LIVE. 20.10.2019. În Republica Moldova au loc Alegeri Locale Generale

Astăzi în Republica Moldova au loc Alegeri Locale Generale. Aproape 3.000.000 de oameni sunt așteptați la urne să aleagă 898 de primari și 11.580 de consilieri locali. 

Concomitent, au loc și alegeri parlamentare noi în patru circumscripții uninominale: Nisporeni, Suburbiile de Vest ale Capitalei, Transnistria și Europa de Vest. 

Andrei Năstase, cu familia la votare

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr a venit la secția de votare împreuna cu soția și fiica. 

Pavel Filip votează

Președintele Partidului Democrat, Pavel Filip, a venit la secția de vot împreună cu soția și nepoțelul.

Nordul, cel mai matinal, iar vârstnicii - cei mai harnici. Cum votează R. Moldova dis-de-dimineață

Primele rezultate despre mersul votării la alegerile generale locale, în R. Moldova și în Chișinău. Capitala este cea mai „leneșă” dintre toate. Aici încă nici un procent dintre alegători nu a ieșit la vot, către ora 8:15. Mai exact, puțin peste 7.000 de oameni au ieșit la vot în Chișinău și în jur de 45.000 de oameni - în toată țara. 

Chirtoacă, la secția de vot, cu un apropo pentru Ceban și Năstase (VIDEO)

Președintele partidului Liberal, candidat la funcția de primar general de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a ajuns în această dimineață la secția de vot la ora 8:05. Acesta a venit singur și a ținut să-i apostrofeze indirect pe Andrei Năstase și Ion Ceban.   

CEC prezintă primele date despre mersul votării

Comisia Electorală Centrală anunță că toate cele peste 1900 de secții de vot s-au deschis cu succes. Mersul votării poate fi urmărit pe pagina pv.cec.md.

Dorin Chirtoacă votează

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este așteptat la urna de vot. Acesta a anunțat că-și va exercita dreptul de a alege aproximativ la ora 8:00. Chirtoacă a condus capitala aproape 10 ani, în perioada 2007 - 2018 și candidează pentru al patrulea mandat. 

Experiment la Botanica, în ziua alegerilor. IDNP-ul alegătorilor va fi scanat, și nu introdus manual

În ziua alegerilor, CEC anunță un proiect-pilot de testare a sistemului de identificare a alegătorilor în secțiile de votare prin intermediul cititoarelor de coduri de bare.

Proiectul va fi aplicat în cadrul secţiilor de votare nr. 1-70 din sectorul Botanica. IDNP-ului alegătorului va fi scanat, și nu introdus manual. 

Facebook te îndeamnă să ieși la vot

Celebra platformă de socializare își îndeamnă utilizatorii să iasă la vot. Mai mult, aceasta oferă și un „contor” pentru cei care și-au exercitat deja dreptul la vot. Dacă utilizatorul apasă butonul „vezi informații despre alegeri”, acesta este direcționat pe pagina Comisiei Electorale Centrale. 

1.600 de observatori vor monitoriza alegerile din 20 octombrie

Scrutinele de duminică vor fi monitorizate de 1 600 observatori naţionali din partea a 11 organizaţii. CEC a acreditat 145 de observatori internaţionali din partea a 11 misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, a 11 autorităţi electorale străine și trei organizaţii non-guvernamentale internaţionale.

S-au deschis secțiile de vot în toată țara

Moldovenii din R. Moldova pot să meargă, începând cu ora 7:00, să-și aleagă primarii și consilierii. Votul are loc și în patru circumscripții. Secțiile vor fi deschise până la ora 21:00.

Pentru alegerile locale generale sunt deschise 1969 de secții de votare. Au fost tipărite peste 7,8 milioane de buletine de vot, dintre care 6,1 milioane - în limba română.