Parlamentul ales se convoacă în prima ședință

Deputații pe care moldovenii i-au ales pe 24 februarie se convoacă astăzi, la ora 13:00, la prima ședință a noului Legislativ. În sală ar urma să-și dea întâlnire fracțiunea PSRM cu 35 de deputați, PD - 30 de deputați, Blocul ACUM format din PAS și PPDA - 26 de deputați, Partidul Șor - 7 deputați și trei aleși independenți. În debutul ședinței, președintele Igor Dodon va ține o cuvântare în fața deputaților.

Ședința însă urmează să înceapă și cu un protest. Opozanții ACUM vor manifesta împotriva sentințelor de condamnare în cazul activistului Partidului Platforma DA Gheorghe Petic și cel al ex-angajatului de la Poșta Moldovei Sergiu Cebotari.

Un grup de deputați din primul Parlament, care au votat Constituția, recunosc Guvernul Sandu și activitatea actualei legislaturi

14 deputați din primul Parlament al țării, care sunt și votanţii Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova și co-autori ai Constituţiei, au emis presei o declarație prin care recunosc actualul Parlament și toate actele adoptate de către acesta, precum şi a Guvernului Sandu, învestit la 8 iunie 2019.

PSRM anunță convocarea Consiliului Republican, după întâlnirea cu Hahn: Săptămâna aceasta mai putem găsi o soluție pentru țară

După ce democrații au invitat, vineri, socialiștii la negocieri privind formarea unei coaliții de guvernare, PSRM anunță că va convoca, săptămâna aceasta, Consiliul Republican al partidului. Anunțul vine de la deputatul PSRM Ion Ceban, după întâlnirea socialiștilor cu Johannes Hahn.

VOX POPULI. Ce ar face moldovenii dacă ar fi deputați (VIDEO)

Acum trei luni, moldovenii și-au ales deputații, însă aceștia așa și nu au ieșit la muncă. I-am întrebat pe chișinăuieni ce ar face ei dacă s-ar pomeni în Parlament și ar lua inițiativa în mâinile proprii.

Vedeți mai jos ce răspunsuri am primit.

Democratul Sergiu Sîrbu vrea să afle câte impozite au plătit la stat deputații din ACUM și ce venituri are Năstase în Germania (DOC)

Democratul Sergiu Sîrbu vrea să știe câte impozite au achitat la stat deputații din Blocul ACUM. Potrivit lui, aceste date reprezintă contribuția parlamentarilor la prosperitatea și dezvoltarea țării. 

Bătrîncea le răspunde celor din ACUM: Parlamentul ar trebui convocat atunci când se va crea o majoritate parlamentară stabilă

Parlamentul ar trebui să fie convocat atunci când va exista o posibilitate reală de creare a majorității. Astfel le răspund socialiștii celor din Blocul ACUM care au solicitat întrunirea Parlamentului într-o sesiune specială. 

Sturza: Plahotniuc vrea să guverneze de unul singur și să decidă în numele justiției, al Parlamentului, al Guvernului și al businessului

Fostul premier moldovean și omul de afaceri Ion Sturza consideră că pentru liderul PD, Vlad Plahotniuc, lucrurile „s-au complicat mult” după alegerile parlamentare din februarie. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Sturza spune că liderul PD întâmpină o „incertitudine în partid”, iar doleanța sa de „a guverna de unul singur” este prejudiciată de cele trei grupuri parlamentare distincte din Parlament.

Igor Dodon: Andrei Năstase nu va fi speaker, poate premier

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se arată convins că liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, nu va fi ales speaker al Legislativului. Șeful statului spune că nu e corectă abordarea ca celor de la ACUM să le revină toată puterea și că majoritatea politică ar trebui să fie una durabilă. 

Primul salariu de deputat: Andrei Năstase spune că a primit 3.000 de lei pentru luna martie

Președintele Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, spune că a primit primul salariu de parlamentar. Pentru cele câteva zile de funcție în luna martie deputatul a ridicat un salariu de 3.000 de lei. Năstase spune, însă, că nu știe care va fi salariul său întreg. 

ACUM, despre condițiile socialiștilor: „Sunt complici cu democrații și nu-i interesează dezoligarhizarea statului”

Reprezentanții Blocului ACUM susțin că refuzul PSRM de a veni la negocieri și condițiile enunțate de ei nu sunt altceva decât o dovadă a faptului că socialiștii sunt complici cu democrații. Chiar dacă, liderii PSRM au menționat că vor lua mai târziu o decizie pe marginea unei eventuale întâlniri cu cei de la ACUM, conducerea blocului a ținut să critice solicitările acestora.

PSRM nu va susține un Guvern minoritar și o propune pe Zinaida Greceanîi în fruntea Parlamentului (VIDEO)

Partidul Socialiștilor a anunțat că nu va susține învestirea unui Guvern minoritar, idee exprimată anterior de reprezentanții Blocului „ACUM”. Totodată, socialiștii spun că alegerile anticipate nu sunt o soluție pentru deblocarea situației politice.