LIVE. 08.11.2019. Parlamentul RM dezbate inițiativa Guvernului de modificare a Legii Procuraturii

Parlamentul Republicii Moldova se întrunește astăzi în ședință plenară la ora 15:00. Pe ordinea de zi este un singur subiect - dezbaterea inițiativei prin care Guvernul Sandu își angajează răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii. Mai exact, proiectul prevede că prim-ministrul va putea desemna candidații la funcția de procuror general. 

Soarta Guvernului Sandu va fi decisă, marți, în Parlament

Biroul permanent al Parlamentului, care s-a întâlnit luni la ora 16:00, a stabilit că marți, la ora 10:00, plenul Parlamentului se convoacă pentru a dezbate moțiunea de cenzură a PSRM contra Guvernului Sandu. Pentru ca aceasta să treacă, socialiștii au nevoie de încă 15 voturi, în plus la ale lor 36. În timp ce democrații nu zic nici da, nici nu, Guvernul Sandu se pare că deja își „face bagajele”. Mai multe ministere au prezentat rapoarte de activitate pentru ultimele cinci luni, iar Maia Sandu urmează chiar să prezideze și o ședință a Executivului, la ora 8:00 dimineața, cu două ore înainte de dezbaterea moțiunii. 

PSRM nu a acceptat propunerea Maiei Sandu: Mai are timp să retragă proiectul

Socialiștii nu acceptă soluția de compromis, enunțată de Maia Sandu la amiaza zilei de luni. PSRM nu va retrage, astfel, moțiunea de cenzură în schimbul expedierii proiectului de angajare a răspunderii Guvernului la Comisia de la Veneția.

Ce urmează după înregistrarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Sandu

Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități are la dispoziție 72 de ore pentru a examina moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu, depusă de deputații PSRM. Ulterior, urmează să fie convocată o nouă ședință plenară, unde se va decide dacă pică sau nu Executivul.

Năstase, alături de Slusari, a ieșit în fața protestatarilor

„Oameni buni, vă temeți de procuror independent? De ce se teme Dodon de procurer independent? Cine vrea o televiziune a lui?

Vrem presă liberă, nu manipulare sau știri false. De aceea îndemnul este să rămânem uniți, iar când cineva va dori să lovească în democrație să fim aici să ținem piept”, a îndemnat Năstase.

Sandu: Sunt riscuri de blocare a fianțării externe

Prim-ministra, Maia Sandu a declarat că partenerii de dezvoltare sunt îngrijorați. „Actualul Guvernul a fost sprijinit de ei, deoarece au văzut multă voință politicpă de aface schimbări prin reforme. Acum există riscuri de blocare a fianțării externă. Fără o reformă a justiției nimeni nu o să se apuce să ne finanțeze”, aspus Sandu.

Maia Sandu: „Cei care au spus că vor justiție adevărată acum se pare că s-au speriat”

„Mulțumim că ați venit să ne sprijiniți. Din păcate, lupta nu e atât de ușoară. Mă bucur că sunteți gata să luptăm pentru justiție. Cei care au spus că vor justiție adevărată acum se pare că s-au speriat. Suntem apreciați de instituțiile europene, de unde primim finanțări. Este riscul să pice Guvernul, dar nu putem să lăsăm ca statul să fie capturat încă o dată”, a declarat Maia Sandu în fața mulțimii adunate lângă clădirea Parlamentului.

Maia Sandu, după ce PSRM a depus moțiune de cenzură: Nu au avut loc negocieri astă noapte

Șefa Executivului de la Chișinău a declarat că cei ce se gândesc la voturile de săptămâna viitoare în susținerea moțiunii de cenzură să se gândească și la ce le vor spune cetățenilor. Potrivit ei, Republica Moldova are în prezent nevoie de Justiție și Guvern credibil. 

Maia Sandu a ieșit în fața mulțimii


Maia Sandu și Olesea Stamate, zâmbete ironice în timp ce socialistul Bolea citea moțiunea de cenzură

Se pare că unele părți ale textului moțiunii de cenzură le-a stârnit amuzamentul prim-ministrei și ministrei Justiției. Pe buzele Maiei Sandu și Olesei Stamate au apărut zâmbete sarcastice.

PSRM depune moțiune de cenzură, Greceanîi felicită deputații cu ocazia Sfântului Dumitru

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi a felicitat deputații cu ocazia Sfântului Dumitru. Totul în contextul în care fracțiunea PSRM a înaintat câteva minute mai înainte moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu. 

„Astăzi este ziua Sfântului Dumitru. Felicitări pentru cei care sunt Dumitru, inclusiv Dmitrii Gheorghevici, Dumitru Alaiba. Felicitări pentru cei care poartă numele. Să vă aibă Domnul în pază pe toți, să ne dea Domnul sănătate și înțelepciune la toți”, spus Greceanîi. 

În același timp, președinta Legislativului a transmis „urări de bine” celor care sărbătoresc hramul.

„În multe localități se sărbătorește astăzi hramul. De aceea, din numele deputaților, vreau să le transmit urări de bine, pace și sănătate în toate localitățile unde se sărbătorește hramul”, a adăugat Greceanîi.