LIVE. 11.06.2019. Evoluțiile politice de la Chișinău: Ziua a patra

La Chișinău continuă „canicula” pe scena politică. Pentru astăzi s-a anunțat o nouă ședință plenară a Parlamentului condus de Zinaida Greceanîi. La fel, Partidul Democrat va susține un briefing de presă după ce ieri reprezentanții PAS, PPDA și PSRM au refuzat invitația la dialog. 

„Ne odihnim” sau „am venit pe muțite”. Ce spun oamenii care protestează în fața Guvernului (VIDEO)

Deși au venit să se manifeste, majoritatea iau apă în gură când sunt întrebați ce fac acolo. Asta ni s-a întâmplat când am mers să discutăm cu oamenii veniți în fața Guvernului, la o manifestație organizată de PDM. Unii au spus, totuși, că se odihnesc, alții au demonstrat-o pe viu, fiind surprinși în timp ce jucau cărți sau se legănau în hamace.

Spune că primește 500 de lei pentru a sta în fața CC și că a fost adusă acolo de Partidul Șor (VIDEO)

O femeie care stă în fața clădirii Curții Constituționale a mărturisit unei echipe de filmare Jurnal TV că primește 500 de lei pe zi ca să stea acolo. Aceasta spune că a venit de la Căușeni cu autobuzul, transportul fiind organizat de Partidul Șor. Solicitați de sursa citată, reprezentanții formațiunii neagă că ar plăti oamenii, calificând informațiile ca „provocare”.

Explicațiile veteranului care a bruscat jurnaliști: „Eu am fost contuzionat la război” (VIDEO)

Veteranul care a bruscat mai mulți jurnaliști la manifestațiile PDM și-a explicat gesturile. Deși inițial a negat că a fost agresiv cu presa, spunând că jurnaliștii au fost cei care l-au bruscat, ulterior, Mihai Balan a spus că a „fost contuzionat la război”. Declarațiile au fost făcute pentru Ziarul de Gardă.

Alegeri noi în două circumscripții? Ce se întâmplă cu deputații ACUM care au preluat portofolii în Executiv

Republica Moldova are de sâmbătă, 8 iunie un nou Guvern, votat de 61 de deputați PSRM și ACUM. Trei dintre membrii Cabinetului de miniștri sunt în prezent deputați. Vorbim de Maia Sandu - prim-ministră, Andrei Năstase - vicepremier și ministru al Afacerilor Interne și Liliana Nicolăescu-Onofrei - ministra Educației, Culturii și Cercetării. Toți trei au un termen de 30 de zile pentru a renunța la una dintre cele două funcții. Astfel, apare întrebarea: dacă aceștia nu vor mai ocupa fotoliile de parlamentar, cine le ia locul și cum? 

Un grup de profesori de la UTM își declară susținerea pentru Guvernul condus de Maia Sandu (DOC)

Un grup format din peste o sută de profesori de la Universitatea Tehnică din Moldova au semnat în susținerea Guvernului condus de Maia Sandu, scrie unimedia. Potrivit sursei citate, dascălii fac apel la întreaga societate să se implice și să sprijine noul guvernul proeuropean. 

Parlamentul a votat, în prima lectură, revenirea la sistemul proporțional de vot

Parlamentul a votat în prima lectură anularea sistemului mixt de vot și revenirea la cel proporțional, dar și alte modificări la legislația electorală.

Uniunea Avocaților își exprimă îngrijorarea față de hotărârile Curții Constituționale

Consiliul Uniunii Avocaților își exprimă „îngrijorarea față de hotărârile adoptate de către autoritatea de jurisdicție constituțională, deoarece în calitate de garant al supremației Constituției, nu a asigurat realizarea principiului separării și buna funcționare a puterilor în stat, dând dovadă de lipsă de independență în procesul de luare a deciziilor”, se arată într-un comunicat al UAM.

Modificări propuse la Legea cu privire la Procuratură

De la tribuna Parlamentului se dau citire modificărilor propuse la Legea cu privire la Procuratură.

Printre acestea se află excluderea condiției de deținere a cetățeniei Republicii Moldova pentru a candida la funcția de procuror general. „Considerăm că acest lucru ar putea pune bazele schimbării situației în domeniul activității Procuraturii”, a motivat propunerea deputatul Sergiu Litvinenco, coautor al proiectului de lege.

Totodată, se propune anularea condiției de a avea experiență de 5 ani în funcție de procuror pentru persoana care aspiră la funcția de de procuror general.

De asemenea, se propune ca concursul de alegere a procurorului general să nu fie desfășurat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), dar de o comisie creată de CSP, din care să facă parte și specialiști străini.

O altă propunere este mărirea numărului de membri ai CSP de la 12 la 19.

„Procuratura în continuare se află sub control politic, nefiind o instituție publică autonomă în cadrul autorității judecătorești”, a declarat Litvinenco.

A fost publicat un nou video cu Dodon, de data aceasta cu Iaralov: Kozak mi-a dictat, după ce i-am spus că nu putem scrie „federalizare” (VIDEO)

După trei înregistrări video cu Igor Dodon, lansate zilele trecute de Publika.md, portalul apropiat democraților mai postează încă un filmuleț. În înregistrare apare omul de încredere a lui Plahotniuc, Serghei Iaralov, despre care se spunea că ar fi „omul din umbră” de la PD. Acesta discută cu președintele Igor Dodon. Din înregistrare se vede cum Dodon ar dicta textul unui document și formula de „federalizare” a țării. 

LIVE din rândul protestatarilor adunați la Guvern

Reporterul AGORA transmite în prezent imagini LIVE din rândul manifestanților din fața Guvernului.