Economia R. Moldova a fost puternic afectată de criza generată de noul coronavirus, iar mulți antreprenori s-au văzut nevoiți să-și reorienteze afacerile. Pentru a discuta despre situația actuală din sectorul economic, care sunt cele mai mari probleme care îndepărtează investitorii străini și ce reforme structurale sunt necesare, ne-am dat o altă întâlnire live, în studioul AGORA. Invitatele Mariana Rufa, directoarea executivă a Asociației Businessului European și Ana Ciurac, coordonatoare de programe la Fundația Est-Europeană, au vorbit despre importanța digitalizării, posibilitățile care există în acest moment în Republica Moldova pentru tinerii antreprenori și oportunitățile pentru a întări economia națională.
Invitatele au vorbit despre situația actuală din R. Moldova într-un mod pesimist.
„Dacă nu ar fi fost acest suport pe care îl avem din Uniunea Europeană, inclusiv pentru sectorul medical, nu știu cum s-ar fi descurcat statul”, a punctat Mariana Rufa.
Totodată, invitata consideră că țara nu are posibilitatea de a ieși singură din criza.
„Pentru a ieși din această criză vom avea nevoie de suportul și asistența Uniunii Europene, altor donatori, contând pe relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și statele UE”, a menționat directoarea Asociației Businessului European.
Pentru a îmbunătăți situația din sectorul economic, Mariana Rufa a punctat o serie de reforme structurale de modificări legislative.
„Este vorba de procesul de elaborare a politicii fiscale care ar aduce propuneri de îmbunătățire a businessului, printre care necesitatea plafonării unor taxe locale în baza unor indicatori fără a interveni în independența autorităților publice locale și fără a diminua veniturile acestora. Ar mai fi vorba despre modificări ale actelor legislative care țin de procesul de digitalizare și alte măsuri care țin de codul muncii”, a menționat invitata.
Un alt aspect adus în discuție a fost felul în care ar putea fi conectată educația și inovația prin digitalizare cu nevoile sectorului privat și ce posibilități, avantaje există în Republica Moldova, de care pot beneficia în special tinerii.
„Noi de exemplu am organizat o școală de vară pentru tinerii antreprenori, unde o zi a fost dedicată digitalizării afacerilor. La această inițiativă, cei 66 de tineri care au participat au aflat tehnici concrete cum să-și digitalizeze afacerea și cum să vândă online”, a relatat Ana Ciurac.
Invitatele au vorbit și despre impedimentele în dezvoltarea economică a țării și care aspecte îndepărtează investitorii străini.
„Cel mai mare cancer și cea mai mare sursă de intoxicare a economiei este faptul că noi nu avem în țară o justiție transparentă. Aceasta este politizată și presupune în multe cazuri un business care nu reprezintă un garant al statului pentru investitorii străini”, a afirmat Mariana Rufa.
„Nu avem un sistem educațional care răspunde la cererea pieței de muncă, fiind unul din motive pentru care nu avem astăzi investitori”, a mai adăugat Rufa.
O altă problemă în sectorul economic ar fi mentalitatea antreprenorilor și lipsa orientări spre obținere de profit.
„Asociațiile obștești cu care noi lucrăm s-au ciocnit cu lipsa spiritului economic, lipsa spiritului de business. Ca să schimbi mentalitatea unui antreprenor și să-l orientezi să gândească în bani și profit, asta durează foarte mult”, a punctat Ana Ciurac.
Pentru a construi o economie puternică în R. Moldova, Ana Ciurac a subliniat importanța parteneriatelor, iar Mariana Rufa a punctat necesitatea unei voințe puternice de a schimba ceva.
Vezi și aceste știri

Firma finlandeză de gaze Gasum spune că Rusia va întrerupe sâmbătă furnizarea de gaze naturale către Finlanda

Ce se întâmplă la Hotelul Național? Chironda zice că a început demolarea, iar Primăria solicită implicarea agențiilor de stat din domeniu
