„Mai mulți membri ai comisiei Ministerului Educației și Cercetării (MEC) au fost preocupați de spălarea imaginii doamnei Valentina Moscalu”. Este declarația Asociației Obștești „Părinții Solidari” despre titlul „educatorul anului”, după ce MEC a decis că nu va retrage titlul de la câștigătoare. „Cazul demonstrează că autoritățile încă nu au acumulat suficientă voința și capacitatea de a descuraja practicile dubioase și lipsite de etică din sistemul educațional”, se arată într-un comunicat al Asociației Obștești.
Majoritatea moldovenilor din Federația Rusă au votat, în turul doi al alegerilor prezidențiale, pentru candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo. Asta arată datele furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC).
„Diaspora este oaie” sau „președintă aleasă în chinuri”. Sunt afirmații ale socialiștilor care se regăsesc în mesaje publicate în mediul online, după ce candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a obținut al doilea mandat de șefă a statului. Unii socialiștii s-au adresat cu cuvinte de ocară în adresa moldovenilor stabiliți în diaspora, principala idee promovată, în postările lor, fiind că este „grav și cinic să contrapui proprii cetățeni din țară în așa hal cu moldovenii din diasporă”. Astfel, aceștia lăsă impresia că fac o delimitare între importanța cetățenilor care au votat pe teritoriul R. Moldova și cei care și-au exprimat dreptul constituțional în afara țării.
Posturile de televiziune „Cinema 1” și „SOR TV” au primit amenzi a câte cinci mii de lei fiecare. Se întâmplă după ce ar fi reflectat alegerile încălcând legislația electorală, a indicat Consiliul Audiovizualului (CA) într-un raport.
„Poporul moldovenesc a ales să urmeze o cale aliniată Europei și democrației”. Acesta este mesajul președintelui SUA, Joe Biden, care a felicitat președinta R. Moldova Maia Sandu cu prilejul celui de-al doilea mandat obținut prin votul majoritar al moldovenilor.
Toate procesele verbale au fost procesate. Rezultatele finale arată că Maia Sandu, candidata PAS, obține un nou mandat prezidențial, acumulând 55,33% din sufragii, în timp ce, candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, a obținut 44,67% voturi.
„UE va continua să colaboreze cu președintele și cu autoritățile moldovenești pentru a promova continuarea reformelor”. Acesta este mesajul de la Bruxelles semnat de Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant Josep Borrell în felicitările adresate Maiei Sandu, președinta aleasă pentru al doilea mandat.
„Maia Sandu este președintă nelegitimă”, iar „Alexandr Stoianoglo, adevăratul învingător al alegerilor”. Este declarația Partidului Socialiștilor, după ce candidatul formațiunii la funcția de șef de stat a pierdut cursa electorală prezidențială.
La patru ani distanță, în turul II al scrutinului prezidențial, candidatul susținut de PSRM, Alexandr Stoianoglo adună un număr mai mare voturi decât candidatul din 2020 - Igor Dodon. Creștea poate fi observată în cazul sufragiilor acordate de alegătorii din diasporă, din UTA Găgăuzia, dar nu și din stânga Nistrului. Citește, în articolul de mai jos, cum au fluctuat preferințele votanților din 2020 până în 2024, scrutine în care a fost un candidat susținut de PAS și unul de PSRM.
Maia Sandu, care a obținut al doilea mandat de președintă a Republicii Moldova, continuă să primească mesaje de felicitare de la liderii internaționali. Majoritatea își exprimă sprijinul pentru apropierea R.Moldova de Uniunea Europeană și aprecierea pentru cetățenii țării noastre.
Turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova este reflectat în presa internațională, atât cea din vest, cât și cea din est. Mai multe publicații internaționale descriu contextul geopolitic din țara noastră, menționând lupta strânsă dintre Maia Sandu, candidată pro-europeană, și Alexandr Stoianoglo, candidat susținut de un partid pro-rus, și subliniind ingerințele în procesul electoral din țara noastră.
Pe parcursul procesului electoral din 3 noiembrie, Promo-LEX a constat 791 de incidente. În topul încălcărilor este fotografierea buletinelor de vot și alte încălcări ale secretului votului. Totodată, au existat 18 cazuri de transportare organizată a alegătorilor.
De la transportarea organizată a alegătorilor, la agitație electorală, fotografierea buletinelor de vot și alerte false cu bombă. Autoritatea electorală comunică faptul că Inspectoratul General de Poliție (IGP) a întocmit mai multe procese verbale în ziua scrutinului, iar incidentele electorale înregistrate au ajuns la peste 220.
Ce urmează după alegeri. Consiliile electorale de circumscripție au la dispoziție 48 de ore, după închiderea secțiilor de votare, pentru a prezenta procesul verbal cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor pe circumscripție. Totodată, Comisia Electorală Centrală, potrivit codului electoral, are la dispoziție cinci zile pentru a întocmi un proces verbal de totalizare al alegerilor, pe care, ulterior, îl prezintă Curții Constituționale, împreună cu raportul privind rezultatele scrutinului prezidențial.
Mai multCele mai active secții de votare au fost în orașul Moscova, din Federația Rusă, unde numărul de buletine de vot a fost la un pas de epuizare. În clasamentul celor zece ajung cinci secții din Italia, două din Franța și București, potrivit datelor prezentate de Comisia Electoral Centrală (CEC).
Comisia Electoral Centrală (CEC), într-un briefing de presă, a rezultatele preliminare oficiale ale alegerilor pentru funcția de președinte al R. Moldova, care au fost încălcările înregistrate și unde s-a votat cel mai activ.
În circumscripțiile electorale unde în primul tur candidatul Partidul Nostru, Renato Usatîi, era urmat, la o diferență mică de voturi, de Alexandr Stoianoglo, în turul II, candidatul PSRM a condus detașat cursa prezidențială. De cealaltă parte, în raioanele în care pe prima poziție se afla candidata PAS, fiind urmată de Usatîi, la scrutinul din 3 noiembrie, Sandu a obținut cele mai multe voturi.
Persoanele cu vârste cuprinse între 36 și 45 de ani au fost cei mai activi alegători în turul doi al prezidențialelor din acest an, cu o rată de participare de 20,14%. Acestea sunt urmate de persoanele cu vârste cuprinse între 56 și 65 de ani, a căror rată de participare constituie 18,97%. Cel puțin asta relevă datele preliminare publicate de către Comisia Electorală Centrală (CEC).
Victoria Maiei Sandu la alegerile prezidențiale este văzută cu ochi buni de majoritatea oficialilor din țările Uniunii Europene, printre care și România. De rând cu oamenii de stat din Europa de vest, și oficialii din țara vecină au ținut să o felicite pe Maia Sandu pentru victoria la alegerile prezidențiale. Cei mai mulți dintre aceștia afirmă că, datorită acestor rezultate, parcursul european al țării noastre devine ireversibil.
În turul II al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor preliminare CEC, în capitală, candidata PAS, Maia Sandu, obține peste 57% dintre voturi. Aceasta este fruntașă în clasament în majoritatea sectoarelor, cu excepția unuia, unde candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, s-a ales cu 50,8% dintre voturi. Cu toate acestea, tendința rămâne similară cu cea din turul I al scrutinului prezidențiale.
Felicitările oficialilor europeni. Rezultatele din turul II al alegerilor rezidențiale s-au lăsat cu mesaj, pe rețelele d e socializare, și din partea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Este nevoie de un tip rar de putere pentru a depăși provocările cu care v-ați confruntat în aceste alegeri. Sunt bucuroasă să continui să lucrez cu dvs. pentru un viitor european pentru Moldova și poporul său”, a scris Ursula von der Leyen
„Țin să o felicit pe Maia Sandu”. Președintele Franței, Emmanuel Macron, într-o postare pe X, a adresat un mesaj de felicitare pentru Maia Sandu, după ce rezultatele preliminare arată că obține un nou mandat de președintă. Acesta a fost scris chiar în limba română. „Țin să o felicit pe Maia Sandu pentru realegerea sa în funcția de președintă a R. Moldova. Democrația a triumfat în fața tuturor ingerințelor și manevrelor. Franța va continua să fie alături de Moldova pe drumul său european”, a scris Macron.
Rezultate preliminare.După ce au fost prelucrate 99,5% dintre procesele-verbale, candidata PAS, Maia Sandu, conduce în cursa pentru un nou mandat prezidențial, acumulând 55,26% din voturi, în timp ce Alexandr Stoianoglo a obținut, până în acest moment, 44,74%. Numărătoarea continuă la secțiile de votare din afara țării.
„Libertatea, adevărul și dreptatea au învins”. Este una dintre primele declarații ale Maiei Sandu, candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale. „Am auzit vocea cetățenilor și acelor care au apreciat lucrurile pe care le-am făcut, dar și acelor care sunt nemulțumiți de situația din țară”, a mai subliniat aceasta.
Maia Sandu, candidata susținută de PAS la alegerile prezidențiale, învinge în turul doi al alegerilor, desfășurat la 3 noiembrie. Datele preliminare arată că Sandu acumulează peste 53,5% din voturi la procesarea a 97% din procesele verbale.
Candidatul PSRM, Alexandr Stoianoglo, acumulează cele mai multe voturi în circumscripția Fălești și în UTA Găgăuzia. Aici se regăsesc localitățile de baștină a celor doi candidați la alegerile prezidențiale.
Maia Sandu este felicitată la sediul partidului PAS. Mulțimea scandează „Maia Sandu președinte!”.
Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiștilor la funcția de șef de stat conduce detașat în regiunea Transnistreană, potrivit datelor preliminare furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC). După prelucrarea tuturor proceselor verbale Stoianoglo a obținut 79,40%. Adică pentru acesta și-au dat votul aproape 21 de mii de oameni.
„Vedem datele preliminare, păstrăm calmul”. Este declarația lui Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiștilor la funcția de președinte, după afișarea rezultatelor preliminare a scrutinului din 3 noiembrie curent.
Circumscripțiile Leova, Telenești și Soroca se numără printre primele unde au fost calculate voturile. Proporțiile sunt similare turului I de scrutin.
Cel mai în vârstă alegător din R. Moldova este Constantin Cojocaru care are 105 ani. Bărbatul a votat pentru prima oară când era cetățean al României întregite, iar de atunci încoace nici nu mai ține minte la câte alegeri a fost, transmite Jurtal TV.
Program prelungit la secțiile de vot din Moscova, Tel Aviv, Brașov, Constanța și Kaiserslautern. Anunțul a fost făcut de către președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, care a precizat că secțiile vor funcționa o oră în plus, pentru a oferi posibilitatea fiecărui cetățean să își exercite dreptul constituțional.
„Vă mulțumesc din suflet pentru fiecare alegere, pentru energie, implicare și încredere”. Este una dintre primele declarații ale lui Alexandr Stoianoglo, candidatul socialiștilor la funcția de președinte. Acesta a precizat, doar în discursul său în limba rusă, că are informații despre transportarea organizată a alegătorilor.
Candidata PAS la șefia țării, Maia Sandu, face primele declarații după închiderea secțiilor de votare.
Secțiile de votare se închid la ora 21:00. Cu excepția unor adrese din diasporă, alegerile se încheie. Preliminar, prezența la urnele de vot este de puțin peste 54%.
O alertă cu bombă a fost anunțată la secția de votare Montreuil, în Franța. Sursele AGORA ne-au transmis imagini de la fața locului. În urma verificărilor s-a constatat că alerta a fost falsă.
„Nu știm de ce oamenii au ajuns în Istanbul sau Minsk. Poate sunt zilele lor de odihnă”. Este declarația candidatului socialiștilor la fotoliul de președinte Alexandr Stoianoglo, cu puțin timp înainte de închiderea secțiilor de vot. Se întâmplă în contextul în care oamenii legii au constatat transportarea organizată a alegătorilor la unele secții de vot din Rusia, Turcia, dar și alte state. La fel, Stoianoglo a precizat că nu consideră proporțional numărul secțiilor de vot deschise în diaspora, făcând comparație între Est și Vest.
Alerta cu bombă la secția de votare de la Varnița. Sunt prezenți și militarii ruși din cadrul misiunii de pacificare, reieșind din faptul ca secția de afla în perimetrul zonei de securitate, comunică jurnaliștii de la Zona de Securitate.
Urna cu buletine din secția de votare din Varnița a fost scoasă din localul secției. Totul s-a întâmplat sub supravegherea Poliției, transmite Zona de Securitate.
Au rămas două ore până la închiderea secțiilor de votare. În acest context, Comisia Electorală Centrală (CEC) oferă informații despre procesul de votare.
Guvernul vine cu o reacție după șirul de alerte cu bombă în mai multe secții de votare din țară și din diasporă. „După cum am și prevăzut, atacurile continuă. Hoților le este frică de voi, de aceea au pus la cale, în câteva secții de votare din străinătate, alerte false cu bombă. Guvernul este pregătit pentru astfel de încercări de destabilizare și colaborează strâns cu autoritățile din fiecare țară unde există secții de votare pentru siguranța votului și a alegătorilor. Fiecare vot contează.”
O nouă alertă cu bombă a fost anunțată la o secție de votare din Varnița, regiunea transnistreană, scrie Zona de Securitate. La fața locului sunt prezenți și oamenii legii.
Alertă cu bombă la o secție de votare din orașul Brașov, România. La fața locului se află o reporteră AGORA, care anunță că jandarmeria exercită verificări.
Prezența la vot, în turul doi al prezidențialelor din acest an, este mai mare decât cea din anul 2020. Potrivit datelor furnizate de Comisia Electorală Centrală (CEC), diferența este de 1,89%, la ora 18:30.
Poliția a fost anunțată că podul de legătură Rîbnița-Rezina este minat. Se întâmplă în seara zilei de 3 noiembrie curent, în timp ce se desfășoară al doilea tur de scrutin prezidențial.
La mai multe secții de votare din străinătate au fost emise alerte cu bombă. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că alertele au fost false.
Noi atacuri cibernetice la infrastructura informațională electorală. În cursul ultimelor ore, au fost identificate noi atacuri cibernetice coordonate asupra infrastructurii de conectivitate a sistemelor naționale de evidență a votanților. Atacurile sunt distribuite coordonat și provin dintr-o varietate largă de resurse din diverse state din întreaga lume. În prezent, specialiștii Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică lucrează la identificarea și atribuirea tehnică a actorilor de amenințare. De asemenea, sunt întreprinse măsuri adiționale de securitate cibernetică. Primul astfel de caz a fost înregistrat în jurul orei 13:00.
Peste 50% dintre persoanele cu drept de vot din mun. Chișinău și-au exercitat dreptul constituțional.
Buletinele de vot, epuizate la secția din Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unit. Cele 500 de buletine transmise de către Comisia Electorală Centrală au fost utilizate până la ora locală 18:55. În primul tur de scrutin și la referendumul republican constituțional din 20 octombrie, la această secție au votat 277 de alegători.
Un număr sporit de alegători se atestă, în continuare, la secțiile de votare din stânga Nistrului, informează Zona de Securitate. Până la ora 17:00, în regiune au participat peste 21 de mii de cetățeni.
O femeie de 43 de ani din Drochia a fost reținută, după ce le-ar fi propus unor alegători sume de 1.600 și 2.700 de lei, pentru a vota împotriva unui candidat electoral. În urma perchezițiilor la domiciliul suspectei, oamenii legii au depistat circa 24 de mii de lei, liste ale persoanelor remunerate pentru votul lor și bunuri cu însemnele Blocului „Victorie”, transmite Poliția R. Moldova.
Un bărbat, aparent cetățean al R. Moldova, a manifestat comportament agresiv la secția de votare de la Ambasada R. Moldova din Berlin. Martoră la cele întâmplate a fost Natalia Rezneac, o moldoveancă aflată în Germania. Tânăra a povestit cele întâmplate într-o conexiune live cu AGORA.
Un nou fenomen este semnalat de observatorii Promo-LEX, în contextul alegerilor. Este vorba despre persoane neidentificate, care filmează cetățenii care vin la secțiile de votare pentru a-și exercita dreptul la vot. Este un fenomen nou, care a fost înregistrat atât la secțiile de votare din diaspora, cât și la cele din țară, a declarat șeful misiunii de observare Promo-LEX, Nicolae Panfil, pentru Moldpres.
Până la ora 16:00, la secțiile de votare s-au prezentat peste 1,2 milioane de alegători, adică peste 43% dintre alegători. Au fost înregistrate mai multe nereguli la secțiile de votare din țară, printre care 20 de cazuri de agitație electorală și 18 situații de corupere electorală. La această oră, secțiile de votare din Tokyo și Beijing s-au închis, iar cele din Statele Unite s-au deschis. Acestea sunt principalele actualizări de la Comisia Electoral Centrală (CEC), la ora 16:00.
251 de buletine de identitate provizorii au fost înmânate astăzi, 3 noiembrie, în ziua turului II al alegerilor prezidențiale, de către Centrele Multifuncționale ale Agenției Servicii Publice (ASP). De asemenea, la Centrele Multifuncționale au fost distribuite 973 de buletinde de identitate deja confecționate.
Reamintim, că astăzi toate centrele multifuncționale activează până la ora 21:00.
La Consulatul R. Moldova de la Istanbul, alegătorii sau ore în șir la coadă pentru a intra să voteze. Majoritatea persoanelor ar fi stabilite în Turcia, dar „sunt multe suspiciuni de fraudă și lucruri nefirești aici”, spune, într-o intervenție LIVE pe AGORA, expertul WatchDog, Eugen Muravschi.
Prezența la vot până la această oră depășește prezența din primul tur al scrutinului prezidențial, și prezența la vot din turul II al alegerilor prezidențiale din 2020. Astfel, dacă în turul I al alegerilor prezidențiale, până la ora 15:30 au votat 37,2% dintre alegători, iar în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2020 la urne s-au prezentat 39%, în turul al doilea al prezidențialelor din acest an, 41,04% dintre alegători au votat.
Cele mai apropiate secții de votare, deschise în vecinătatea orașului București, ar fi la sute de kilometri distanță. Acestea sunt la Brașov, Craiova și Brăila. Potrivit informaților oferite pentru AGORA, secțiile de votare din București ar putea rămâne fără buletine de vot, înainte de ora oficială de închidere a secțiilor.
Prezența la vot în capitală. Până la această oră, și-au exercitat dreptul la vot 38% dintre alegătorii din mun. Chișinău, adică peste 251 de mii de cetățeni. Menționăm că, în prezent, aceasta este cea mai activă circumscripție electorală din țară. Cei mai mulți alegători s-au prezentat la secțiile de votare din sectorul Botanica. Cei mai activi sunt alegătorii cu vârste cuprinse între 56 și 75 de ani. Femeile sunt mai prezente la urnele de votare decât bărbații.
Peste 1.600 de cetățeni ai R. Moldova cu drept de vot, aflați la Padova, au reușit să-și exercite dreptul de vot până la ora 13:00, potrivit datelor CEC. Iar, conform imaginilor de la fața locului, rândurile nu descresc, ci continuă să adune zeci de moldoveni.
Republica Moldova a notificat mai multe țări ale Uniunii Europene că Rusia ar putea încerca să interfereze în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Chișinăul a subliniat că sunt vizate mai ales voturile diapsorei, transmite Reuters.
La jumătate de zi electorală, ora 14:00, prezența la urnele de vot în diasporă pentru turul II de scrutin este de 2,5 ori mai mare decât la ora 13:00 în ziua de 20 octombrie. Până acum au votat 149.600 de alegători.
Traficul pe podul care unește orașele Rîbnița și Rezina este temporar suspendat. „Acolo se află o persoană care nu colaborează cu poliția și deține o cutie suspectă”, este precizarea făcută, pentru AGORA, de ofițera de presă a IGP, Diana Fetco.
De la începutul activității secțiilor de vot și până la ora 14:00, observatorii Promo-LEX au constatat mai multe încălcări în procesul de votare. Astfel, au fost constatate 544 de incidente.
Cei mai în vârstă alegători ai diasporei. Până acum, cei mai vârstnici cetățeni care și-au exercitat dreptul la vot sunt o doamnă de 82 de ani și un domn de 89 de ani. Aceștia au votat în cadrul secției de votare din orașul Northampton din Marea Britanie. „Le mulțumim pentru exemplul lor de implicare și devotament, demonstrând că, indiferent de vârstă, fiecare vot contează și are puterea de a modela viitorul”, este mesajul Ministerului de Externe.
Pragul de validare a alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie a fost atins. Menționăm că pentru aceasta era nevoie ca la urnele de vot să se prezinte 1/5 din numărul total de alegători din listele electorale.
Încălcări în procesul electoral. Până la ora 13:30, Poliția a înregistrat 52 de nereguli la secțiile de votare. Au fost raportate 11 cazuri de fotografiere a buletinului de vot, zece cazuri de agitație electorală, șapte cazuri de corupere a alegătorilor, șase - de transportare a alegătorilor, patru - de afișaj electoral neautorizat, două - de deteriorare a buletinului de vot, un caz de ️încălcare a dreptului la vot și unul de ștampilă deteriorată. De asemenea, Poliția a raportat zece cazuri de prezenţă a persoanelor în stare de ebrietate la secţia de votare, conflicte și acţiuni huliganice.
Activități de transportare organizată a alegătorilor din Rusia, către Belarus, Azerbaidjan și Turcia, cu avionul, sunt identificate și investigate de Poliția R. Moldova. Totodată, autoritățile naționale comunică că astfel de situații au fost înregistrate și la nivel național.
Unii alegători ar putea veni acasă de la votare cu o amendă. Poliția îi va aștepta la secția de votare pe cei despre care există informații că au acceptat bani ca să voteze un anumit candidat. Declarații în acest sens au fost făcute azi dimineață de șeful Inspectoratului General de Poliție (IGP), Viorel Cernăuțeanu, într-o intervenție live la TV8.
Site-ul voteaza.md a fost ținta unui atac cibernetic de tip DDoS, ceea ce reprezintă o supraîncărcare artificială a serverelor prin multiple solicitări simultane. Pentru scurt timp, incidentul a cauzat dificultăți și încetiniri de accesare pentru utilizatori. Amenințarea a fost neutralizată, iar speciaștii au implementat măsuri suplimentare de protecție a site-ului, informează Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC).
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, și-a exercitat dreptul la vot, fiind însoțit de soția și fiica sa, și-a exercitat dreptul de a vota.
Rânduri imense de așteptare sunt înregistrate la secțiile de votare din Turcia. În spațiul online au apărut imagini video de la o secție de votare din Istanbul unde s-au împărțit drapele ale Republicii Moldova, ale regiunii găgăuze, dar și ale Rusiei. De asemenea, în presa rusă au apărut imagini video cu moldoveni aduși cu avioane din Moscova la secții de votare din Belarus, Azerbaidjan și Turcia.
Până la ora 13:00, la secțiile de votare s-au prezentat peste 29% dintre alegători, la nivel național. În UTA Găgăuzia au participat 27% din cei înscriși în lista electorală.
În secțiile de votare constituite pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului, au votat peste 13 mii de alegători.La secțiile din afara țării, ea mai înaltă prezență este constatată în Moscova, la București, Brescia și Padova. Acestea sunt principalele actualizări de la Comisia Electoral Centrală (CEC), la ora 13:00.
În rând la vot. Ambuteiaje se formează pe podul peste Nistru care leagă Rîbnița de Rezina, de la primele ore de la deschiderea secțiilor de votare. Amintim că, în al doilea tur la prezidențiale, cetățenii R. Moldova, domiciliați în stânga Nistrului, votează mai activ decât în primul. Până la ora 13:00, peste 13 mii de alegători s-au prezentat la secțiile de vot.
Mai multÎn turul II al alegerilor prezidențiale din R. Moldova, prezența la vot la ora 12:30 este de 26,7%, mai mare decât în primul tur al scrutinului. Mai mult, prezența la urnele de vot, la această oră, a depășit-o și pe cea din turul II al alegerilor prezidențiale din 2020 și 2016, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Maia Sandu, candidata la prezidențiale desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate, și-a exercitat dreptul la vot. Maia Sandu a îndemnat oamenii să voteze, subliniind că crede în puterea oamenilor.
Prim-ministrul Dorin Recean s-a prezentat și la al doilea tur al alegerilor prezidențiale la secția de vot, fiind însoțit de familie. „Votul nostru poate învinge frauda electorală”, este declarația pe care a făcut-o oficialul, după ce a votat.
Observatorii din cadrul mai multor secții de votare din Italia și Estonia au observat persoane care filmează non-stop alegătorii care vin să își exercite votul. Mai mult, oamenii care înregistrează ar primi instrucțiuni privind realizarea transmisiunilor live între orele 7:00 și 21:00, transmite IPN.
Cetățenii R. Moldova, domiciliați în stânga Nistrului, votează mai activ în al doilea tur al alegerilor prezidențiale decât în primul. Până la această oră, peste cinci mii de alegători s-au prezentat la secțiile de votare. Dincolo de aglomerația formată, într-o intervenție live pe pagina AGORA, Irina Tabaranu, de la Zona de Securitate, ne spune că la secții sunt observatori, reprezentanți ai oamenilor legii și nu au fost remarcate situații în care persoanele să fie aduse organizat. De cealaltă parte, din satul Hagimus ne transmite Renata Lupăcescu că mai des circulă unele curse de microbuz.
Cozi imense la o secție de votare din București, unde, până la ora 11.00, peste 1500 de alegători s-au prezentat la urne. Comparativ, în primul tur al alegerilor, la aceeași oră, la această secție de votare au votat puțin peste 700 de alegători. Un membru al Biroului electoral a declarat, pentru AGORA, că este posibil ca toate buletinele de vot să fie epuizate înainte de închiderea secției de votare.
Cetățenii moldoveni din regiunea Kursk au mers să voteze la secțiile de votare din capitalele Minsk și Baku. În presa din Belarus au apărut mai multe imagini cu moldoveni așteptând la cozile de la aceste secții de votare. De asemenea, în presa rusă au apărut imagini video cu moldoveni aduși cu avioane din Moscova la secții de votare din Belarus, Azerbaidjan și Turcia.
Primarul capitalei, Ion Ceban, și-a exercitat dreptul la vot. Acesta s-a prezentat la secția de votare, alături de soția și copilul său. Primarul a declarat că „alegerile trebuie să fie libere și independente” și că are încredere că organele competente vor asigura buna desfășurare a scrutinului. „Este foarte important ca toată lumea care are dreptul la vot să iasă să voteze și să fie responsabili”, este mesajul lui Ion Ceban pentru cetățeni.
2024, tur 2
2024, tur 1
2020, tur 2
2016, tur 2