LIVE. 20.10.2019. În Republica Moldova au loc Alegeri Locale Generale

Astăzi în Republica Moldova au loc Alegeri Locale Generale. Aproape 3.000.000 de oameni sunt așteptați la urne să aleagă 898 de primari și 11.580 de consilieri locali. 

Concomitent, au loc și alegeri parlamentare noi în patru circumscripții uninominale: Nisporeni, Suburbiile de Vest ale Capitalei, Transnistria și Europa de Vest. 

Năstase nu mai pleacă dacă pierde capitala. De la „Îmi iau valiza”, până la „îmi voi duce crucea până la capăt” (VIDEO)

Candidatul blocului ACUM la funcția de primar general de Chișinău, Andrei Năstase, se pare că s-a răzgândit. Deși a declarat, anterior, că dacă pierde capitala, „își ia valiza” și pleacă, acum spune că își va „duce crucea până la capăt”.

2015 vs 2019! Cum s-au schimbat la față raioanele din RM, după alegerile locale (INFOGRAFIC)

Harta politică a Republicii Moldova a cunoscut o schimbare coloristică radicală la alegerile locale din 20 octombrie 2019, comparativ cu scrutinul local anterior, desfășurat la 14 iunie 2015. Dacă acum, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a reușit să dețină întâietatea în cele mai multe raioane, în 2015 formațiunea câștiga doar cinci astfel de unități teritorial-administrative și capitala. Din joc a dispărut în totalitate Partidul Liberal Democrat din Moldova, care în 2015 reușea să învingă în 13 raioane. Astăzi, formațiunea intră în top 3 partide cu cele mai multe voturi pentru consiliile raionale doar la Edineț și Strășeni. O bună parte din electoratul de cândva al PLDM-ului a trecut la Blocul electoral ACUM.      

Cinci partide politice cu cheltuieli în campania electorală, ce depășesc 1 milion de lei (INFOGRAFIC)

În campania electorală pentru alegerile locale din 20 octombrie, cinci partide politice au înregistrat cele mai mari cheltuieli, acestea depășind un milion de lei. Suma cea mai mare îi revine PSRM-ului și constituie aproximativ 5 milioane de lei. De cealaltă parte, cele mai mici cheltuieli le-a avut Partidul Politic Mișcarea Populară Antimafie - 1765 de lei.

Cerințe excesive pentru candidații independenți și îngrijorări față de „finanțarea din umbră” a campaniei. Concluziile observatorilor străini despre scrutin

Alegerile din această duminică au fost organizate într-un „mediu calm” și competitiv la general, „în pofida deficiențelor legale din Codul Electoral”. Concluziile aparțin Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO). Totuși, observatorii susțin că pretendenții la funcția de primar, care au candidat independent, au avut cerințe excesive la înregistrare. Critici au fost aduse și CEC-ului, care nu a oferit date despre cei retrași din cursă în timp util, potrivit ENEMO.

Vlad Bilețchi, despre decizia de a deveni consilier local la Aluatu: „În Chișinău e uns cu miere. Candidații unioniști trebuie să meargă la firul ierbii”

„În Chișinău e uns cu miere, dar, dacă sunt onești, candidații unioniști trebuie să meargă la firul ierbii”. Așa și-a explicat activistul unionist Vlad Bilețchi decizia de a candida pentru funcția de consilier local în satul Aluatu din Taraclia. După ce a fost ales în funcție, acesta a prezentat mai multe promisiuni în cadrul unei conferințe de presă.

Cebotari: Prezența scăzută la vot e din cauză că echipele din guvernare „au jucat slab” în campania electorală

Prezența joasă la urnele de vot a populației în data de 20 octombrie, ar fi fost motivată de lipsa de intrigă pe care trebuia să o creeze „cei doi jucători majori din guvernare”. Este opinia deputatului Partidului Democrat, Vladimir Cebotari care a comparat campania electorală cu un joc de fotbal între două echipe de interes major - Blocul ACUM și PSRM. 

Șase candidați cu zero voturi. Pretendenții la funcția de primar nu s-au votat nici pe ei înșiși

Pe lângă localitățile în care candidații au acumulat 100% din voturi, există și un antitop. În șase localități din Republica Moldova, s-au înregistrat candidați care n-au acumulat niciun vot, or aceasta ar însemna că nu s-au votat nici pe ei înșiși.

Un vot! Atât nu i-a ajuns unei candidate dintr-un sat din Strășeni pentru a câștiga Primăria

Un vot! Atât nu i-a ajuns unei candidate la funcția de primar în satul Dolna, din raionul Strășeni, pentru a câștiga la alegerile locale. Femeia a participat la scrutin în calitate de candidat independent și a reușit să acumuleze exact 50%. 

Cum arată harta politică a R. Moldova, după alegerile locale din 20 octombrie

Alegerile locale generale din 20 octombrie au redefinit culorile politice ale raioanelor Republicii Moldova. Socialiștii dețin întâietatea la numărul de raioane în care au acumulat cele mai multe voturi în consiliile raionale - 13. PSRM este urmat de blocul politic ACUM, care a luat cele mai multe voturi în 11 consilii raionale. Cele două componente ale coaliției de guvernare sunt urmate de democrați, cu 6 raioane la activ.

Șapte primari de suburbii, realeși din primul tur. Veterani, precum Nina Costiuc, mai au o șansă să convingă alegătorii

În timp ce unii primari de suburbii din Chișinău au reușit să convingă alegătorii să-i realeagă în funcție, alții vor trebui să treacă prin turul doi. Totodată, unii au picat exercițiul electoral și și-au pierdut șansa de a rămâne la cârma Primăriei locale. Vedeți mai jos cum s-au repartizat voturile în suburbii.