- Excelență, dle ambasador James Pettit, din prezentarea proiectului de lege privind desființarea Stadionului Republican, înțelegem că inițiativa de procurare a terenului de către autoritățile SUA a venit din partea Ambasadei SUA la Chișinău. Este într-adevăr așa sau autoritățile moldovene au fost cele care au propus misiunii diplomatice acest teren?

În primul rând, mulțumesc pentru oportunitatea de a mă adresa cititorilor Agora. Ambasada SUA a fost deschisă în Moldova acum 26 de ani. Noi am ocupat aceeași locație până când aceasta a devenit insuficientă pentru a găzdui ambasada noastră și tot personalul. Procesul de căutare a unui nou spațiu durează de mai bine de zece ani. Am redus căutările la câteva locații acceptabile și care sunt în vânzare. Negocierile noastre continuă.

- Alegerea terenului Stadionului Republican a venit după sau până la lansarea proiectului PDM privind construcția Arenei Chișinău?

Noi discutasem deja despre locațiile propuse pentru noua ambasadă cu un an înainte de apariția proiectului Arena Chișinău în presă.

- De ce are nevoie ambasada de un teren atât de mare pentru construcția sediului? Va fi doar pentru construcția clădirii misiunii diplomatice?  

Mărimea viitoarei ambasade nu a fost încă stabilită cu certitudine, dar noi căutăm un spațiu cât mai potrivit în Chișinău, astfel încât să reflectăm legăturile noastre bilaterale apropiate cu Moldova și cu cetățenii acestei țări. Moldova este importantă pentru Statele Unite, relațiile noastre se dezvoltă intens în mai multe domenii. Spre exemplu, noi avem colegi care au parteneriate cu producătorii de vinuri din țară cu scopul de a îmbunătăți calitatea și marketingul la nivel global. Alți colegi lucrează cu media independentă și instruiesc jurnaliștii și extind acoperirea către noi audiențe. Ceilalți colegi lansează proiecte de renovare a grădinițelor și a altor clădiri publice în satele din toată țara. Unii lucrează cu poliția pentru a o ajuta în scopul ei de a implementa practicile din Vest privind poliția comunitară. Astfel, pe tot teritoriul țării avem o colaborare intensă, iar clădirile noastre trebuie să fie capabile să creeze condiții comode staff-ului nostru, care este aici pentru a lucra umăr la umăr cu cetățenii Moldovei. 

- În cadrul unui interviu de la postul public de televiziune, declarați că acest proiect și decizia privind desființarea Stadionului Republican nu este bătută în cuie. Să înțelegem că s-au discutat și alte opțiuni, alte terenuri, ținând cont că tot dvs spuneați că sunteți în căutare de zece ani deja?

Este un proces de lungă durată, de zece ani. Dacă ar fi fost într-atât de ușor și de repede, clădirea nouă demult ar fi fost construită. Noi am analizat multe proprietăți libere din Chișinău și procesul nostru, care este unic pentru toate ambasadele de peste hotare, necesită o analiză detaliată inginerească, geologică și de securitate. În fiecare caz, ne implicăm în negocieri transparente, bazate pe o verificare independentă a prețului de piață pentru terenul ales. Acum noi suntem în procesul de negociere pentru terenul ales. Vreau să subliniez că prețul de piață al oricărui teren pe care ar urma să-l cumpărăm va fi verificat independent, într-un proces transparent. Acest proces transparent este folosit de către Guvernul SUA în toată lumea pentru ambasadele noastre și noi sperăm că acesta va fi un model pentru modul în care trebuie să se desfășoare tranzacțiile imobiliare în Chișinău.

- Dacă acest proiect va ajunge la o finalitate, reiese că Ambasada ar urma să se afle în proximitatea unei artere aglomerate, a unei piețe universale și a unui penitenciar. Sediul actual este lângă un parc, pe o stradă dosită. De ce o schimbare atât de radicală?

Ca și în alte căutări imobiliare, mereu sunt aspecte pozitive și negative. Într-un final, noi, într-adevăr, vrem ca ambasada noastră să fie accesibilă pentru cetățenii moldoveni, pentru angajații noștri, partenerii media, societatea civilă și comunitatea de business. După ce am cântărit toți factorii enumerați, am optat pentru locația din centrul orașului.

- În același interviu de la postul public de televiziune, ați vorbit despre îmbunătățirea teritoriului și a vecinătății. Ce anume se va schimba și cum?

Noile caracteristici ale Ambasadei SUA sunt interesante – se lucrează cu arhitecții și inginerii locali pentru a determina ce poate fi construit în limitele spațiului și cum aceasta poate reflecta aspectul, spiritul și istoria locului. Noile facilități sunt și „eco-friendly”, astfel noi sperăm că noua Ambasadă va fi una dintre cele mai „verzi” clădiri din Chișinău, fiind un exemplu pentru alte noi proiecte.

- Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat recent că acest teren „este prea gras pentru orice ambasadă. El a sugerat că guvernarea, de fapt, încearcă să se lingușească pe lângă americani. La fel, fostul premier Ion Sturza a calificat inițiativa drept o „geostrategie” și un „business”, felicitându-vă chiar pentru, citez : „tranzacția imobiliară a anului”. Cum comentați aceste declarații? 

Eu sper că tranzacția noastră nu va fi „tranzacția imobiliară a anului” – noi avem aspirații mult mai mari pentru economia Moldovei. Uitați-vă și singuri, orice clădire din centrul Chișinăului are o istorie, mai bună sau mai rea. Chișinăul este un oraș istoric și acesta este un fapt. Modul în care eu văd această situație este că în oraș sunt multe proprietăți nevalorificate și dacă noi avem posibilitatea să revitalizăm cartierul și să stabilim un model transparent în tranzacțiile imobiliare, atunci este un lucru bun. Nu este nimic geopolitic la mijloc. Este benefic pentru mediul de afaceri din Moldova și, respectiv, pentru cetățenii moldoveni.

- Ce se va întâmpla cu actualul sediu al ambasadei?

Unii politicieni au promis că o vor transforma într-un club de karaoke chiar până a găsi o nouă locație. Dacă asta se va întâmpla vreodată, eu cu siguranță mă voi întoarce într-o zi să văd asta. Dacă e să vorbim serios, este dificil de speculat la acest capitol.