu amintiri de sărbători. Renata Său, cu îndemn pentru moldoveni și...
Cele mai populare
 • 1
  Timp de 24 de ore, în Republica Moldova au intrat 1.839 de persoane: 300 de cetățeni au venit cu avionul
 • 2
  COVID-19 a luat viața unui medic din Republica Moldova
 • 3
  O familie de moldoveni a transformat un han vechi din Canada într-un restaurant tradițional moldovenesc
 • 4
  Ce filme să privești în izolare sau carantină? Recomandările jurnaliștilor AGORA
Autentificare