LIVE. 3.11.2019. Turul II al Alegerilor Locale Generale

În Republica Moldova are loc al doilea tur de scrutin pentru Alegerile Locale Generale. 768 de persoane luptă astăzi pentru fotoliul de primar, în 384 de localități. Bătălia cea mare să dă în Chișinău. 

Urna mobilă a ajuns în ziua scrutinului în instituțiile pentru persoane cu dizabilități mentale. Iată ce încălcări au fost înregistrate

În cadrul turului II al alegerilor generale locale, persoanele cu dizabilități mentale au avut posibilitatea să-și exercite dreptul la vot. Instituțiile medicale psihoneurologice și psihiatrice au fost monitorizate în acest sens pe perioada zilei scrutinului, iar monitorii au relatat despre încălcările înregistrate.

Ce va face Ion Ceban când va trece pragul Primăriei? S-a apucat deja de lucru, chiar dacă nu i-a fost validat mandatul

Se va saluta cu toți angajații și va organiza o ședință de planificare. Asta a spus că va face socialistul Ion Ceban, imediat ce va trece pragul Primăriei și va ocupa fotoliul de edil al capitalei. Chiar dacă, deocamdată, nu i-a fost validat mandatul, acesta spune că s-a apucat deja de lucru. Și asta pentru că nu admite scenariul de la alegerile locale din 2018, când scrutinul câștigat de Andrei Năstase a fost invalidat.

Cum s-au repartizat mandatele primarilor după culoarea politică. Totalurile alegerilor locale generale din 2019

În urma alegerilor locale generale din 20 octombrie și 3 noiembrie, cele mai multe primării le-au câștigat democrații. Pe locul doi după mandatele de primar sunt socialiștii, urmați de blocul ACUM. Cel puțin, asta arată datele preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Cine conduce capitala până la validarea mandatului de primar al lui Ion Ceban

Până la validarea mandatului de primar al socialistului Ion Ceban de instanța de judecată, capitala va fi condusă de primarul ales în 2018, Andrei Năstase. Precizarea a fost făcută de președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil.

Ceban spune că va părăsi PSRM și promite să lupte contra corupției în primărie. Ce ofertă are pentru ACUM

Primarul ales de Chișinău, Ion Ceban, a ieșit într-un briefing de presă la care și-a reiterat prioritățile și a promis, încă o dată, că va ieși din PSRM odată ce îi va fi validat mandatul de edil al capitalei. Acesta a spus, de la tribuna de partid, că va fi „primarul tuturor” și că „începe o nouă pagină în istoria Chișinăului”. El le-a propus alianță în CMC celor din blocul ACUM, așa cum a promis-o și după primul tur. 

Rezultatele numărătoarei paralele Promo-LEX, aproape identice cu ale CEC-ului

Misiunea de Observare Promo-LEX a prezentat rezultatele numărării în paralel a voturilor pentru turul II al alegerilor din Chișinău. Acestea se deosebesc cu doar câteva sutimi față de datele CEC.

Ion Sturza: Am fost convins că Năstase va pierde alegerile. Incoerent, nervos, lipsit de substanță, obosit

Fostul premier și omul de afaceri Ion Sturza a comentat rezultatul alegerilor din capitală. Sturza a scris pe pagina sa că a fost convins că Năstase va pierde în turul doi din Chișinău. Mai mult, fostul om politic l-a numit pe Năstase „slab ca politician”. 

Taraclia va avea un primar de la P. Șor, figurant în raportul Kroll. Liderul partidului le promitea localnicilor viață ca-n Nisa

După ce a câștigat la Orhei și le promitea orheienilor viață ca-n Monaco, Ilan Șor le-a promis oamenilor din Taraclia viață ca la Nisa, dacă alegătorii îl vot vota pe reprezentantul partidului său. În turul doi, Veaceslav Lupov de la P. Șor a câștigat alegerile cu peste 74% din sufragii.

Cum a reacționat Maia Sandu la înfrângerea lui Andrei Năstase (VIDEO)

Prim-ministra consideră că prin înfrângerea lui Andrei Năstase la alegerile locale din Chișinău, locuitorii orașului „au pierdut un potențial primar bun”. Totodată lidera PAS speră că Ion Ceban, noul primar ales, va ține minte și va respecta toate promisiunile făcute alegătorilor în campania electorală.

Ghimpu spune că Năstase a pierdut alegerile din cauza alianței cu socialiștii

Potrivit fostului președinte al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, liderul PPDA, Andrei Năstase, a pierdut alegerile locale din Chișinău pentru că se află într-o coaliție cu socialiștii la nivel național. Ghimpu spune că în 2018 Năstase a câștigat Primăria Chișinău pentru că atunci se afla în opoziție.