Așează culorile pe masă cu o precizie milimetrică. Mai întâi nuanțele vii, intense, apoi, pe cele sumbre. Înmoaie pensula într-o pastă galbenă, zăbovește o secundă, analizează și o fixează cu încredere fix în inima unei gutui răscoapte, ce se odinește pe o coală albă. Trasează liniile de mijloc ale fructului, apoi își lasă capul pe spate pentru a se asigura că i-a ieșit mișcarea. Pentru Ion Făureanu desenul este și motiv, și țel și vis. Nu-și amintește clar când a început să mânuiască cu pricepere pensula, dar știe sigur că de aici încolo, viața lui va fi un tablou pe care va pune culori și va trasa linii.
L-am descoperit într-un stories pe instagram. Asculta lecții online la limba română și, în paralele, desenez un strugure de poamă. Ceva m-a făcut să pun pauză pe acea imagini și s-o analizez. Deși foarte tânăr, Ion Făureanu ascunde o forță interioară care, cu susținerea și încrederea necesară, va zbura departe.
Încă vorbește cu neîncredere despre arta sa, încă și pune sub semnul întrebării talentul. Totuși, e suficient să-l vezi măcar una dintre lucrări pentru a înțelege cum lucrează Universul minunile în lume.
La început îmi era teamă să desenez, dar am zis că trebuie să încerc. De ce nu?
Primele încercări de a pune viața reală pe o coală de hârtie, au fost destul de stângace, spune Ion. Chiar și așa, dorința mare de a persevera l-a determinat să fie consecvent și să muncească în fiecare zi, câte puțin.

Cu timpul, eforturile au început să dea roade, iar entuziasmul că orice vede cu ochii poate desena cu mâinile, l-a motivat și mai mult. Recunoaște că atunci când are nevoie de un imbold, răsfoiește lucrările mai vechi, pentru a-și putea palpa progresul.
Îmi păstrez desenele. Să știu de unde am început și la ce nivel am ajuns mai târziu...
Tot de desen îi sunt legate și cele mai vii amintiri din copilărie. Povestește râzând cum se ascundea sub umbrela culorilor pentru a scăpa de lucrul de acasă. Crescut la țară, Ion era pus de părinți la diferite munci în gospodărie.

Când a auzit că la cantina de la școală este nevoie de pictat un perete, s-a oferit să participe. Așa ajungea să-și petreacă zile întregi cățărat pe scară, cu pensula în mână și cu dorința aprigă de a reuși în buzunar.
Ca să scap de lucru acasă, mergeam la cantina școlii și pictam un perete...
Tot cu ajutorul desenului a câștigat și primii săi bani, pe care i-a investit în materiale de lucru. În scurta sa experiență de pictor a înțeles că există o legătură strânsă între calitatea ustensilelor și rezultatul final, așternut pe foaie.
Un rezultat mai bun necesită materiale mai bune și de calitate...
Este inspirat de tot ce vede în jur. Ziua se plimbă, iar noaptea desenează. Se provoacă să redea cât mai clar și mai precis momentele care l-au impresionat pe parcursul zilei.

Perseverența și consecutivitatea l-au ajutat să posede o tehnică proprie de lucru. Mânuiește pensula cu mai multă îndrăzneală când știe ce are făcut și se bucură ca un copil când lucrările sale sunt văzute și apreciate.
Își dorește să devine designer de interior, să deseneze case frumoase, exact ca în visele oamenilor care vor locui în ele. Nu se gândește să plece din Moldova pentru că este prea stâns legat de casă, de părinți și de limba pe care o vorbește.
Gutuia răscoaptă încă se odihnește pe coala albă de hârtie, dar e mai plină de sine, parcă. După ce a fost dichisită de pensula îndemânatică a prins și mai mult contur, și mai mult formă. La prima vedere, vrei să muști din ea, dar te oprește privirea concentrală a tânărului care încă îi înverzește cele două frunze uitate pe codiță.
Pentru Ion Făureanu desenul este și motiv, și țel și vis. Nu-și amintește clar când a început să mânuiască cu pricepere pensula, dar știe sigur că de aici încolo, viața lui va fi un tablou pe care va pune culori și va trasa linii....
*
Cred în puterea exemplelor și știu că deși nu are nici petrol și nici aur, Moldova este bogată datorită oamenilor săi. În fiecare vineri vă fac cunoștință cu adevărații eroi ai zilelor noastre. Oameni harnici, buni, dedicați.
Dacă vă plac poveștile de viață, vă invit să deveniți patronii proiectului „Oameni ca tine” și să ne ajutați, astfel, să-i descoperim în continuare pe cei care ne fac țara.
Dacă și voi știți oameni frumoși care ar putea deveni eroii reportajelor mele, lăsați-mi un mesaj pe Facebook sau pe Instagram.
Vezi și aceste știri

Membrii „Moldova Fruct” cer măsuri pentru deblocarea exportului spre Federația Rusă și diversificarea peții externe

Letonia a desemnat Rusia drept „stat care sponsorizează terorismul”. Cum comentează autoritățile ruse
