Parlamentul ales se convoacă în prima ședință

Deputații pe care moldovenii i-au ales pe 24 februarie se convoacă astăzi, la ora 13:00, la prima ședință a noului Legislativ. În sală ar urma să-și dea întâlnire fracțiunea PSRM cu 35 de deputați, PD - 30 de deputați, Blocul ACUM format din PAS și PPDA - 26 de deputați, Partidul Șor - 7 deputați și trei aleși independenți. În debutul ședinței, președintele Igor Dodon va ține o cuvântare în fața deputaților.

Ședința însă urmează să înceapă și cu un protest. Opozanții ACUM vor manifesta împotriva sentințelor de condamnare în cazul activistului Partidului Platforma DA Gheorghe Petic și cel al ex-angajatului de la Poșta Moldovei Sergiu Cebotari.

Deputații au votat modificările la legea cu privire la CSM. Popșoi: „Nimeni n-a ascultat proiectul”

Parlamentul a aprobat, în ambele lecturi, un proiect de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) promovat rapid de ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi și prezentat doar cu o zi înainte de Guvern. Ca și în cazul bugetului de stat, ACUM s-a abținut de la vot.

Bugetul de stat, votat în prima lectură de PSRM și PDM. Slusari: Nu putem susține un buget iresponsabil, deficitul e 4% din PIB

Parlamentul a votat în prima lectură proiectul bugetului de stat pentru anul 2020. Voturile au fost asigurate de PSRM și PD, iar deputații din blocul ACUM au refuzat să susțină proiectul. Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, a declarat că acesta vine cu un deficit de 7,4 miliarde de lei, ceea ce ar constitui aproape 4% din PIB-ul țării, iar din cauza asta ar fi unul „iresponsabil”. Fracțiunile PAS și PPDA au refuzat să susțină proiectul.

SONDAJ: Partide ce ar accede în viitorul Parlament: PPDA - la limita pragului, PSRM - cu aproape jumătate din voturi (FOTO)

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, în Legislativ ar accede patru formațiuni politice. Cel puțin asta arată datele unui sondaj realizat Fondul Opiniei Publice. 

Doi Botnari se duc din Parlament. Ciobanu, despre unul dintre ei: Se duce singur sau cu „borsetka”?

Deputatul democrat, Alexandru Botnari, a anunțat că renunță la mandatul de deputat. Acesta va reveni la funcția de primar al orașului Hîncești, unde a câștigat alegerile locale din 3 noiembrie. De asemenea, Parlamentul a luat astăzi act de cererea de demisie a lui Constantin Botnari, care și-a depus mandatul de deputat.

Moțiunea contra lui Gaiciuc nu va fi dezbătută în Parlament. Decizia a fost luată de șase deputați din Biroul Permanent

Moțiunea simplă contra ministrului Apărării, Victor Gaiciuc, depusă de blocul ACUM la ultima ședință a Parlamentului, nu va fi discutată în plenul Legislativului. O asemenea decizie a fost aprobată la Biroul Permanent al Parlamentului, unde pentru respingere au votat cinci socialiști și democratul Dumitru Diacov. Despre asta a anunțat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

PPDA vrea un moratoriu asupra legii care a pus plata miliardului pe umerii cetățenilor

Fracțiunea Partidului Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA) propune instituirea unui moratoriu aspra legii care pusese miliardul pe umerii cetățenilor, prin faptul că banii fraudați au fost transformați în datorie de stat. Deputații PPDA propun ca moratoriul să funcționeze până la epuizarea tuturor mijloacelor de investigare și recuperare a mijloacelor fraudate.

Rocade la șefiile comisiilor parlamentare. Jizdan în locul lui Moțpan, la securitate națională, iar socialiștii conduc comisiile juridică și economie

Rocade majore la conducerea comisiilor permanente ale Parlamentului. Așa cum declara anterior Alexandru Slusari pentru AGORA, mai multe comisii parlamentare s-au ales cu șefi noi. Printre cei înlocuiți se numără, în mare parte, deputați ACUM.

Greceanîi i-a deconectat microfonul lui Popșoi și i-a dat cuvânt lui Bolea, în timp ce deputatul PAS citea textul moțiunii contra lui Gaiciuc (FOCUS)

Ședința de astăzi a Parlamentului a început cu o adevărată cacofonie. Într-un moment al ședinței, doi deputați s-au pomenit vorbind în același timp, însă unul - cu microfonul conectat din prezidiu, iar altul - de la tribună, dar cu microfonul închis. 

A murit deputatul PPDA Serghei Cataranciuc

Deputatul Serghei Cataranciuc, din fracțiunea Partidului Platformei DA, a decedat. Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a semnat un necrolog în memoria lui. 

Manifestațiile publice revin. Oamenii sunt chemați să susțină Guvernul Sandu, în fața Parlamentului

Deputatul PAS Dumitru Alaiba, alături de alți susținători ai blocului ACUM, cheamă oamenii la o manifestație pașnică în susținerea actualului Guvern. „Ani la rând am protestat împotriva, a venit timpul să protestăm pentru”, se arată în îndemnul de a ieși în stradă, postat pe Facebook.