LIVE. 03.06.2018. Alegeri locale noi: Chișinăuienii decid cine va conduce Capitala în următorul an

Astăzi la Chișinău are loc cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale noi 2018. Chișinăuienii sunt așteptați la urne să aleagă cineva va conduce Capitala în următorul an. Funcția de primar general de Chișinău a rămas vacantă după ce Dorin Chirtoacă a demisionat. 

Așteptăm primele rezultate preliminare de la CECC

PRIMELE REZULTATE PE SECȚII DE VOT

Agora vă oferă primele rezultate ale alegerilor pe secțiile de vot.
Astfel, în secția nr 66 de la Centrul Mamei și Copilului rezultatele arată astfel:
Ion Ceban - 9 voturi
​Andrei Năstase - 25 de voturi.

Stop vot. 39,12% dintre chișinăuieni au votat

Până la finalul acestei zile, peste 39% dintre chișinăuieni au votat fie pentru socialistul Ion Ceban, fie pentru liderul PPDA Andrei Năstase.

Cazuri ieșite din comun la Botanica

Potrivit directorului de programe Promo-LEX, Pavel Postică, la secția nr. 27 din sectorul Botanica a fost depistată o cameră de supraveghere pe perete, în spatele urnelor de vot. Deocamdată nu este clar cine avea acces la imaginile înregistrate de ea. Tot la Botanica a fost constatat un caz de agitație electorală de la ușă la ușă, în care reprezentanții unui concurent electoral îndemnau oamenii să-l voteze pe acesta. Mai multe constatări ale observatorilor Promo-LEX pot fi văzute aici.

VOX. Locuitorii Capitalei se adresează viitorului primar

Indiferent de rezultatul acestor alegeri, chișinăuienii au un mesaj pentru primarul care va fi ales astăzi. Locuitorii municipiului spun ce ar trebui să facă întâi de toate noul edil. „Să rezolve problema ambuteiajelor”, „să facă drumuri”, „să asculte de mama” sunt câteva dintre opiniile exprimate. ​

A fost depășită rata de participare din Turul I

Chișinăuienii au reușit să depășească prezența la vot din primul tur al alegerilor din Capitală. Astfel, dacă în turul I, la final de zi, s-au prezentat 35,53% din alegători, aceeași cifră a fost atinsă astăzi la ora 19:10. DETALII.

Cum s-a votat pe sectoare, în ambele tururi, la ora 18:00

Au votat 30% dintre locuitorii Capitalei

La ora 17:10 a fost atinstă rata de participare de 30% printre locutorii capitalei.

Au votat deja 27% dintre chișinăuieni. Botanica și Rîșcani votează activ. Cea mai pasivă suburbie -

Din numărul total al alegătorilor incluși în listele electorale, până la ora 16.00, și-au exercitat dreptul la vot 168 787 alegători, ceea ce constituie 26,59 %. În turul I, abia la ora 16:15 a fost validat scrutinul, trecând de necesarele 25% de prezență la vot.

Transport organizat al alegătorilor și un zvon de oferire a recompenselor - noi constatări Promo-LEX

Observatorii Promo-LEX au constatat primele cazuri de încălcare a secretului de vot, dar și înmulțirea cazurilor de prezență nejustificată a unor persoane neautorizate în secții de votare, precum și de deficiențe în listele electorale în cadrul celui de-al doilea tur al scrutinului electoral local din muncipiul Chișinău. Totodată, în câteva secții de votare a fost observată transportarea organizată a alegătorilor, dar și fotografierea buletinelor de vot.
​Sunt doar câteva dintre constatările observatorilor Promo-LEX despre procesul votării până la ora 12:45.