LIVE. 24 februarie 2019: Republica Moldova alege un nou Parlament

Astăzi în Republica Moldova au loc alegeri parlamentare. Pentru prima dată în istoria țării scrutinul se va desfășura în baza sistemului electoral mixt. 50 din cei 101 deputați urmează să fie aleși pe liste de partid, iar ceilalți 51 pe circumscripții uninominale.

Aproape trei milioane de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați astăzi la urne.  

Sturza: Plahotniuc vrea să guverneze de unul singur și să decidă în numele justiției, al Parlamentului, al Guvernului și al businessului

Fostul premier moldovean și omul de afaceri Ion Sturza consideră că pentru liderul PD, Vlad Plahotniuc, lucrurile „s-au complicat mult” după alegerile parlamentare din februarie. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Sturza spune că liderul PD întâmpină o „incertitudine în partid”, iar doleanța sa de „a guverna de unul singur” este prejudiciată de cele trei grupuri parlamentare distincte din Parlament.

Ghimpu îl completează pe Dodon și propune al cincilea scenariu. Iată care este

După ce președintele Igor Dodon a anunțat patru scenarii posibile în urma alegerilor parlamentare din februarie 2019, președintele de onoare al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a spus că mai este unul - „cel mai bun”. „Deputații PDM-ului și ai blocului ACUM să voteze Unirea Republicii Moldova cu România”, a menționat Ghimpu într-o postare pe Facebook.

Prima ședința a noului Parlament va avea loc în mai puțin de două săptămâni. Primele decizii care urmează a fi luate

Potrivit Constituției, Parlamentul de legislatura a X-a va fi convocat de către șeful statului în ședința de constituire în cel mult 30 de zile de la alegeri, adică până la data de 26 martie curent. Şedinţa Parlamentului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca și în legislatura precedentă, este deputatul Eduard Smirnov, care, în acest an va împlini 80 de ani.

Mai mult sau mai puțin? Cât au cheltuit PDM și PSRM în campania electorală, spre deosebire de parlamentarele din 2014 (GRAFIC)

Unii au decis să investească mai mult pentru a convinge alegătorii, alții mai puțin. Vorbim despre cheltuielile partidelor în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2019, în comparație cu cele din 2014. Am analizat rapoartele financiare prezentate de PDM și PSRM la Comisia Electorală Centrală. Vedeți mai jos cum au evoluat cheltuielile.

CEC a totalizat rezultatele alegerilor parlamentare și a împărțit mandatele în Legislativ

Comisia Electorală Centrală a totalizat rezultatele alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 și a distribuit mandatele de deputat. Astfel, în Legislativ au acces patru partide: Partidul Socialiștilor (35 de mandate), Partidul Democrat (30 de mandate), blocul ACUM (26 de mandate) și Partidul Șor (7 mandate). 

Promo-LEX: Scrutinul din 24 februarie 2019, cu cele mai multe procese-verbale completate eronat

Alegerile parlamentare din 24 febriarie 2019 au înregistrat cel mai mare număr de procese-verbale completate eronat, comparativ cu scrutinele desfășurate în 2016 și 2018. Concluzia reiese din raportul final al Misiunii de Observare Promo-LEX. Potrivit sursei, cele mai multe erori au ținut de faptul că suma voturilor pentru concurenți nu coincidea cu numărul total de voturi valabil exprimate.

Câte voturi a luat Dorin Chirtoacă pe circumscripția nr. 32, care cuprinde satul său natal (DOC)

Fostul primar al Capitalei, Dorin Chirtoacă, a acumulat pe circumscripția nr. 32 mai puțin de o treime din voturile obținute de câștigătorul circumscripției, Mihai Popșoi. Procesul verbal arată că Popșoi a învins cu 9.865 de voturi, în timp ce Chirtoacă a luat 3.035 de voturi, clasându-se pe locul patru în preferințele alegătorilor din suburbiile nordice ale Capitalei. În același timp, ocupanta locului doi, socialista Svetlana Popa, a luat 6.512 voturi, iar democrata Nina Costiuc, de pe locul trei, a acumulat 5.201 voturi.

Democrații nu vor anticipate și au chemat la negocieri PAS și PPDA. Cebotari: Le-am trimis scrisori, dar n-am primit un răspuns (VIDEO)

Democrații au trimis scrisori partidelor componente ale blocului „ACUM”, prin care le-au invitat să înceapă negocierile în vederea creării unei alianțe post-electorale. „Au trecut câteva zile și nu avem un răspuns la această solicitare. Astăzi repetăm invitația nostră, astfel încât până la validarea alegerilor să discutăm despre o posibilă construcție politică, și când mandatele vor fi validate, rapid să începem să purcedem la lucru”, a declarat vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit lui, democrații nu își doresc alegeri anticipate. „Nu e varianta pentru care optăm. Anticipatele ar însemna întoarcerea în haos, o frână în proiectele bune începute de noi, o descurajare a investițiilor străine în dezvoltarea economiei. Vrem să continue stabilitatea și oamenii să aibă claritate cât mai repede posibil. Nu trebuie să tragem de timp”, a spus Cebotari.

Teodor Cârnaț, despre sesizarea PDM la CC: „Asta este o aberație. Sesizarea nici nu trebuia acceptată”

Sesizarea depusă astăzi de democratul Sergiu Sîrbu la Curtea Constituțională (CC) nici nu trebuia înregistrată. Este opinia expertului în drept constituțional Teodor Cârnaț, care a menționat că documentul conține mai multe erori. De partea cealaltă, vicepreședintele PDM, Vladimir Cebotari, a spus că nu le-a observat și că sesizarea este necesară pentru a preveni un blocaj instituțional. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8.

PDM spune că i-a dăruit blocului ACUM victoriile din Chișinău. Țîcu: „E ridicol”

Vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Cebotari, a spus că, la alegerile parlamentare din 24 februarie, i-a dăruit blocului ACUM Chișinăul. Asta în condițiile în care niciun candidat democrat nu a câștigat în cele 11 circumscripții create în capitală. De partea cealaltă, reprezentantul blocului ACUM, Octavian Țîcu, a spus că „asta e ridicol”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul de Azi” de la TVR Moldova.