Fact-Checker - Separăm adevărul de minciună

Federației Ruse îi revin 80-90% din exporturile Republicii Moldova?
ren.tv

La sfârșitul lunii iunie 2019, într-o știre publicată de portalul rusesc Ren.tv se menționează că „80-90% din exporturile din Republica Moldova sunt îndreptate către Federația Rusă”

FALS
Afirmațiile sunt false.

De câțiva ani, Romania este țara unde Republica Moldova exportă cel mai mult.

Citește mai mult
Există legătură directă între scăderea prețurilor la carburanți și aprobarea noii metodologii de către ANRE?
Publika TV

Mai multe surse media afiliate guvernării au încercat să inducă ideea că scăderea prețurilor la carburanți ar avea legătură cu aprobarea unei noi metodologii de către ANRE

MANIPULARE

De fapt, asistăm la o tentativă de manipulare: Ieftinirea carburanților nu are nimic în comun cu aprobarea metodologiei noi de către ANRE, a explicat expertul în energetică Sergiu Tofilat.

Citește mai mult
Republica Moldova „și-a deschis porțile” pentru refugiații alungați de UE?
bloknot.md

Mai multe portaluri de limbă rusă au scris că Moldova a început să primească refugiați din Asia, iar prima „partidă” din Bangladesh deja a ajuns în țara noastră.

MANIPULARE

Aceste titluri și mesaje sunt manipulatorii. În realitate, însă, este vorba de doi cetățeni străini, fără acte de identitate, reținuți la granița moldo-română, care au spus că vor să ajungă în Italia. Ei nu au fost alungați din UE și nici nu aveau ca scop

Citește mai mult
E adevărat că pensionarii moldoveni trebuie să prezinte dovada că sunt vii, pentru a ridica pensia?
RIA Novosti

RIA Novosti, agenția de presă apropiată Kremlinului, a publicat un articol cu titlul „În Moldova, pe pensionari vor să-i oblige să confirme că sunt încă vii”. Autorii fac trimitere la un proiect al deputatei PD, Valentina Buliga.

FALS
De fapt, în proiectul Valentinei Buliga, înregistrat în luna mai a acestui an și aflat încă în examinare, nu există nici o frază care să ceară confirmarea bătrânilor că sunt încă în viață.
A scăpat R. Moldova de statutul de „cea mai săracă țară din Europa”?
Pavel Filip
prim-ministrul Republicii Moldova

Premierul moldovean a afirmat că „Republica Moldova nu este cea mai săracă țară din Europa”.

PARȚIAL ADEVĂRAT

Afirmația premierului este parțial adevărată. În octombrie curent, R. Moldova a depășit Ucraina la capitolul PIB pe cap de locuitor, potrivit datelor FMI. În majoritatea clasamentelor internaționale pentru 2018, însă, ne aflăm în spatele ucrainenilor.

Citește mai mult
Este adevărat că prin vânzarea acțiunilor MAIB are loc recuperarea miliardului?
Andrian Candu
președintele Parlamentului Republicii Moldova

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că banii de pe urma vânzării a 41% din acțiunile MAIB vor ajunge în bugetul de stat ca restituire a fraudei bancare.

MANIPULARE

Afirmațiile speakerului sunt manipulatorii. Potrivit experților, nu există nicio legătură între vânzarea acțiunilor MAIB și furtul miliardului. Mai mult, Candu este contrazis și de Hotărârea Guvernului aprobată în iunie.

Citește mai mult
Cetățenii moldoveni vor trebui să se despartă de pașapoartele românești?
sputnik.md

Câteva portaluri din România și Moldova au publicat articole în care se afirmă că cetățenii români, dar și moldovenii care dețin cetățenia română, vor fi obligați să-și schimbe pașapoartele.

PARȚIAL ADEVĂRAT

În proiectul de lege adoptat de Senatul României se precizează că modificarea în actele de identitate se va face după expirarea valabilității acestora sau la cererea solicitanților.

Citește mai mult
A avut activista Lyudmila Kozlovska o relație amoroasă cu oligarhul din Kazahstan Mukhtar Ablyazov?
publika.md

Lyudmila Kozlovska, președinta Fundației Open Dialog, ar avea o relație amoroasă cu „oligarhul controversat din Kazahstan Mukhtar Ablyazov”. Asta a scris Publika.md, făcând trimitere la imagini video cu scene intime dintre un bărbat și o femeie.

MANIPULARE

Activista neagă știrile răspândite și de celelalte instituții media afiliate democraților, menționând că aceste subiecte au fost preluate de presa de la noi pentru a manipula opinia publică. Și asta pentru că organizația ei ar susține partidele de opoziți

Citește mai mult
Cât de credibile sunt informațiile privind „Fenomenul Putin”, publicate pe site-ul Sputnik?
sputnik.md

Vladimir Putin este considerat drept „cel mai puternic lider din lume” de mai bine de o treime de italieni, francezi și germani. Despre asta a scris site-ul Sputnik, citând un sondaj realizat de compania Ifop.

MANIPULARE

Datele sondajului nu reflectă în mod necesar opinia publică a cetățenilor din statele europene. Serviciul Uniunii Europene împotriva dezinformării atenționează asupra caracterului tendențios al informațiilor difuzate de Sputnik și Russia Today.

Citește mai mult
Este adevărat că cetățenii letoni vor fi amendați pentru postările în limba rusă pe Facebook?
Vedomosti.md

La sfârșitul lunii aprilie portalul Vedomosti.md a scris că cetățenii letoni vor fi amendați dacă vor comenta în limba rusă pe rețelele de socializare Facebook și Instagram.

FALS

Informația este falsă. Ambasada Letoniei în Republica Moldova solicită portalului retragerea informației de pe site și publicarea unei dezmințiri.

Citește mai mult
Este adevărat că Andrei Năstase intenționează să introducă o taxă pentru folosirea băncilor din parcuri?
Știri pe Spuse

Dacă va ajunge în fotoliul de primar, Andrei Năstase va introduce o taxă pentru utilizarea băncilor din parcurile din Chișinău. Asta reiese dintr-un spot electoral publicat pe o pagină de Facebook, intitulată „Știri pe spuse”.

FALS

Informația este falsă, pentru că acest filmuleț nu a fost realizat de către Partidul Platforma DA, iar Andrei Năstase nu intenționează să instaleze bănci cu plată, așa cum se invocă în material.

Citește mai mult
Este adevărat că UE vrea să oblige Republica Moldova să primească refugiați?
KP v Moldove

Komsomoliscaia Pravda v Moldove (Kp.md) a scris că Uniunea Europeană vrea să impună Republica Moldova să primească refugiați, menționând că țara noastră „se încadrează în categoria țărilor de tranzit”.

FALS

Informația este falsă pentru că modificările la care face referință publicația nu se referă la cetățenii Republicii Moldova. Respectiv, țara noastră nu va fi obligată să primească refugiați.

Citește mai mult
Au contribuit socialiștii la demiterea unor miniștri din cabinetul Filip?
Vlad Bătrâncea, deputat PSRM

Socialiștii își atribuie merite în demiterea mai multor miniștri din Guvernul Filip. Într-o conferință de presă, Bătrîncea și Greceanîi au afirmat că au reușit să facă mai mulți miniștri să demisioneze datorită moțiunilor simple examinate în Parlament.

MANIPULARE

Toate moțiunile simple ale deputaților fracțiunii PSRM din Parlament au fost respinse de majoritatea parlamentară. Schimbarea componenței Executivului a fost anunțată de PD, iar trei dintre foștii membri ai Guvernului au trecut de la șefia ministerelor în

Citește mai mult
UE nu este interesată de fructele și legumele moldovenești?
Postul TV de stat din Federația Rusă Россия 1

Jurnaliștii ruși afirmă că UE nu este interesată de fructele și legumele moldovenești și că cea mai mare cantitate este exportată în Federația Rusă, în pofida existenței Acordului de Asociere dintre Moldova și UE.

FALS

Datele oficiale arată că în Federația Rusă au fost exportate cantități mai mari de fructe și legume față de UE, dar nu în proporţiile indicate în reportaj. În schimb, produsele agricole din RM au fost vândute în UE la preţuri mult mai mari decât în FR.

Citește mai mult
A fost sau nu Leancă cel care a chemat compania Kroll să investigheze frauda bancară?
Iurie Leancă
președinte PPEM, fost premier

Fostul premier Iurie Leancă a declarat, la scurt timp după publicarea sintezei celui de-al doilea raport Kroll, că anume el a invitat compania să investigheze frauda bancară.

PARȚIAL ADEVĂRAT

Declarația este parțial adevărată pentru că Iurie Leancă într-adevăr a fost cel care a solicitat inițierea unei investigații internaționale a fraudei bancare, dar nu el a luat decizia că anume Kroll se va ocupa de acest lucru.

Citește mai mult
Este adevărat că Banca Mondială susține necondiționat decriminalizarea infracțiunilor economice?
Agenția de stat „Moldpress”

„Moldpres”, dar și alte mijloace media au publicat știri în care se inoculează că Banca Mondială ar susține necondiţionat inițiativa Ministerului Justiției de decriminalizare a infracțiunilor economice.

MANIPULARE

Știrea distorsionează adevărul prin trunchierea poziţiei oficiale. Banca Mondială salută limitarea imixtiunii organelor de drept în activitatea întreprinderilor, însă recomandă ca politica de decriminalizare să fie consultată minuțios cu sectorul privat.

Citește mai mult
Este adevărat că radiația cu Ruteniu 106 vine din România?
KP v Moldove

„KP v Moldove” a scris că un nor radioactiv care conține Ruteniu 106 ar fi fost înregistrat deasupra unor țări din Europa, iar concentrația cea mai mare ar fi fost deasupra României.

MANIPULARE
Afirmația este manipulatorie și nu se bazează pe date statistice oficiale

Autoarea nu face trimitere la acte emise de agențiile internaționale care monitorizează nivelul de radiații în atmosferă, în schimb a manipulat cu imaginea și informațiile mai vechi, din perioada când norul de Ruteniu 106 era deasupra României.

Citește mai mult
În PD nu se regăsesc foști miniștri implicați în scheme de corupție?
Andrian Candu
președintele Parlamentului RM

Președintele Parlamentului, tot el vicepreședinte al Partidului Democrat din Moldova, Andrian Candu, a declarat că actualmente în componența PDM nu se regăsesc foști miniștri implicați în scheme de corupție, referindu-se la foști PLDM-iști.

PARȚIAL ADEVĂRAT

Declarația este parțial-adevărată sau parțial-falsă, întrucât nu există încă nici o decizie finală a unei instanțe, iar o constatare a Curţii de Conturi arată că Vladimir Hotineanu (fost șef la Sănătate) a acordat unor agenţi economici licenţe şi autoriza

Citește mai mult
Sunt Rusia și Turcia cei mai buni prieteni ai Moldovei?
Igor Dodon
președintele țării și conducătorul de facto al PSRM

Președintele Igor Dodon, care a participat în weekend la „Ziua Găgăuziei”, a declarat, la conertul festiv, că „cei mai buni prieteni ai Găgăuziei și chiar ai R. Moldova sunt Rusia și Turcia”.

MANIPULARE
Afirmația este cel puțin manipulatorie.

Dacă Turcia este unul dintre principalii investitori în țara noastră, nu putem spune același lucru despre Federația Rusă. Țara condusă de V. Putin este la coada top 10 în clasamentului privind investițiile în Moldova.

Citește mai mult
Au crescut exporturile în Rusia de 3-4 ori?
Igor Dodon
președintele țării și conducătorul de facto al PSRM

Igor Dodon și Partidul Socialiștilor au afișat panouri publicitare în Chișinău, unde susțin că Exporturile în Rusia au crescut de 3-4 ori.

FALS
Afirmațiile sunt false.

Datele Biroului Național de Statistică arată însă o cu totul altă realitate. Astfel, în perioada ianuarie - iulie 2017 exportul în Federația Rusă a crescut cu mai puțin de 17% față de perioada similară a anului trecut.

Citește mai mult