Se referă la trei bănci: BEM, Banca Socială, Unibank și s-a bazat pe o singură sursă de informație – BNM, luată de „bună” de către compania Kroll.

Analiza acoperă doar perioada 17 august 2012 – 27 noiembrie 2014, deși bănuiesc că problemele fundamentale ale băncilor s-au început din 2005-2006.

Câteva dintre concluzii:

Un sistem extrem de netransparent de acționariat nominal, sub umbrela unei singure persoane – Ilan Shor. S-au sifonat maximum de lichidități din sistemul financiar moldovenesc, pentru a aplica, la un moment dat, „marea lovitură”. Deși tranzacțiile au fost extrem de banale, s-a încercat crearea impresiei de „genialitate financiară”.

Persoanele interpuse sunt companii obscure offshore și persoane fizice boschetari din Republica Moldova, Federația Rusă și Ucraina, beneficiarul final al schemei, aparent, este Shor, conform raportului. 

Dar cred că în următoarea fază de investigații se va demonstra implicarea politicienilor și a altor oameni de afaceri din Republica Moldova. Acest lucru se poate citi clar printre rânduri în raport.

Numele lor nu cred că va fi o surpriză pentru cineva. Așa-numiții acționari sunt nominali. În spatele lor stă același Shor. Băncile au fost cumpărate de „acționari” din banii scoși tot din aceste bănci, coordonator – Ilan Shor. Datoria (expunerea) lui Shor către aceste bănci este de 18 miliarde de lei.

Sunt contaminate și alte bănci, în special Moldincombank. Expunerea lui Shor a crescut exponențial în perioada ianuarie – noiembrie 2014. Cea mai mare extragere de fonduri s-a făcut aparent pe 26 noiembrie 2014, echivalentul a 13,7 miliarde de lei, transferați către PrivatBank, Letonia. Documentele fizice au fost în mare parte distruse cu implicarea Klassica Force SRL.

În raport, grupul Shor a fost descris cu lux de amănunte și documentat (ex. IP-urile de pe care se făcea corespondența).

Acționari externi - persoane juridice - companii obscure offshore; persoane fizice – boschetari din Rusia și Ucraina. Cei din Moldova, invers, persoane cu expunere publică majoră: politicieni, jurnaliști, sportivi (vezi cazul Lucinschi & Co).

Regret, dar toți vor trebui să explice de unde au luat bani pentru a procura acțiunile și gradul lor de implicare în spălarea de bani.

Toate acțiunile de creștere de capital și intrare în acționariat au fost făcute cu încălcarea tuturor regulamentelor BNM, pe parcursul a mai multor ani. Shor & Co au luat credite încălcând toate regulamentele BNM – prin afiliere, mărime, securizare.

Incredibil! Unde a fost BNM?!

Evident este și că administratorii băncilor, inclusiv membrii Consiliilor de Administrație (a se vedea lista: foști miniștri, șefi ai serviciilor speciale, politicieni etc.) sunt vinovați și riscă ani grei de pușcărie.

Ultimele credite (aprox. 6 miliarde) au fost date cu un cinism nemaipomenit companiilor înregistrate pe numele unor boschetari moldoveni, lucru descris cu lux de amănunte și de presa moldovenească.

Se pare că „ștabul” operațiunii a fost coordonat de oamenii lui Shor – Ivan Crivceanschi, Sergiu Albot & Co. Moment important în toată „afacerea” – decizia de vânzare a BEM către grupul Shor a fost luată pe final de mandat de Guvernul Filat și reconfirmată la început de mandat de Guvernul Leancă (o altă listă cu potențiale probleme grave în justiție). Banii achitați pentru acțiunile BEM (și faimoasa creștere de capital) tot provin din Moldova.

Banii din depozitele moldovenești, sifonați din tot sistemul, au fost depuși în bănci rusești extrem de obscure – 14 miliarde de lei, scoși apoi prin credite către companiile aferente lui Shor.

Aparent, toate depozitele băncilor rusești în BEM s-au închis. O banală spălare de bani a mafiei rusești, inclusiv a celor din lista Magnițki. Shor a încercat disperat să-și reducă expunerea (datoriile) de pe companiile sale mai mult sau mai puțin cunoscute și le-a transferat pe companii înregistrate pe aceiași boschetari. Totul poate fi considerat, până la urmă, o escrocherie pusă la punct de Shor, în care au dispărut între 13.6 miliarde și 18.3 miliarde de lei.

Miraculos, toate depozitele băncilor rusești din cele trei bănci au dispărut, confirmându-se că în schemă au fost implicați bani „murdari” rusești, astfel legalizați și cu profituri uriașe.

Important! Transferul de valută – 222.22 milioane USD și 544.5 milioane Euro (se meciuiesc cu 13.6 miliarde de lei) au fost transferați de la grupul Shor către firme de offshore (ale cui, se știe, nu din raport) pe 25 și 26 noiembrie 2014. Hopa, pe 27 noiembrie 2014 vine și administratorul BNM. Interesant, nu?

Aceste sume se meciuiesc perfect și cu pierderile din rezerva valutară a BNM de aproximativ 850 de milioane USD. Si banii „alocati” de BNM ca să acopere gaura. Simplu, s-au sifonat depozitele din sistemul bancar în lei, transferate în valută din rezerva statului și cum spune
clasicul: „tiu-tiu”…

Toate activitățile în aceste bănci, de la acționariat până la credite și transferuri, în perioada vizată 2012-2014, au fost extrem de anormale. Unde a fost BNM? Și ce audit a făcut la aceste bănci actualul ministru al Economiei, francezul naturalizat Stephane Bride?! Chiar să presupunem că, din 13.6 miliarde, 6.6 miliarde de lei vor fi recuperate de la boschetarii moldoveni, celelalte 7 miliarde sunt doar un „fum” din offshore.

În raport sunt foarte bine descrise fazele ulterioare ale investigației (aici recunosc, este locul cel mai sensibil și confidențial), dar timpul trece și conform aceluiași algoritm urmele pot fi șterse.

Evident că orice investigație internă și externă va fi extrem de complicată și va dura ani. Recuperarea este puțin probabilă și poate fi obținută doar prin constrângeri fizice – toată lumea la beci, acolo vine repede mintea la cap.

Dacă serios, cu tot respectul fata de specialiștii moldoveni, nu cred că sunt capabili să descifreze de unii singuri această escrocherie a veacului. Una din soluții ar fi ca occidentalii să nu mai cheltuie aiurea banii cu așa-numita „reformă a justiției” și să trimită o echipă FBI, dar aceasta este o altă poveste…

O analiză politică va urma...

P.S. Toate literele din analizele mele anterioare se văd de la o poşta printre rândurile raportului! Cine a sancţionat, protejat, girat etc. Numai cel ce nu doreşte nu le vede...