Evoluțiile politice de la Chișinău, ziua a cincea. Descinderi la o secție INI

Ziua a cincea de schimbări de la Chișinău a început cu descinderi la secția nr. 6 a Inspectoratului Național de Investigație, care se ocupă de protecția martorilor. Șapte polițiști din aceastp direcție și-au declarat, marți, susținerea pentru noua putere. Astăzi dimineața, aceștia au fost suspendați din funcție și li s-a deschis o anchetă de serviciu. 
Între timp, monitorizăm și scena politică. Guvernul Sandu anunță că mai oferă PD-ului „câteva zile ca să asigure accesul nostru civilizat în instituțiile statului”.

Protestatarii PD își strâng corturile din fața Guvernului (VIDEO, FOTO)

După ce Partidul Democrat a anunțat că se retrage de la guvernare prin demisia Guvernului Filip, oamenii care au protestat în fața instituțiilor de stat își strâng corturile și lucrurile personale.

Apel la conștiința judecătorilor CC. Experți în drept constituțional cer revizuirea deciziei

Un grup de experți în drept constituțional susțin că Decizia Curții Constituționale, prin care declara că termenul de formare a majorității parlamentare expiră la 7 iunie, trebuie revizuită, astfel demonstrând independența. Potrivit fostului președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș, drept temei de revizuire a deciziei ar putea servi recunoașterea unor greșeli aritmetice de către judecătorii CC sau apariția unor circumstanțe noi, precum este avizul Comisiei de la Veneția care urmează să se expună pe 21 iunie 2019. 

CEC a demarat pregătirile pentru alegerile anticipate. Pe ordinea de zi, elaborarea devizului de cheltuieli

Comisia Electorală Centrală începe pregătirile pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate stabilite pe 6 septembrie de către Guvernul Filip cu mandat expirat. După ce decretul semnat de Pavel Filip duminică, 9 iunie a fost publicat în Monitorul Oficial, Comisia Electorală Centrală urmează să elaboreze devizul de cheltuieli, a precizat Rodica Sârbu, șefa direcției comunicare din cadrul CEC.

Blocul ACUM cheamă oamenii la un marș al poporului: Veniți din timp și fiți vigilenți

După Igor Dodon și liderii PAS și PPDA au venit cu un apel public prin care cheamă cetățenii să iasă duminică în stradă. Maia Sandu, votată de actualul Parlament în funcția de prim-ministru, și Andrei Năstase, învestit ministru al Afacerilor Interne, au îndemnat cetățenii să fie vigilenți și în măsura posibilităților să vină cu o zi înainte în Capitală. 

Descoperirea internauților: Angajații de la Securitate Cibernetică ar corecta pe Wikipedia cine e premier în R. Moldova

De când în R. Moldova au apărut două Guverne paralele care nu se recunosc reciproc, și pe pagina Executivului de pe Wikipedia a început să apară schimbări. Odată cu învestirea Guvernului Sandu prin votul a 61 de deputați, în enciclopedia cu acces liber a fost introdusă modificarea în cauză. La scurt timp, însă, pe fundalul deciziilor CC, de pe pagină a fost șters numele Maiei Sandu din dreptul funcției de prim-ministru și scris, din nou, numele lui Pavel Filip. 

Ministrul Economiei din Guvernul Sandu: Au loc extrageri de bani de pe conturile companiilor de stat

Ministrul Economiei din Guvernul Sandu, Vadim Brînzan susține că deține informații precum că în ultimul timp au loc extrageri mari de mijloace bănești de pe conturile companiilor cu capital de stat, fie în numerar, fie sunt transferați pe conturile unor companii offshor. Vadim Brînzan îndeamnă angajații comapniilor de stat să fie prudenți și să se abțină de la efectuarea tranzacțiilor dubioase sau ilegale.

Iohannis, apel de urgență către Tusk și Junker, cu privire la situația din Republica Moldova

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut un apel către președintele Consiliului European, Donald Tusk, și către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu privire la situația din Republica Moldova. Iohannis le-a transmis europenilor că soluția pentru „a pune capăt” actualei situații din țara noastră trebuie găsită cât mai curând. 

Soluția lui Șor pentru criza politică: „Altă cale nu-i” (VIDEO)

Potrivit lui Ilan Șor, soluția crizei politice este ca PSRM, PDM și ACUM să se așeze la masa de discuții pentru a scoate R. Moldova din impasul pe care l-au creat. „Nu există o altă cale. Cea mai importantă e capacitatea ca aceste trei partide să negocieze”, a declarat liderul Partidului Șor. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă.

Ministrul de Externe din Guvernul Sandu o recheamă la Chișinău pe ambasadoarea Moldovei în SUA

Ministrul de Externe din Guvernul Sandu, învestit și recunoscut internațional, o recheamă pentru consultări pe Cristina Balan, ambasadoarea Republicii Moldova în SUA. Excelența Sa Cristina Balan este solicitată pentru vineri, 14 iunie, la Chișinău.

Ex-magistrați ai CC: Deciziile Curții Constituționale necesită o revizuire

Victor Pușcaș și Dumitru Pulbere, ex-președinți ai Curții Constituționale (CC), și Victor Răilean, fost membru al CC, au constatat unanim că Președintele și Parlamentul nou au procedat corect, în strictă conformitate cu Constituția Republicii Moldova și legislația în vigoare, anunță pe facebook Igor Dodon după o întrevedere cu foștii magistrați ai CC.

Totodată, ex-magistrații consideră că deciziile recente ale Curții Constituționale necesită o revizuire reieșind din trei considerente: în legătură cu apariția unor circumstanțe noi; pe motivul unor greșeli aritmetice (interpretări eronate legate de trei luni sau 90 de zile); în legătură cu posibila schimbare a jurisprudenței Curții Constituționale, care, însă, nu a fost stipulată în actele respective.